ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΧΩΡΥΓΙΟΥ ΚΙΛΚΙΣ-ΕΝΑΣ ΤΟΠΟΣ ΔΥΝΑΜΗΣ | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΧΩΡΥΓΙΟΥ ΚΙΛΚΙΣ-ΕΝΑΣ ΤΟΠΟΣ ΔΥΝΑΜΗΣ

26 Νοεμβρίου 2018 23:20:00

ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΧΩΡΥΓΙΟΥ ΚΙΛΚΙΣ

 Στο μέσο μιας πεδιάδας, δυτικά του Κιλκίς, υψώνεται το «καλαμπάκ» ή «Κάστρο» ή «Λαζαρίτσα» ή «Γαλά» του Χωρυγίου. Ένα επιβλητικό μεγαλιθικό μνημείο προϊστορικών χρόνων. Ο λόφος στεφανώνεται κυκλικά από βράχο σαν φυσική ακρόπολη. Υπάρχουν λείψανα οικισμού και στους πρόποδες απλώνεται νεκροταφείο κιβωτιόσχημων τάφων, πιθανότατα κλασικών χρόνων.


Ο λόφος αποτελείται από μια ασβεστολιθική απολιθωματοφόρα τράπεζα Ήώκαινης (45 εκ. χρόνια) ηλικίας με οριζόντια στρώση πάνω σε πολύ παλιότερα και πτυχωμένα πετρώματα. 

Πρώτη φορά μελετήθηκε από τον Γάλλο γεωλόγο Bourcart κατα τον Α’ παγκόσμιο πόλεμο. Στο λόφο και γύρω απο αυτόν υπάρχουν αρχαιότητες προϊστορικών, κλασσικών και ρωμαϊκών-βυζαντινών χρόνων.

Σύμφωνα με τους ιστορικούς, στο σημείο αυτό ήταν η θέση του ρωμαϊκού σταθμού «Ταυρίανα», που εξυπηρετούσε τους οδοιπόρους που πορεύονταν κατά μήκος του Αξιού.

Ο λόφος του Χωρυγίου συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πολλών αναρριχητών ενώ οι αστικοί μύθοι και οι θρύλοι για τα ενεργειακά πεδία του βράχου ελκύουν πολλούς ερευνητές.

Στην προσπάθειά μας να βρούμε πληροφορίες για την περιοχή διαπιστώσαμε πως δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον για τέτοιους τόπους από κρατικές υπηρεσίες και δεν έχουν γίνει επίσημα έρευνες.

Τέλος βρεθήκαμε στην περιοχή την ημέρα που γίνονταν οι σεισμοί με επίκεντρο την περιοχή.

(σ.σ.visaltis: O λόφος έχει επίσης χαρακτηριστεί και σαν «τόπος δύναμης», «νανικό κάστρο»«νεραϊδόλοφος» και τόπος εμφάνισης παράδοξων φαινομένων)

Κείμενο: Αδριανός Μπεζούγλωφ
Φωτογραφίες: Σωτήρης Βισάλτης

(ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2018)

©www.visaltis.net– Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). .


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: