Κλείνει τα σύνορά της στους πρόσφυγες και η Βουλγαρία
Κλείνει τα σύνορά της στους πρόσφυγες και η Βουλγαρία

Την άρνησή της να συμμετέχει στο παγκόσμιο σύμφωνο του ΟΗΕ για τη μετανάστευση ανακοίνωσε την Τετάρτη η Βουλγαρία. Έτσι, η χώρα προστίθεται σε αυτές που αντιδρούν στο περιεχόμενο του Παγκόσμιου Συμφώνου για τη Μετανάστευση που έχει γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης τα τελευταία δύο χρόνια και αναμένεται να επικυρωθεί επίσημα στη σύνοδο του Μαρακές την ερχόμενη εβδομάδα.

«Στο σημείο αυτό διευκρινίζουμε πως η απόφασή μας είναι να μην ενταχθούμε στο παγκόσμιο σύμφωνο για την ασφαλή μετανάστευση προκειμένου να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα των πολιτών της χώρας μας», ανέφερε η ανακοίνωση της κυβέρνησης.Υπενθυμίζεται πως μέχρι στιγμής το σύμφωνο έχουν απορρίψει μεταξύ άλλων οι Αυστρία, Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, ΗΠΑ, Ισραήλ, Αυστραλία, Βραζιλία και Βέλγιο εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό την άρνησή τους να ανοίξουν τα σύνορά τους στους πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στην Ευρώπη από το 2015.
Το μη δεσμευτικό σύμφωνο επιδιώκει να καλύψει όλες τις διαστάσεις της διεθνούς μετανάστευσης. Εγκρίθηκε στις 13 Ιουλίου από όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ εκτός από τις ΗΠΑ. Αναφέρεται σε θεμελιώδεις αρχές – προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών, των παιδιών, αναγνώριση της εθνικής κυριαρχίας – και διατυπώνει περίπου είκοσι προτάσεις για να βοηθηθούν οι χώρες που καλούνται να διαχειριστούν τις μεταναστευτικές ροές, διευκολύνοντας την ανταλλαγή πληροφοριών, τις προσπάθειες κοινωνικής ένταξης των μεταναστών, την ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης κ.λπ…
Οι χώρες που αντιδρούν

ΗΠΑ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αποχώρησαν πέρσι το Δεκέμβριο από τις συνομιλίες για το σύμφωνο. Ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος, από το βήμα του ΟΗΕ τον περασμένο Σεπτέμβριο, απέρριψε το «δόγμα της παγκοσμιοποίησης» και περιέγραψε την «ανεξέλεγκτη μετανάστευση» ως απειλή για την εθνική κυριαρχία των ΗΠΑ.
Ο Τραμπ αναφέρθηκε με τα πιο μελανά χρώματα στις συμμορίες που διακινούν παράνομα ανθρώπους και ναρκωτικά κάνοντας λόγο για έναν «φαύλο κύκλο εγκλήματος, βίας και φτώχειας», που μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την ενίσχυση των εθνικών συνόρων.
Αυστραλία
Η χώρα τον περασμένο μήνα προστέθηκε στον κατάλογο των ολοένα αυξανόμενων χωρών οι κυβερνήσεις των οποίων ανακοινώνουν πως δεν θα υπογράψουν τελικά το Παγκόσμιο Σύμφωνο για την Ασφαλή, Ομαλή και Τακτική Μετανάστευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, καθώς ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, ο υπουργός Εσωτερικών Πίτερ Ντάτον και η υπουργός Εξωτερικών Μαρίζ Πέιν τόνισαν ότι δεν θεωρούν πως αυτό θα ήταν προς το συμφέρον της χώρας.
Ουγγαρία
Τον Σεπτέμβριο ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο μιλώντας από το βήμα της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, απέρριψε το Σύφωνο αυτό. «Το Σύμφωνο αυτό είναι αντίθετο με το εθνικό μας συμφέρον», σημείωσε ο Ούγγρος υπουργός. «Διατείνεται ότι η μετανάστευση είναι ωφέλιμη», «διατείνεται ότι μια πολυπολιτισμική κοινωνία είναι καλύτερη από μια ομογενή κοινωνία», πρόσθεσε ο Σιγιάρτο, η ομιλία του οποίου επικεντρώθηκε στην αντίθεση της χώρας του στην μετανάστευση. «Εναπόκειται στις χώρες να αποφασίσουν» και «εμείς καλούμε τη διεθνή κοινότητα να μην ενθαρρύνει τα μεταναστευτικά κύματα, αλλά να δώσει ένα τέλος σε αυτά», υπογράμμισε.
Ισραήλ
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε στα τέλη Νοεμβρίου ότι η χώρα του δεν θα υπογράψει το Παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ. «Έδωσα οδηγίες στο υπουργείο Εξωτερικών να μην υπογράψει το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη μετανάστευση. Έχουμε δεσμευτεί να επιτηρούμε τα σύνορά μας εναντίον της άφιξης παράτυπων μεταναστών. Αυτό κάναμε κι αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε» σημείωσε ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με ένα δελτίο Τύπου που εξέδωσε το γραφείο του το προηγούμενο διάστημα.
Ελβετία
Στον κατάλογο των χωρών που αρνούνται να υπογράψουν το Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση, προστέθηκε και η Ελβετία.
Η κυβέρνηση της Ελβετίας διευκρίνισε ότι «επιθυμεί να αναβάλει την οριστική της απόφαση ως την αποπεράτωση του κοινοβουλευτικού διαλόγου».
Μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων που αντιτίθενται στο Σύμφωνο, είναι το Λαϊκό Κόμμα, το μεγαλύτερο στη χώρα, αλλά και κεντροδεξιές και φιλελεύθερες παρατάξεις που υποστηρίζουν ότι οι μη δεσμευτικοί, πολιτικοί στόχοι που διατυπώνονται στο κείμενο θα μπορούσαν να μετατραπούν σε νομικά δεσμευτικές διατάξεις μακροπρόθεσμα.
Αυστρία
Η Αυστρία είχε επίσης ανακοινώσει ότι θα ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων χωρών που δεν στηρίζουν το Σύμφωνο αυτό, με το σκεπτικό ότι «συγχέει» τη νόμιμη με την παράνομη μετανάστευση. Ένας υπουργός της συντηρητικής κυβέρνησης της Πολωνίας έχει επίσης προτείνει να αποσυρθεί η χώρα του από το Σύμφωνο.
Βέλγιο
Οι Φλαμανδοί εθνικιστές του N-VA, παράταξη που αποτελεί τον έναν πυλώνα της κεντροδεξιάς συμμαχίας που βρίσκεται στην εξουσία από το 2014 στο Βέλγιο, απείλησαν πρόσφατα μέσω του προέδρου τους Μπαρτ Ντε Βιβέρ να αποσύρουν τη στήριξή τους από τον κυβερνητικό συνασπισμό με αφορμή το Παγκόσμιο Σύμφωνο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Μετανάστευση.
«Αν η κυβέρνηση στηρίξει αυτό το Σύμφωνο, αυτή θα είναι μια κυβέρνηση στην οποία θα είναι αδύνατο να έχουμε θέση», δήλωσε στο γαλλόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο RTBF ο Ντε Βιβέρ, επικεφαλής του κόμματος Νέα Φλαμανδική Συμμαχία (N-VA). «Δεν υποστηρίζουμε την κυβέρνηση να μεταβεί στο Μαρακές», διεμήνυσε.
Σλοβακία
Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Σλοβακίας είχε εξαρχής επιβεβαιώσει ότι η χώρα του δεν θα υπογράψει το Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση τον Δεκέμβριο. «Ως πρωθυπουργός, απορρίπτω το κείμενο του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και απορρίπτω κάθε ενδεχόμενο να ισχύσει στη Σλοβακία», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης επικεφαλής της κυβέρνησης Πέτερ Πελεγκρίνι στην εφημερίδα Sme.Ο σλοβάκος υπουργός Εξωτερικών Μίροσλαβ Λάιτσακ απείλησε να παραιτηθεί εάν η κυβέρνηση απόσχει από την επικύρωση του Συμφώνου του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι δεν θα αποδεχθεί η κυβέρνηση να υποκύψει στις πιέσεις ακροδεξιών λαϊκιστών. Ο Πελεγκρίνι ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Λάιτσακ για την απόφασή του, προσθέτοντας ότι ελπίζει πως θα την αποδεχθεί και θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του παρά τις προσωπικές του διαφωνίες. «Θα κάνω ό,τι μπορώ για να παραμείνει στο αξίωμά του», διαβεβαίωσε ο Πελεγκρίνι.
Τσεχία
Και η τσεχική κυβέρνηση είχε επισημάνει την αντίθεσή της στο σύμφωνο νωρίτερα αυτόν τον μήνα εντασσόμενη στις τάξεις των όλο και περισσότερων χωρών της ΕΕ που αντιτίθενται στο Παγκόσμιο Σύμφωνο για Ασφαλή, Ομαλή και Νόμιμη Μετανάστευση.
Βραζιλία
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την αδιάκριτη είσοδο όλων εκείνων που έρχονται εδώ, μόνο και μόνο επειδή ήθελαν να έρθουν», έχει διαμηνύσει πολλάκις ο Ζαΐρ Μπολσονάρο ο οποίος προεκλογικά έκανε λόγο για ”ανθρώπινα σκουπίδια” που κατέκλυσαν την Ευρώπη. Μετά τη νίκη του ο ακροδεξιός απόστρατος λοχαγός και θαυμαστής του Τραμπ δεν άφησε αμφιβολία για τις προθέσεις στο μεταναστευτικό δηλώνοντας ότι θα αλλάξει το νόμο των προκατόχων του γιατί ”έκανε τη Βραζιλία μια χώρα χωρίς σύνορα”.
huffingtonpost.gr

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: