Η μυστηριώδης αντίσταση στον Αλέξανδρο!.. | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Η μυστηριώδης αντίσταση στον Αλέξανδρο!..

12 Φεβρουαρίου 2019 11:04:04

Η μυστηριώδης αντίσταση στον Αλέξανδρο!..

Τι λόγο είχαν επί επτά περίπου μήνες οι κάτοικοι της Τύρου ν’ αντισταθούν τόσο πολύ στον Αλέξανδρο, την στιγμή που όλοι σχεδόν οι ηγεμόνες της γύρω περιοχής είχαν παραδοθεί στον θρυλικό Στρατηλάτη και οι ίδιοι δεν είχαν καμία ελπίδα επιβίωσής τους;

ΕΙΝΑΙ αλήθεια, ότι για την πολιορκία της Τύρου από τον Αλέξανδρο έχουν γραφεί πολλά. Λίγοι, όμως, μνημονεύουν το γεγονός ότι Αλέξανδρος ενώ αναζήτησε ειρηνικό συμβιβασμό με τους Τύριους, αυτοί σκότωσαν τους κήρυκές του και πέταξαν τα πτώματά τους από τα τείχη! (1) Τότε ο Αλέξανδρος αποφάσισε να καταλάβει την πόλη δια της βίας (Φεβρουάριο του 333), σε μία πολιορκία που διήρκεσε μαζί με τις διακοπές περίπου 10 μήνες (2)! Ας δούμε, λοιπόν, τι γράφει για το θέμα αυτό το Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ:

«… Το τελευταίο στάδιο στην ιστορία της περσικής ηγεμονίας στην περιοχή «Πέραν του Ποταμού», σε αντίθεση με το πρώτο, περιλαμβάνει πολλές στρατιωτικές συγκρούσεις. Οι ηγεμόνες της Αράδου και της Βύβλου παραδόθηκαν στον Αλέξανδρο, ενώ ο λαός της Σιδώνας τον υποδέχθηκε με ανοιχτές αγκάλες. Η Τύρος, όμως, αντιστάθηκε και πολιορκήθηκε επί επτά μήνες.

Ο πόλεμος στην Τύρο συνοδεύθηκε με πολιτικά και στρατιωτικά μέτρα που ελήφθησαν σε άλλα γεωγραφικά σημεία της περιοχής. Ο Παρμενίων πολέμησε τους «Σύρους» (βορείως της Δαμασκού;), οι οποίοι αντιστάθηκαν στη μακεδονική ηγεμονία. Ο Αλέξανδρος εισέβαλε στον Αντιλίβανο, πολεμώντας κατά των «Αράβων» κατοίκων του (3). Ο Ιώσηπος αναφέρει ότι οι Σαμαρείτες συνθηκολόγησαν με τον Αλέξανδρο και ο ηγέτης τους, ο Σαναβαλλάτ Γ’, έθεσε στη διάθεση του επικουρικό σώμα 8.000 ανδρών, οι οποίοι συμμετείχαν στην πολιορκία της Τύρου. Από την άλλη πλευρά, αντίστοιχο αίτημα του Αλέξανδρου προς τους Εβραίους απορρίφθηκε από τους αρχιερείς, με το σκεπτικό ότι ο όρκος πίστης που είχαν δώσει στον Δαρείο ίσχυε όσο αυτός βρισκόταν εν ζωή.

Όταν ο Αλέξανδρος έφυγε από την Τύρο, κατείχε ήδη «όλη την υπόλοιπη χώρα που είναι γνωστή ως Συριακή Παλαιστίνη» (4). Η μόνη πόλη που αντιστεκόταν ακόμη ήταν η Γάζα. Ηγέτης της ήταν κάποιος ευνούχος (ίσως Ναβαταίος) που ονομαζόταν Βάτις. Αυτός είχε στη διάθεση του «Άραβες» μισθοφόρους και επαρκείς προμήθειες, ώστε να αντισταθεί στη μακρά πολιορκία της πόλης. Οι υπερασπιστές της πολέμησαν μέχρι θανάτου. Οι γυναίκες και τα παιδιά πουλήθηκαν σκλάβοι. Η πόλη επανεποικίστηκε με πληθυσμό που προήλθε από τις πέριξ φυλές (ίσως Βεδουίνους).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αντίσταση κατά του Αλέξανδρου στην Τύρο και τη Γάζα, που καθυστέρησε την νίκη του εναντίον του αυτοκράτορα των Περσών και τον επιβάρυνε με μεγάλο στρατιωτικό κόστος, προήλθε από το τοπικό στοιχείο και όχι από την πολιτική και στρατιωτική βούληση της Περσίας. Οι λόγοι της συμπεριφοράς αυτής του τοπικού στοιχείου παραμένουν άγνωστοι. Φαίνεται, όμως, ότι η περσική κυριαρχία στη Συρία-Παλαιστίνη είχε εκφυλιστεί πλέον και διατηρείτο μόνο κατ’ όνομα…» (5)

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

1. Κούρτιος IV. 2.15.
2. Διόδωρος 17. 46.5 και Πλούταρχος Αλέξανδρος, 14. 5.
3. Κούρτιος IV. Ι. 5• Αρριανός Ανάβασις Π. 20. 4
4. Αρριανός Ανάβασις II, 25.4
5. Οι εικόνες είναι από τη Βικιπαίδεια και από το Γενικό Επιτελείο Στρατού.


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: