Η εξάπλωση των ραδιενεργών σωματιδίων στην Ευρώπη και οι επιπτώσεις από τις πυρκαγιές της Ουκρανίας

Η εξάπλωση των ραδιενεργών σωματιδίων στην Ευρώπη και οι επιπτώσεις από τις πυρκαγιές της Ουκρανίας

Πυρκαγιές εκδηλώθηκαν στις αρχές Απριλίου (2020) σε περιοχή της Ουκρανίας που θεωρείται ιδιαιτέρως επιβαρυμένη/επιμολυσμένη εξαιτίας του πυρηνικού ατυχήματος στο Chernobyl το 1986. Αυτές οι πυρκαγιές επεκτάθηκαν και μέσα στην απαγορευμένη ζώνη του Chernobyl φτάνοντας σε απόσταση μόλις 1km μακρυά από τον πυρηνικό αντιδραστήρα. στις 8/4/2020. Μία μέρα μετά, το χωριό Poliske εκκενώνεται για λόγους ασφαλείας.

Οι μετρήσεις

Σε αυτόν τον ΣΥΝΔΕΣΜΟ φαίνονται οι μετρήσεις από όργανα στην περιοχή, οι οποίες φαίνονται να συνεχίζουν να έχουν τιμές εντός των επιτρεπτών ορίων. Ωστόσο, τα όργανα μέτρησης αυτά είναι ικανά να εντοπίσουν μόνο σημαντικά ακτινολογικά ατυχήματα.

Στο Κίεβο οι υψηλότερες τιμές 137Cs (καισίου) στην ατμόσφαιρα καταγράφηκαν μεταξύ 9 και 11 Απριλίου 2020 ( στις 9/4, 470 micro becquerel/cubic meter (µBq/m3 και στις 10/4 700 µBq/m3). Τιμή κοντά στα 1,200 µBq/m3 έχει αναφερθεί το βράδυ μεταξύ 4-5/4/2020 χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί. Αυτές οι τιμές είναι σαφώς μεγαλύτερες από αυτές που συνήθως μετριούνται στην περιοχή, ωστόσο σύμφωνα με το IRSN δεν αναμένεται να έχουν επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.

 

Υπολογίζεται ότι οι πυροσβέστες που εργάστηκαν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς εκτέθηκαν σε ραδιενεργό δραστηριότητα (από αέρος) του επιπέδου των 1 Bq/m3 (or 1,000,000 µBq/m3 ) Καισίου 137 και 1 Bq/m3  Στροντίου 90 και συνολικά εισέπνευσαν 13 micro sievert (µSv). Αυτό το ποσό φαίνεται να είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό που δέχεται κάποιος που βρίσκεται στην συγκεκριμένη περιοχή από το μολυσμένο από ραδιενέργεια έδαφος (συνήθως αυτή η ποσότητα είναι 1µSv ανά ώρα! Επιπλέον, ένας κάτοικος του Κιέβου φαίνεται ότι δέχτηκε ποσότητα μικρότερη από 1 nano sievert (1 nSv = 0.001 µSv), δηλαδή ποσότητα σχεδόν αμελητέα.

 

Στο παρακάτω βίντεο θα δείτε ότι οι συγκεντρώσεις ραδιενενεργών στην ατμόσφαιρα εκφράζονται σε μBq/m^3, δηλαδή της τάξης του ενός εκατομυριοστού του 1 Bq, το οποίο ήδη είναι μικρή ποσότητα. Αν και τα χρώματα στους χάρτες του βίντεο μπορεί να σας ανησυχήσουν, σε καμία περίπτωση δεν αγγίζουν ούτε το 1Bq/m^3.

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: