Ποιος είναι ο Iskanter-M (9M729) που τρομάζει το ΝΑΤΟ και αναγκάζει τις ΗΠΑ να αποχωρήσουν από την συνθήκη INF;
Ποιος είναι ο Iskanter-M (9M729) που τρομάζει το ΝΑΤΟ και αναγκάζει τις ΗΠΑ να αποχωρήσουν από την συνθήκη INF;

Σήμερα και επίσημα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως σε 60 ημέρες αν δεν «συμμορφωθεί» η Ρωσία, δηλαδή αν δεν αποσύρει τους πυραύλους Iskander-M 9M729, θα τελειώσουν και τυπικά την Συνθήκη INF.
Η Συνθήκη INF υπογράφτηκε το 1987 μεταξύ ΗΠΑ-ΕΣΣΔ και προέβλεπε την απαγόρευση ύπαρξης πυραύλων μικρού (500-1000 χλμ) και μέσου (1000-5.500 χλμ) βεληνεκούς στα οπλοστάσια των δυο υπερδυνάμεων.

Η εμφάνιση όμως του  Iskanter-M 9M729 (κατά ΝΑΤΟ: SSC-8) που δύναται να εξοπλιστεί με πυρηνική κεφαλή και έχει την ικανότητα εκτέλεσης πτήσης cruise, αν και συγκαταλέγεται στα βαλλιστικά βλήματα, προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στην Δύση. Γιατί; Γιατί είναι εξαιρετικά δύσκολο να αναχαιτιστεί.
Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, η ύπαρξη αυτού του πυραύλου θέτει σε κίνδυνο την Συνθήκη που μετρά 31 χρόνια ζωής και θεωρούταν ως ακρογωνιαίος λίθος για τη σταθερότητα στην Ευρώπη.
«Μετά από χρόνια άρνησης, η Ρωσία πρόσφατα παραδέχτηκε την ύπαρξη του νέου πυραύλου με το όνομα 9M729», σημείωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε «Όλοι οι Σύμμαχοι εκτιμούν πως η Ρωσία παραβιάζει τη Συνθήκη INF».
Οι ακριβείς δυνατότητες του πυραύλου 9M729 είναι άγνωστες αλλά η Δύση εκτιμά πως το βεληνεκές του είναι μεγαλύτερο των 500 χιλιομέτρων, επομένως εμπίπτει στο όριο μεταξύ 500 και 5.500 χιλιομέτρων, που απαγορεύεται βάση της INF.
Είναι προφανές πως η ύπαρξη του 9M729 μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα κούρσα εξοπλισμών για πυραύλους μικρού και μέσου βεληνεκούς.

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: