Λευκωσία: Παράταση ενός έτους στις έρευνες της ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Λευκωσία: Παράταση ενός έτους στις έρευνες της ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ

1 Ιανουαρίου 2019 20:40:12

Το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου ενέκρινε το αίτημα της κοινοπραξίας ENI Cyprus Limited – KOGAS Cyprus Limited, δίνοντας παράταση μέχρι και τον Ιανουάριο του 2020 στα δικαιώματα για έρευνα και ανάπτυξη υδρογονανθράκων τα οποία έχουν αποκτήσει από τον Ιανουάριο του 2013 για τα τεμάχια «2», «3» και «9».

Το αίτημα της κοινοπραξίας για παράταση των δικαιωμάτων τους στα εν λόγω τεμάχια, εκφράζει και την απόφασή τους να προχωρήσουν σε γεωτρήσεις στα τεμάχια αυτά, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, δεδομένης και της ακραίας τουρκικής προκλητικότητας που οδήγησε σε αναβολή της γεώτρησης στον στόχο «Σουπιά».

Πρόκειται για την τρίτη και τελευταία παράταση που προβλέπεται στα τρία συμβόλαια που υπογράφτηκαν τον Ιανουάριο του 2013, μετά από δύο αρχικές παρατάσεις, με βάση και τις προβλέψεις των συμβολαίων.

Υπενθυμίζεται ότι στην κοινοπραξία συμμετέχουν η ιταλική ΕΝΙ με ποσοστό 80%, που είναι και ο διαχειριστής του ερευνητικού προγράμματος και η κορεατική KOGAS με ποσοστό 20%.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», εξακολουθεί να είναι έντονο το ενδιαφέρον της γαλλικής ΤΟΤΑL για ισχυρή συμμετοχή της στην κοινοπραξία που έχει τα δικαιώματα για τα τρία τεμάχια, μετά και τη συνεργασία της με την ΕΝΙ στο τεμάχιο «6», όπου έχουν πλέον ισχυρά κοινά συμφέροντα στο κοίτασμα «Καλυψώ», όπως και με την κοινή διεκδίκηση του τεμαχίου «7». Ώθηση προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να δώσει και η επικείμενη επίσκεψη του προέδρου της Γαλλίας στην Κύπρο.

Πηγές του «Φ» αναφέρουν ότι η ΤΟΤΑL βρίσκεται σε επαφή με την ΕΝΙ για να καταλήξουν σε συμφωνία προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε σχέση με τη διεκδίκηση από τις ΤΟΤΑL-ΕΝΙ (Total E&P Cyprus B.V. / Eni Cyprus Limited), των δικαιωμάτων για το τεμάχιο «7», αναμένεται ότι εντός των πρώτων εβδομάδων του 2019 θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και η διαπραγμάτευση της πρότασης των δύο εταιρειών από την κυβερνητική Συμβουλευτική Επιτροπή και θα κατατεθεί πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο μέσω του υπουργού Ενέργειας, για έγκρισή της και για υπογραφή συμφωνίας.

Παρά την τουρκική προκλητικότητα, που οδήγησε στις αρχές Φεβρουαρίου του περασμένου χρόνου σε διακοπή της πορείας του γεωτρύπανου «Saipem 12000» προς τον στόχο «Σουπιά» και έναρξη της πρώτης γεώτρησης στο τεμάχιο «3», σύμφωνα με τα στοιχεία του «Φ» υπάρχει πρόγραμμα για πραγματοποίηση γεώτρησης στον ίδιο στόχο αλλά και γεώτρησης στο τεμάχιο «2».

Πηγή: philenews


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: