Ελαιόλαδο: «Χρυσό υγρό» σύμφωνα με τον Όμηρο

Ελαιόλαδο: «Χρυσό υγρό» σύμφωνα με τον Όμηρο Ελαιόλαδο: «Χρυσό υγρό» σύμφωνα με τον Όμηρο

Το «χρυσό υγρό», σύμφωνα με τον Όμηρο, αποτελεί σύμβολο υγείας και δύναμης.

Το ελαιόλαδο είναι ένα από τα σημαντικότερα δώρα της γης -έχουμε το προνόμιο να παράγεται σε αφθονία και να αποτελεί το βασικό συστατικό μαγειρέματος. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (σε ποσοστό μέχρι και 83%) και αντιοξειδωτικές ουσίες (πολυφαινόλες του ελαιόλαδου: ελαϊκό οξύ, ολευροπεΐνη, σκουαλένιο).

Μοιάζει τόσο θαυματουργό που θα μπορούσε να αποτελεί μια μυθική τροφή αλλά είναι αλήθεια: τα συστατικά του ελαιόλαδου τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθάνε στην μακροζωία.

Οι ουσίες που περιέχει δρουν ευεργετικά στην υγεία του στομάχου, του δωδεκαδακτύλου και του καρδιαγγειακού συστήματος, ενώ βοηθούν επίσης και στη μείωση της «κακής» και στην αύξηση της «καλής» χοληστερίνης αντίστοιχα. Θεωρείται, επίσης, πως δρουν προληπτικά για κάποιες μορφές καρκίνου και για την οστεοπόρωση.

Η γεύση του…

Ας ξεκινήσουμε από τα προφανή: η γεύση του παρθένου ελαιόλαδου είναι πραγματικά το… κάτι άλλο. Και αν για εμάς είναι κάτι συνηθισμένο ας ρωτήσουμε τους ανθρώπους που ζουν στις μη μεσογειακές χώρες που το αντιμετωπίζουν σε ένα γκουρμέ στοιχείο των τροφών που το εμπεριέχουν.

Συνοπτικά τα οφέλη για την υγεία μας είναι:

 • Προστατεύει το καρδιαγγειακό μας σύστημα, βοηθά στην καλή λειτουργία της καρδιάς
 • συμβάλλει στην πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων και
 • την μείωση της αρτηριακής πίεσης
 • Λόγω των πλούσιων μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών που περιέχει μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης, οποίος αντίθετα αυξάνεται με την κατανάλωση τρανς λιπαρών από έτοιμα φαγητά και προϊόντα μαζικής παραγωγής.
 • Βοηθά στην διατήρηση υγιών επιπέδων χοληστερόλης και
 • μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη.
  Προστατεύει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ και συναφών νευροεκφυλιστικών ανοιών λόγω της ολεοκανθάλης της φυσικής φαινόλης που περιέχεται στο έξτρα-παρθένο ελαιόλαδο.
 • Βοηθά στην πρόληψη της οξείας παγκρεατίτιδας λόγω του ελαϊκού οξέος και την υδροξυτυροσόλης που περιέχει και
 • προστατεύει το συκώτι από το οξειδωτικό στρες και την ελκώδη κολίτιδα.
 • Η βιταμίνη Ε, τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει δρουν προληπτικά για κάποιες μορφές καρκίνου, την οστεοπόρωση και την ρευματοειδή αρθρίτιδα.
 • Έχει αντιγηραντικές ιδιότητες, επιδρά θετικά στην ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος και
 • βοηθά στην πέψη των άλλων λιπαρών και μη τροφών, διευκολύνοντας τις εκκρίσεις της χολής.
 • Βοηθά στην καλή εγκεφαλική λειτουργία!
 • Περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά
 • Έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.

Δείτε αναλυτικότερα τους βασικούς λόγους που «επιβάλλουν» την κατανάλωση ελαιόλαδου σε καθημερινή βάση:

Διαθέτει αντικαρκινικές ιδιότητες

Σε μια πρόσφατη μελέτη διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που περιλαμβάνουν το ελαιόλαδο στη διατροφή τους αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Αυτή η σημαντική ιδιότητα μπορεί να συνδεθεί με την υψηλή του περιεκτικότητα σε ολεϊκό οξύ, που είναι το κύριο λίπος που περιέχεται στη συγκεκριμένη τροφή.

Επιπλέον το ελαιόλαδο περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες, φλαβονοειδή, πολυφαινόλες και σκουαλένιο, που όλα παίζουν σημαντικό ρόλο στην ωφέλιμη δράση του.

Ειδικά κατά του καρκίνου του μαστού

Ισπανική μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες που ακολουθούν μεσογειακή διατροφή με τακτική κατανάλωση έξτρα παρθένου ελαιόλαδου εμφανίζουν μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.Στην έρευνα συμμετείχαν περίπου 4.300 γυναίκες με μέση ηλικία 67 ετών, οι οποίες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες:

 • Μία που κατανάλωνε ένα λίτρο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο την εβδομάδα και
 • μία ομάδα που έτρωγε 30 γραμμάρια ξηρών καρπών ημερησίως.
 • Μία τρίτη ομάδα ελέγχου ακολουθούσε μία δίαιτα χαμηλών λιπαρών.

Στη διάρκεια πέντε ετών υπήρξαν 35 διαγνωσμένες περιπτώσεις καρκίνου των μαστών. Οι γυναίκες της πρώτης ομάδας με το ελαιόλαδο είχαν κατά μέσο όρο 68% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης του συγκεκριμένου καρκίνου, σε σχέση με όσες έτρωγαν χαμηλά λιπαρά. Οι γυναίκες που έτρωγαν ξηρούς καρπούς, δεν εμφάνισαν κάποια αξιοσημείωτη μείωση του σχετικού κινδύνου.
Προλαμβάνει τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, η κατανάλωση έξτρα παρθένου ελαιολάδου μπορεί να αποτρέψει τον σχηματισμό ελεύθερων ριζών στο σώμα και να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.

Προλαμβάνει τις καρδιαγγειακές παθήσεις

Το ελαιόλαδο είναι πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων μέσω της μείωσης των λιπιδίων στο αίμα και κατά συνέπεια της απόφραξης των αρτηριών.

Πολλά στοιχεία υποστηρίζουν το ρόλο του παρθένου ελαιόλαδου στην προστασία έναντι των καρδιαγγειακών παθήσεων. Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι το ελαιόλαδο βοηθά στη μείωση της ολικής χοληστερόλης και των λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL) στο αίμα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά την κατανάλωση δύο κουταλιών ελαιόλαδου την ημέρα για την προστασία της καρδιάς.

Ελαιόλαδο, κεντρικό νευρικό σύστημα και νευροεκφυλιστικές ασθένειες

Το κεντρικό νευρικό σύστημα είναι ιδιαίτερα επιρρεπές στο οξειδωτικό στρες. Μελέτη στο Food Science and Technology, αναφέρει: “Αυτό οφείλεται κυρίως στις υψηλές ποσότητες πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και σε μια εγγενώς υψηλή ροή αντιδραστικά στοιχείων οξυγόνου (ROS).

Ένας άλλος λόγος του οξειδωτικού στρες είναι το χαμηλό επίπεδο των ενδογενών αντιοξειδωτικών ενζύμων στο κεντρικό νευρικό σύστημα σε σχέση με άλλους ιστούς, και η υψηλή κατανάλωση του οξυγόνου του”.

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έχει αποδειχθεί ότι ασκεί θετική επιρροή στο οξειδωτικό στρες του κεντρικού νευρικού συστήματος, ιδίως στα επίπεδα του υπεροξειδίου του λιπιδίου στον εγκέφαλο, συμβάλλοντας στην καλύτερη σύνθεση λιπαρών οξέων σε αυτόν (ειδικά του δοκοσαεξανοϊκού οξέος).

Έχει, επίσης, αποδειχθεί, ότι αυξάνει τις αντιοξειδωτικές δράσεις των ενζύμων, τα οποία μετριάζουν την οξειδωτική βλάβη που οδηγεί σε νευροεκφυλιστικές διαταραχές, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και η νόσος Πάρκινσον.Ο ρόλος που παίζει το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην μείωση του οξειδωτικού στρες είναι εξαιρετικά σημαντικός. Είναι σαφές, μέσα από τις επιστημονικές έρευνες, ότι το ελαιόλαδο συνιστάται για καθημερινή κατανάλωση ως μια οικονομικά αποδοτική, άμεσα διαθέσιμη, αντιοξειδωτική πηγή τροφής, που μειώνει τις επιπτώσεις του οξειδωτικού στρες και ως εκ τούτου μειώνει τον κίνδυνο και την εξέλιξη πολλών διαφορετικών ασθενειών.
Είναι φυσικό παυσίπονο-Ανακουφίζει από πόνους

Όπως έχει αποδειχθεί από έρευνες που έχουν γίνει, το ελαιόλαδο εμπεριέχει ουσίες με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες κάτι που σημαίνει πως μπορεί να λειτουργήσει και ως ένα φυσικό παυσίπονο!

Ειδικότερα, χάρη στην περιεκτικότητά του σε ολεοκανθάλη, το ελαιόλαδο έχει αντιφλεγμονώδη δράση που μπορεί να συμβάλει στη μείωση του πόνου στις αρθρώσεις και στους μύες. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν τακτικά ελαιόλαδο παρουσιάζουν λιγότερο πόνο από ό,τι εκείνοι που δεν το καταναλώνουν.
Ευνοεί την απώλεια βάρους

Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο μπορεί πραγματικά να βοηθήσει τους ανθρώπους που προσπαθούν να χάσουν βάρος. Είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι βοηθάνε στην απώλεια λίπους.

Ένα από τα κυριότερα και πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του είναι ότι το ελαιόλαδο αποδομεί το λίπος μέσα από τα ίδια τα λιποκύτταρα του οργανισμού καθώς τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που εμπεριέχει αντικαθιστούν τα κορεσμένα λιπαρά οξέα. Έτσι, εκτός από το ότι αυτό συμβάλει στη μείωση του βάρους, ταυτόχρονα βοηθάει τη ρύθμιση της ινσουλίνης.Σας χορταίνει και βοηθά να αισθάνεστε πληρότητα, στοχεύοντας παράλληλα και στη μείωση του κοιλιακού λίπους, ενώ περιέχει υγιεινά λίπη που μπορούν να ενισχύσουν το αδυνάτισμα. Ωστόσο θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο καθώς μπορεί να έχει υπακτική δράση.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα 

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι πραγματικά σημαντικό για την υγεία σας, καθώς είναι υπεύθυνο για την καταπολέμηση των ιών, των βακτηρίων και άλλων μικροοργανισμών που μπορούν να προκαλέσουν ασθένεια.

Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες και σε άλλα θρεπτικά συστατικά που μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος και να βοηθήσουν στην προστασία του σώματός σας από τις ασθένειες.

Καταπολεμά το διαβήτη

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Diabetes Care αποκαλύφθηκε ότι κάθε μεσογειακή διατροφή που περιλαμβάνει ελαιόλαδο μπορεί να μειώσει τις περιπτώσεις εμφάνισης διαβήτη τύπου ΙΙ μέχρι και κατά 50%. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το ελαιόλαδο περιέχει υγιεινά λίπη που μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα και της παραγωγής ινσουλίνης.

Βοηθάει στην πέψη

Μικρές μελέτες έχουν δείξει ότι το ελαιόλαδο μπορεί να βοηθήσει τη λειτουργία του πεπτικού και να μειώσει τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας, ενώ διευκολύνει τις εκκρίσεις της χολής. Η κατανάλωση μίας κουταλιάς κάθε βράδυ πριν τον ύπνο δρα ως ήπιο υπακτικό.
Αποτοξίνωση του οργανισμού

Οι έρευνες ειδικών σε θέματα διατροφής έχουν δείξει ότι η αποτοξίνωση με ελαιόλαδο και λεμόνι έχει άμεσα οφέλη για το πεπτικό σύστημα και ειδικά το συκώτι και την χολή.
Προλαμβάνει τη διανοητική εξασθένηση-Καταπολεμάει το Αλτσχάιμερ

Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που συναντάμε κατά κόρον στο ελαιόλαδο αποτρέπουν την εξασθένηση του εγκεφάλου και καταπολεμάνε την δημιουργία ασθενειών που μειώνουν την αντιληπτική ικανότητα και συνδέονται με νευρολογικές νόσους όπως το Αλτσχάιμερ.
Μειώνει την αρτηριακή πίεση 

Τρεις μόνο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο την ημέρα μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε την υψηλή σας αρτηριακή πίεση. Σύμφωνα με αρκετές μελέτες, τα υγιεινά λίπη στο ελαιόλαδο μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των επιπέδων της διαστολικής και της συστολικής αρτηριακής πίεσης.

Ελέγχει τη χοληστερίνη

Το ελαιόλαδο είναι επίσης θαυμάσιο για τον έλεγχο της χοληστερίνης και για την αποβολή της κακής χοληστερίνης από το σώμα. Τα μονοακόρεστα λίπη αυξάνουν τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης, ενισχύουν την αποβολή της κακής χοληστερίνης και προλαμβάνουν την καρδιακή νόσο ταυτόχρονα.

Βελτιώνει την σεξουαλική μας ζωή

Τα λιπαρά οξέα που βρίσκουμε στο ελαιόλαδο συμβάλλουν στην καλή κυκλοφορία του αίματος και αυξάνουν τη ροή, κάτι που λειτουργεί ενισχυτικά για τη βελτίωση της σεξουαλικής ζωής.

Είναι αντιγηραντικό – Συντελεί στην μακροζωία και τη ζωτικότητα.

Δεν είναι τυχαίο ότι το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό στοιχείο σε πολλές μάσκες ομορφιάς που λειτουργούν ενάντια στην γήρανση. Έχει να κάνει με το ότι οι βιταμίνες Α, D, E και K που βρίσκονται στο ελαιόλαδο βοηθούν στην προστασία από τις ελεύθερες ρίζες και την οξείδωση των κυττάρων, κάτι που σημαίνει πως λειτουργεί και ως αντι-γηραντικό!
Πείτε αντίο στα φριζαρισμένα μαλλιά 

Μπορείτε επίσης να αξιοποιήσετε τα υγιεινά λίπη και τις θρεπτικές ουσίες στο ελαιόλαδο για την υγεία των μαλλιών σας. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιείτε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο για να μειώσετε το φριζάρισμα και να αποκτήσετε τα μαλλιά που πάντα επιθυμούσατε.

Ξεχάστε τα τζελ μαλλιών ή άλλα χημικά προϊόντα που μπορούν να βλάψουν τα μαλλιά. Το ελαιόλαδο αποτελεί μια υγιεινή εναλλακτική που θα σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε το φριζάρισμα, να ενισχύσετε την ανάπτυξη των μαλλιών και να αποκαταστήσετε τη λάμψη τους.
Ενυδατώνει φυσικά το δέρμα σας

Το ελαιόλαδο είναι ένα από τα καλύτερα φυσικά ενυδατικά προϊόντα για το δέρμα σας. Αν και υπάρχουν πολλές ενυδατικές κρέμες στην αγορά σήμερα, το ελαιόλαδο αποτελεί μια εξαιρετική εναλλακτική που ενυδατώνει βαθιά το δέρμα και το κάνει απαλό, προλαμβάνοντας τα σημάδια της πρόωρης γήρανσης, προστατεύοντάς το επίσης από τη βλάβη λόγω του ήλιου.
Χρήσιμες συμβουλές

Οι ειδικοί συνιστούν να καταναλώνουμε δύο με τρεις κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο την ημέρα. Το παρθένο ελαιόλαδο δεν είναι μόνο ένα προϊόν με εξαιρετική σημασία για την διατροφή μας. Χάρη στην ξεχωριστή του γεύση, είναι ιδανικό για να καταναλωθεί κυρίως ωμό π.χ. σε σαλάτες.

Αντίθετα με την αντίληψη που ίσως επικρατεί, μας δίνει 9 θερμίδες ανά γραμμάριο, ακριβώς όπως και τα σπορέλαια και είναι το πλέον ιδανικό για τηγάνισμα αφού, λόγω της ειδικής χημικής του σύστασης, είναι ανθεκτικότερο από οποιοδήποτε άλλο λάδι.

Με την διαφορά πως τα μεν είναι για πέταμα: Χωρίς δεύτερη σκέψη πετάξτε τα σπορέλαια
ενώ το δε είναι ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΆΣΤΑΤΟΣ θησαυρός: Το ασφαλέστερο λάδι για τηγάνι & μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες

Η ποιότητα ενός παρθένου ελαιολάδου επηρεάζεται από όλες τις πρακτικές που ασκούνται στον ελαιώνα, το ελαιοτριβείο, το τυποποιητήριο και τέλος στο ίδιο μας το σπίτι. Όποιες μεταβολές στην αρχική σύσταση και ποιότητα του ελαιολάδου συνεπάγονται μεταβολές και στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του.

Πρέπει να το αποθηκεύουμε σε σκιερό και σκοτεινό μέρος σε ανοξείδωτα ή γυάλινα δοχεία ειδικά για τρόφιμα και να το καταναλώνουμε σχετικά γρήγορα. Όταν αγοράζουμε ελαιόλαδο πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι το έξτρα παρθένο με οξύτητα <0,8% είναι το καλύτερο και ακολουθεί το παρθένο ελαιόλαδο με οξύτητα 0,8%-2%.

Όταν στην συσκευασία αναφέρεται μόνο «ελαιόλαδο» σημαίνει ότι το περιεχόμενο είναι μείγμα παρθένου και ραφινέ ελαιολάδου κατώτερης ποιότητας εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που χρησιμοποιούνται κατά την διαδικασία παραγωγής τους.

ΠΗΓΗ https://www.proionta-tis-fisis.com/

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: