Στρατόπεδο Μπόντστιλ στο Κόσοβο: Η μεγαλύτερη αμερικανική βάση παγκοσμίως!

Στρατόπεδο Μπόντστιλ στο Κόσοβο: Η μεγαλύτερη αμερικανική βάση παγκοσμίως!  Το Στρατόπεδο Μπόντστιλ (Camp Bondsteel) είναι η κύρια βάση του Στρατού των ΗΠΑ υπό τη διοίκηση της KFOR στο Κοσσυφοπέδιο.

Η βάση βρίσκεται κοντά στο Ουρόσεβατς (τοπικά: Φεριζάι), στο ανατολικό τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και χρησιμεύει ως έδρα του ΝΑΤΟ, για τον Πολυεθνικό Σχηματισμό Μάχης Ανατολή (MNBG-Ε) της KFOR. Η βάση πήρε την ονομασία της από τον παραλήπτη του Μεταλλίου της Τιμής στον Πόλεμο του Βιετνάμ, Επικελευστή Τζέιμς Λ. Μπόντστιλ.

Το στρατόπεδο Bondsteel χτίστηκε στο Κοσσυφοπέδιο μετά τον βομβαρδισμό της Σερβίας όταν η περιοχή έπεσε υπό τον έλεγχο της διεθνούς ειρηνευτικής αποστολής.

Στρατόπεδο Μπόντστιλ στο Κόσοβο: Η μεγαλύτερη αμερικανική βάση παγκοσμίως!

Το Στρατόπεδο Μπόντστιλ κατασκευάστηκε από το 94th Engineer Battalion (Construction)  (94 Τάγμα Μηχανικού Κατασκευών), τον 568 Combat Support Engineer Company (568 Λόχος Υποστήριξης Μηχανικού Μάχης), μαζί με την ιδιωτική εταιρεία Kellogg – Brown & Root Corporation (KBR) υπό τη διεύθυνση του Μηχανικού του Στρατού των ΗΠΑ. Η KBR είναι επίσης ο κύριος ανάδοχος για τη λειτουργία του στρατοπέδου.

Το στρατόπεδο είναι χτισμένο κυρίως από ξύλο, με ασιατικού τύπου καλύβες και περιβάλλεται από ένα ψηλό χωμάτινο τοίχο 2,5 m. Το στρατόπεδο καταλαμβάνει 955 στρέμματα (3,86 km2) γης. Για την κατασκευή της βάσης ισοπεδώθηκαν δύο λόφοι. Τον Αύγουστο του 1999, κατασκευάστηκαν 52 ελικοδρόμια στην περίμετρο της εγκατάστασης.

Περίπου 25 χιλιόμετρα ασφαλτοστρωμένων δρόμων συνδέουν  τα 300 κτίρια του καταυλισμού και τα 11 παρατηρητήρια.

Στρατόπεδο Μπόντστιλ στο Κόσοβο: Η μεγαλύτερη αμερικανική βάση παγκοσμίως!

Πολλοί Κοσοβάροι, οι οποίοι αποτελούν τον πληθυσμό κοντινών κοινοτήτων, απασχολούνται στο στρατόπεδο καλύπτοντας διάφορες θέσεις εργασίας χαμηλής ειδίκευσης. Στο παρελθόν εργάστηκαν στο στρατόπεδο περίπου 2.500 κάτοικοι, αλλά τώρα υπάρχουν περίπου εκατό.

Ο αριθμός στρατιωτικού προσωπικού στο στρατόπεδο είναι απόρρητος. Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί ότι  παραδίδονται καθημερινά στο στρατόπεδο 600.000 γαλόνια νερού, πλένονται καθημερινά πάνω από 1.400 καλάθια με λευκά είδη, ενώ προετοιμάζονται 18.000 σύνολα μερίδων φαγητού.

Στρατόπεδο Μπόντστιλ στο Κόσοβο: Η μεγαλύτερη αμερικανική βάση παγκοσμίως!

Εκτός από τους Αμερικανούς στρατιώτες που εμπλέκονται στην αποστολή της  KFOR, υπάρχουν επίσης στρατιωτικοί από άλλες δεκάδες χώρες, συμπεριλαμβανομένων ανατολικών χωρών όπως της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Ρουμανίας, της Σλοβενίας και της Ουκρανίας.

Επισήμως, ο αριθμός των αρμάτων και των στρατιωτικών ελικοπτέρων δεν αποκαλύπτεται, αλλά σύμφωνα με ορισμένες αναφορές υπάρχουν περίπου 20 Ε/Π Black Hawks, ένα Apache και δώδεκα άρματα M1A2 Abrams.

Στρατόπεδο Μπόντστιλ στο Κόσοβο: Η μεγαλύτερη αμερικανική βάση παγκοσμίως!

Στο στρατόπεδο υπάρχουν πολλών ειδών καταστήματα που καλύπτουν όλες τις καθημερινές ανάγκες, ενώ υπάρχει επίσης και ένα κατάστημα με σουβενίρ.

Το προσωπικό που υπηρετεί στο Bondsteel έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μαθήματα ιστορίας σχετικά με το Κοσσυφοπέδιο, καθώς οι περισσότεροι στρατιώτες έχουν μια αόριστη άποψη για το πού εξυπηρετούν πραγματικά. Ωστόσο, δεδομένου ότι όλοι οι διδάσκοντες στο στρατόπεδο είναι Αλβανοί, είναι αμφίβολο το κατά πόσο η διδασκαλία είναι αντικειμενική.

Στρατόπεδο Μπόντστιλ στο Κόσοβο: Η μεγαλύτερη αμερικανική βάση παγκοσμίως!

Λέγεται ότι το στρατόπεδο Μπόντστιλ και το Σινικό Τείχος είναι τα μόνα ανθρώπινα κατασκευάσματα επάνω στη Γη που διακρίνονται με γυμνό μάτι από τη Σελήνη.

Η θέση του στρατοπέδου καθιστά τον Bondsteel τη σημαντικότερη στρατιωτική βάση του αμερικανικού στρατού παγκοσμίως.

 

Πηγές: wikipedia, sputniknews.com

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: