Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών

Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών Η Διοίκηση Υποβρύχιων Καταστροφών είναι μια από τις Διοικήσεις του Αρχηγείου Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού. Άλλοτε γνωστή ως ΜΥΚ, είναι η Διοίκηση στην οποία συμπεριλαμβάνονται οι Ομάδες Ανορθόδοξου Πολέμου (ΟΑΠ), η Ομάδα Αμφίβιων Επιχειρήσεων (ΟΑΕ), η Ομάδα Εξουδετερώσεων Ναρκών (ΟΕΝ), τα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου (ΣΑΠ), τα Υποβρύχια Οχήματα (ΥΠΟΧ), η Σχολή Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) και η Βάση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΒΥΚ).

Ιστορία

Η ιστορία της ΜΥΚ ξεκινάει το 1953 και ακολουθεί τυπικά την ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Η Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών δημιουργήθηκε σύμφωνα με τα αμερικανικά πρότυπα των “Underwater Demolition Teams”. Αρχικά λειτούργησε ως ομάδα αμφιβίων αναγνωρίσεων για την υποστήριξη αποβατικών σκαφών του Πολεμικού Ναυτικού. Ακολούθησε η αποστολή Ελλήνων Αξιωματικών και Υπαξιωματικών στις ΗΠΑ, έτσι ώστε να δημιουργηθεί πυρήνας στελεχών εκπαιδευτών. Τα πρώτα στελέχη οργάνωσαν στη συνέχεια τη Σχολή Υ/ΚΤ στην Ελλάδα. Επισήμως, η λειτουργία της ξεκίνησε το 1957 στο Κέντρο Εκπαίδευσης Κανελλόπουλος (ΚΕΚΑΝ) υπό τη διοίκηση του πλοιάρχου Κ. Εγκολφόπουλου. Το 1968 δημιουργήθηκε η Διοίκηση Ομάδων Υποβρυχίων Καταστροφών (Δ/ΟΥΚ), με διοικητή τον αντιπλοίαρχο Γ. Στεφανάδη. Από το 1968 τόσο η σχολή Υ/ΚΤ όσο και οι ομάδες υποβρυχίων αναγνωρίσεων εντάχθηκαν στη Διοίκηση Ναυτικής Εκπαιδεύσεως (ΔΝΕ). Η μετονομασία της Δ/ΟΥΚ σε ΜΥΚ έγινε το 1969, με ταυτόχρονη αύξηση του αριθμού των επιχειρησιακών ομάδων, των οποίων η τελική μορφή καθορίστηκε το 1976. Το 2002 η Μονάδα μετονομάστηκε σε Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών.

Στρατεύσιμοι και Δ.Υ.Κ. σήμερα

Σύμφωνα με τον νόμο για τη συμμετοχή των στρατευμένων σε σχολείο ΥΚ χρειάζεται υπόλοιπο θητείας 12 μηνών. Από 1/1/2005, οι στρατευμένοι του Πολεμικού Ναυτικού δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών εξαιτίας της μείωσης της θητείας. Μπορούν να συμμετάσχουν μόνο οι Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.), οι Οπλίτες Βραχείας Ανακατατάξεως (Ο.Β.Α.), ΣΜΥΝ ή ΣΜΥ, οι μόνιμοι υπαξιωματικοί/αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού και οποιοδήποτε στρατιωτικό προσωπικό άλλων κλάδων των Ειδικών Δυνάμεων ή Ξένων Κρατών ή προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, που διαθέτει τα απαραίτητα προσόντα και πληροί το όριο ηλικίας.

Οι απαιτούμενες επιδόσεις έχουν ως εξής:

 • Τρέξιμο 1 μίλι ξηράς (1609 μέτρα) < 7 λεπτά
 • Κολύμβηση 300 μέτρα σε πισίνα < 7 λεπτά
 • 6 έλξεις
 • 20 κάμψεις
 • 20 κοιλιακοί
 • Αναρρίχηση σχοινιού 4 μέτρων μόνο με χρήση χεριών

Σχολεία Βασικής Εκπαίδευσης

Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών

Ομάδα Υ/ΚΤ σε άσκηση
 1. Σχολείο Υ/ΚΤ.
 2. Σχολείο Αυτοδυτών.
 3. Σχολείο Καταδυτικής Ιατρικής.
 4. Σχολείο Τυποποιημένων Πυρομαχικών
 5. Σχολείο Χειριστών ΥΠΟΧ. (Υποβρύχιων Οχημάτων)
 6. Σχολείο Κυβερνητών ΣΑΠ. (Σκαφών Ανορθοδόξου Πολέμου)
 7. Σχολείο Εξουδετερώσεων Ναρκών

Δομή

Η ΔYK είναι οργανωμένη σε υπομονάδες που ονομάζονται Ομάδες Υποβρυχίων Καταστροφών, κοινώς γνωστές σε συντετμημένη μορφή ως ΟΥΚ, που ειδικεύονται σε ένα συγκεκριμένο τομέα. Κάθε υπομονάδα αποτελείται από 25 άνδρες περίπου και χωρίζονται σε πέντε ομάδες των πέντε.

OYK 1&2 : Αυτές είναι οι κύριες επιθετικές ομάδες των ΟΥΚ που ειδικεύονται σε σαμποτάζ, επιδρομές και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη θάλασσα.

OYK 3 : Η ομάδα αυτή ειδικεύεται στην αναγνώριση και εκκαθάριση τόπων παράκτιων περιοχών πριν από μία κύρια αμφίβια επίθεση.

ΟΥΚ 4 : Η ομάδα αυτή ειδικεύεται στις υποβρύχιες καταστροφές/ανατινάξεις εναντιων στόχων που μπορούν να εμποδίσουν μια αμφίβια προσέγγιση εχθρικής ακτής.

ΟΥΚ 5 : Αυτή η ομάδα είναι τμήμα της εφεδρείας που ενεργοποιείται μόνο σε περιόδους πολέμου ή σοβαρής έκτακτης ανάγκης. Αποτελειται από εφέδρους της MYK και εκπαιδευτές από το κύριο σώμα.

Η επιλογή των υποψηφίων και η εκπαίδευσή τους διαρκεί περίπου επτά μήνες και χωρίζεται σε τρεις φάσεις, είναι παρόμοια με εκείνη των Navy SEALs εκπαίδευση BUD / S του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού. Η εκπαίδευση έχει ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό αποτυχίας παρόμοιο με εκείνο των SEALs.

Αποστολές εν καιρώ ειρήνης

 1. Eπιτήρηση ακτών. Ασφάλεια θαλασσίων συνόρων. Έρευνα/Σύλληψη παράτυπων μεταναστών, εκτελούμενη και από ανάλογη μονάδα του Λιμενικού Σώματος
 2. Συμμετοχή σε ειρηνευτικές αποστολές
 3. Ασφάλεια πολεμικών πλοίων που πλέουν στο εξωτερικό ή σε ευαίσθητες περιοχές ναυτικών εν καιρώ κρίσης.
 4. Eκτέλεση νηοψιών.
 5. Ανάληψη αντιτρομοκρατικών αποστολών
 6. Συμμετοχή σε επιχειρήσεις Ναρκοθηρίας/Ναρκαλιείας

Έργα κοινωνικού χαρακτήρα

 1. Επιδείξεις σε τηλεοπτικούς σταθμούς και εκπροσώπους ξένων κρατών
 2. Επιδείξεις κατά την διάρκεια Ν. Εβδομάδας.
 3. Ασφάλεια κωπηλατικών / ιστιοπλοϊκών αγώνων.
 4. Ανευρέσεις / διασώσεις πνιγμένων.
 5. Συνδρομή σε έργα έναντι θεομηνιών.
 6. Ασφάλεια υψηλών προσώπων.
 7. Εξουδετερώσεις ανευρεθέντων εκρηκτικών τυποποιημένων μηχανισμών σε θαλάσσιες περιοχές.
 8. Συνδρομή σε καταδυτικές δραστηριότητες αρχαιολόγων.
 9. Ασφάλεια εμπορικών πλοίων.
Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: