ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ίχνη Ελλήνων Στο Ουζμπεκιστάν – Silk Road Stories | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ίχνη Ελλήνων Στο Ουζμπεκιστάν – Silk Road Stories

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ:ΕΛΛΑΔΑ
11 Αυγούστου 2019 18:22:14

Αρχαία Σαμαρκάνδη


Η Σαμαρκάνδη είναι γνωστή για την ιστορική και πολιτιστική σημασία της, που οφειλόταν στην κεντρική της θέση στον Δρόμο του Μεταξιού ανάμεσα στην Κίνα και τη Δύση.

 

Η αρχαία Σαμαρκάνδη ιδρύθηκε περί το 700 π.χ. και ήταν η πρωτεύουσα της Σογδιανής, χώρας που αποτελούσε τότε σατραπεία της Περσίας των Αχαιμενιδών.

Ο Μέγας Αλέξανδρος την κατέλαβε το 329 π.χ. Ο Μακεδόνας στρατηλάτης, περπατώντας στους δρόμους της πόλης που μόλις είχε εκπορθήσει λέγεται ότι αναφώνησε εκστασιασμένος: «Οτιδήποτε είχα ακούσει για τη Μαρακάνδα ( Σαμαρκάνδη ) είναι τελικά αλήθεια, με εξαίρεση το γεγονός, ότι τελικά είναι πιο όμορφη απ’ ό,τι την είχα φανταστεί».

 

 

Μέγας Αλέξανδρος


Ο Μέγας Αλέξανδρος, διαπίστωσε ότι η Σαμαρκάνδη μπορούσε να μετατραπεί σε εμπορικό κόμβο μεταξύ Μεσογείου και Κίνας και αυτό έπραξε. Σχεδίασε τις πρώτες συγκεκριμένες εμπορικές διαδρομές μεταξύ ανατολικής και δυτικής Ασίας. Η συνέχεια αυτού είναι η δημιουργία των περίφημων «Δρόμων του Μεταξιού».

Το 327 π.χ. Μέγας Αλέξανδρος στη Σαμακάνδη παντρεύεται τη Ρωξάνη, μία πανέμορφη κοπέλα από την Σογδιανή, η οποία γέννησε τον μόνο νόμιμο διάδοχο της αυτοκρατορίας

Στο Μουσείο της πόλης υπάρχει πτέρυγα που αποδεικνύει το πέρασμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου από τη Σαμαρκάνδη.

Ελληνιστικοί Χρόνοι


Μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου ιδρύθηκε εκεί η ανατολική αυτοκρατορία του με την δυναστεία των Σελευκιδών και ο Ελληνιστικός πολιτισμός ήκμασε μέσω του Ελληνο-Βακτριανού βασιλείου του οποίου χαρακτηριστικά νομίσματα είναι τα παρακάτω.


Νεότερη Ελλάδα και Ουζμπεκιστάν


Ωστόσο, στα νεότερα χρόνια, το Ουζμπεκιστάν και ειδικά η Τασκένδη, αποτέλεσε χώρο «φιλοξενίας» των πολιτικών προσφύγων από την Ελλάδα, οι οποίοι μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974 άρχισαν να επιστρέφουν μαζικά στην Ελλάδα.

Πάντως, ελληνική παροικία υπάρχει ακόμα στην Τασκένδη, με τις σχέσεις των δύο χωρών να ενδυναμώνονται τα τελευταία χρόνια σε πολιτιστικό και εμπορικό επίπεδο


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: