Ο πρόγονος του τάβλι | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Ο πρόγονος του τάβλι

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ:ΔΙΑΦΟΡΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ
13 Νοεμβρίου 2018 22:36:00

Ο Παλαμήδης ο τραγικός Ομηρικός ήρωας αναφέρεται συχνά πυκνά σαν ο εφευρέτης ή ο διασκευαστής πολλών επιτραπέζιων παιγνιδιών. Όμως το σημαντικό στην περίπτωση του ταβλιού δεν είναι αν ο Παλαμήδης πρώτος σκέφτηκε και το τάβλι. Σημασία έχει ότι ο Παλαμήδης αναφέρεται σαν ο εφευρέτης των ζαριών. Όπως και να το κάνουμε τάβλι χωρίς ζάρια δεν μπορεί να παιχτεί. Νομίζω πως το κουβάρι αρχίζει να ξετυλίγεται.


Στις αρχαιολογικές ανασκαφές σε όλη την ανατολική μεσόγειο έχουν βρεθεί πολλά ευρήματα επιτραπέζιων παιγνιδιών. Ένα από τα πιο σπουδαία είναι το βασιλικό παιγνίδι της Ουρ, που χρονολογικά το τοποθετούν γύρω στο 2600 π.X. Ένα παιγνίδι που εμένα μου θυμίζει πιο πολύ σκάκι ή ντάμα, τώρα που βλέπουν οι διάφοροι αρθρογράφοι τον πρόγονο του ταβλιού σε ένα παιγνίδι με τετράγωνα, δεν νομίζω ότι θα μπορέσουν να μας το εξηγήσουν ποτέ.
ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΗΝ ΟΥΡ
Ίδιας λογικής και κατασκευής είναι και μερικά άλλα παιγνίδια.
Τα παιγνίδια αυτά που ονομάζονται και παιγνίδια των είκοσι τετραγώνων, παίζονταν σε όλη την ευρύτερη περιοχή από την Ινδία μέχρι την Αίγυπτο.
Το senet ή senat που κατάγεται από την Αίγυπτο και είναι ίδιας πάνω κάτω ηλικίας με αυτό της Ουρ, έχει 30 τετράγωνα.

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΑΒΑΚΑ 20 Η ΟΠΩΣ ΕΔΩ 30 ΤΕΤΡΑΓΩΝΩΝ
Ακόμα κι αν τα παιγνίδια αυτά παίζονταν με ζάρια, αυτά τα ζάρια είναι σε σχήμα πυραμίδας ή τριγωνικά και όχι κύβοι.
Ζάρια σε σχήμα κύβου έχουμε πρώτη φορά στην αρχαία Ελλάδα.
i-diadromi


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: