ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ
Σημαντικά κοιτάσματα στο Λιβυκό Πέλαγος
Πλούσια σε υδρογονάνθρακες και κυρίως σε φυσικό αέριο είναι η θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης, όπου υπάρχουν 9 λασποηφαίστεια, αλλά και νοτιοανατολικά της μεγαλονήσου, στο ελληνικό τμήμα της Λεκάνης του Ηροδότου. Τα αποθέματα αυτά αρκούν για να δώσουν λύση στα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας, αλλά και να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της ανεργίας, δεδομένου ότι η αξία τους υπολογίζεται σε 302 δισ. ευρώ.
Την επισήμανση αυτή έκανε ο ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης και ομότιμος ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά, κ. Αντώνης Φώσκολος, κατά την παρουσίαση των αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.
Εκτιμήσεις
“Τα πιθανά, και τεχνικώς απολήψιμα με τις σημερινές τεχνολογίες, αποθέματα φυσικού αερίου που ευρίσκονται στο τμήμα της Λεκάνης του Ηροδότου, το οποίο εντοπίζεται εντός της ατακτοποίητης ακόμη Ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (EΑΟΖ), εκτιμώνται, από το Γαλλικό Ινστιτούτο Πετρελαίου (IFP), λόγω της γεωλογικής ομοιότητας με τα τμήματα της Λεκάνης του Ηροδότου που βρίσκονται στην Κυπριακή και την Αιγυπτιακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, σε 1 έως και 3 τρισ. κυβικά μέτρα (κ.μ.).
Τα πιθανά και τεχνικώς απολήψιμα με τις σημερινές τεχνολογίες αποθέματα φυσικού αερίου ευρίσκονται νοτίως και νοτιοδυτικά της Κρήτης και εντός της EΑΟΖ. Εκεί υπάρχει πλήθος λασποηφαιστείων που εκλύουν φυσικό αέριο με ταυτόχρονη παρουσία στον βυθό υδριτών στα σημεία συμβολής της Αφρικανικής Πλάκας με την Ελληνική, τα οποία δεν έχουν ακόμη εκτιμηθεί.
Σημειωτέον ότι στον Κώνο του Νείλου η ύπαρξη 7 λασποηφαιστείων συνοδεύεται από 126 ήδη ανακαλυφθέντα κοιτάσματα φυσικού αερίου, με αποδεδειγμένα αποθέματα προς εκμετάλλευση 1,8 τρισ. κ.μ.
Με βάση αυτή την αναλογία λασποηφαιστείων φυσικού αερίου, ένα απόθεμα της τάξης των 1,5 τρισ. κ.μ. φυσικού αερίου γύρω από τα λασποηφαίστεια της Κρήτης είναι πολύ πιθανόν.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
* “Με δεδομένα τα στοιχεία που υπάρχουν, θα έπρεπε ήδη η Ελλάδα να είχε προχωρήσει σε ενέργειες που θα επέτρεπαν την πραγματοποίηση εκτεταμένων γεωφυσικών και γεωλογικών μελετών του Λιβυκού Πελάγους (νότια, νοτιοανατολικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης) τα στοιχεία των οποίων θα μπορούσαν να αξιολογηθούν άμεσα από ξένα ή και ελληνικά Ιδρύματα.
* Αυτά τα πολύ μεγάλα αποθέματα υδρογονανθράκων, κυρίως φυσικού αερίου, που υπάρχουν στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν μεσομακροπρόθεσμα να λύσουν το τεράστιο ενεργειακό έλλειμμα σε αργό πετρέλαιο και φυσικό αέριο που προβλέπεται να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση λέει ο κ. Φώσκολος.