Πρώην διοικητής της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών: «Η Τουρκία θα προχωρήσει στις απειλές της – Είναι αποφασισμένη» | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Πρώην διοικητής της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών: «Η Τουρκία θα προχωρήσει στις απειλές της – Είναι αποφασισμένη»

14 Νοεμβρίου 2018 22:56:00

Για τις εξελίξεις στο ενεργειακό πεδίο, αλλά και στα του Κυπριακού, αναφέρθηκε ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία και πρώην διοικητής της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ανδρέας Πενταράς, καλεσμένος σε εκπομπή του sigmalive, με φόντο την Τουρκία και τους δικούς της σχεδιασμούς.
Η Τουρκία, σημείωσε ο κ. Πενταράς, διεκδικεί ΑΟΖ τόσο δυτικά της Κύπρου όσο και βόρεια από αυτή.

Γι΄ αυτό το λόγο διαχώρισε παρανόμως την υφαλοκρηπίδα στο μέσο, τραβώντας μια γραμμή νοτιοδυτικά της Πάφου, η οποία φτάνει μέχρι το Καστελόριζο, λέγοντας ότι της ανήκει.
Πρόκειται στην ουσία, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Πενταράς, για το 45 – 50% της συνολικής ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο κ. Πενταράς, κλήθηκε να σχολιάσει τις νέες δηλώσεις Ερντογάν για το φυσικό αέριο της Κύπρου.
«Το καινούργιο στοιχείο από τις χθεσινές δηλώσεις του Ερντογάν είναι ότι επικαλείται την ιδιότητα της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης για να συμμετέχει και η ίδια όχι μόνο στα κέρδη αλλά και στις διαδικασίες και μάλιστα ανέφερε και την περίπτωση των διαγωνισμών που γίνονται», σημείωσε.
Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι η απάντηση που έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επί του θέματος είναι πολύ πειστική, ότι δηλαδή καμιά δουλειά δεν έχουν οι εγγυήτριες δυνάμεις στα κυριαρχικά δικαιώματα  της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο αντιστράτηγος ε.α πρόσθεσε ότι η στρατηγική της Τουρκίας είναι γεμάτη αντιφάσεις.
Όπως εξήγησε, η Τουρκία κάποτε κάνει λόγο για εκλιπούσα Δημοκρατία και άλλοτε αναγνωρίζει εμμέσως την Κυπριακή Δημοκρατία υποστηρίζοντας ότι είναι ένα δικοινοτικό κράτος και το μέρισμα από το φυσικό αέριο πρέπει να διαμοιραστεί στις δυο κοινότητες.
Σε αυτό το σημείο, ο κ. Πενταράς, υπογράμμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορούσε να πετάξει το μπαλάκι στην Τουρκία λέγοντας της:
«Αφού θέλεις να συμμετέχεις από την αρχή των διαδικασιών η πρώτη ενέργεια στο ζήτημα των ενεργειακών σχεδιασμών είναι ο διαχωρισμός της ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου – Τουρκίας».Την κίνηση αυτή, για να φέρουμε την Τουρκία σε δύσκολη διπλωματική θέση, σύμφωνα με τον κ. Πενταρά, έχει κάνει ήδη ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης καλώντας δυο φορές την Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία για να έρθει να καθίσει στο τραπέζι και να γίνει ο διαμοιρασμός στη βάση των Αρχών του Διεθνούς Δικαίου.
Παρόλο που κάτι τέτοιο δεν αναμένεται ότι θα γίνει, υπογράμμισε ο κ. Πενταράς ότι το «μπαλάκι» θα πάει στην Τουρκία.
Προχωρώντας ένα βήμα πάρα πέρα, τόνισε ότι ο δρόμος για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα αλλά με αγκάθια.
«Δεν θα είναι εύκολη η πορεία για την αξιοποίηση του φυσικού αερίου», υπογράμμισε.
Ερωτηθείς αν η Κυπριακή Δημοκρατία θα καταφέρει να αξιοποιήσει το φυσικό αέριο χωρίς λύση, ανέφερε ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί πρέπει να προχωρήσουν ανεξαρτήτως των εξελίξεων στο Κυπριακό. Παρά ταύτα επανέλαβε ότι χωρίς λύση θα είναι δύσκολη η αξιοποίηση.
«…Διότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις απειλές της.
Έχουμε,  δυστυχώς την αδυναμία να μην έχουμε στρατιωτική δύναμη η οποία απαιτείται για να δημιουργήσει μια αποτροπή στις διεκδικήσεις Τουρκίας», πρόσθεσε.
Εντούτοις, ο κ. Πενταράς, αναφέρθηκε στα διπλωματικά όπλα που έχει στην «φαρέτρα» της η Κυπριακή Δημοκρατία, ως αντίβαρο στην έλλειψη στρατιωτικής ισχύς, όπως για παράδειγμα η Ε.Ε, οι τριμερείς συνεργασίες και η εμβάθυνση των σχέσεων μας με τις ΗΠΑ.


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: