Ο Αμερικανικός στρατός δείχνει τα δόντια του: Αγοράζει 10.000 νέους πυραύλους και στέλνει ένα μήνυμα σε Ρωσία και Κίνα

Ο Αμερικανικός στρατός δείχνει τα δόντια του: Αγοράζει 10.000 νέους πυραύλους και στέλνει ένα μήνυμα σε Ρωσία και Κίνα  Στον προϋπολογισμό του Πενταγώνου για το οικονομικό έτος 2020 περιλαμβάνονται κονδύλια για 10,193 πυραύλους εδάφους-εδάφους, μια σημαντική αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια: το 2019 είχαν παραγγελθεί 8,101 πύραυλοι και το 2018 6,936. Ποιά απόφαση ωθεί σε αυτήν την αλλαγή;

Όπως φαίνεται, ο Στρατός των ΗΠΑ υιοθετεί μια νέα δυναμική στα έμμεσα πυρά πυροβολικού που θυμίζει ένα ανεστραμμένο αξίωμα από το Top Gun: “Αν είναι πολύ μακρυά για τα πυροβόλα, χρησιμοποίησε τους πυραύλους σου”. Η δέσμευση στη νέα αυτή τάση θα στοιχίσει 1.4 δισεκατομμύρια στον Στρατό των ΗΠΑ.

Η τάση είναι πως με την ενίσχυση του πυροβολικού των μεγάλων συμβατικών αντιπάλων του, ο Στρατός θα πρέπει να είναι σε θέση να εκπέμψει ισχυρά πυρά για να καταστείλει το εχθρικό πεδινό πυροβολικό, θέσεις αντιαεροπορικών όπλων και να ενισχύσει τα πυρά των πυροβόλων του.

Το μέτρο έρχεται συμπληρωματικά στην παραγγελία οβίδων πυροβολικού το προηγούμενο έτος και δείχνει την τάση του Στρατού των ΗΠΑ να ενισχύσει την ικανότητά του για πυρά ακριβείας στο έδαφος ενόψει του ανταγωνισμού με μεγάλες Δυνάμεις, όπως η Κίνα και η Ρωσία, ενός ανταγωνισμού που είναι κοντά ύστερα από την κατανίκηση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και στο Ιράκ.

Πράγματι, το πρόγραμμα του Στρατού είναι η ενίσχυση του όπλου του πυροβολικού με ικανότητες πλήγματος ακριβείας σε πολύ μεγάλες αποστάσεις τόσο με την ενίσχυση της φονικότητας του κλασσικού πυροβολικού όσο και των πυραυλικών συστημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί, πως το βλήμα GMLRS, που μπορεί να βληθεί και από τους κλασσικούς ερπυστριοφόρους εκτοξευτές MLRS Μ-270Α1 όσο και το τροχοφόρο M142 HIMARS, τυγχάνει τελευταία ιδιάιτερης προσοχής από τον Στρατό Ξηράς και το Σώμα Πεζοναυτών σε μια προσπάθεια αύξησης των πυρών μεγάλων αποστάσεων και της ευκολίας στην ανάπτυξη σε θέατρα επιχειρήσεων αλλά και σε θαλάσσιο περιβάλλον.

Σε ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Οκτώβριο του 2017, το 5ο Τάγμα Πεζοναυτών (11ο Σύνταγμα/1η Μεραρχία) πραγματοποίησε βολή από ρουκετοβόλο HIMARS εδραζόμενο επί του αποβατικού USS Anchorage, ενώ αυτό βρισκόταν ανοιχτά των ακτών της νότιας Καλιφόρνια. Το επόμενο έτος, το Σώμα Πεζοναυτών διπλασίασε τις επενδύσεις του στο πυροβολικό (134 εκατομμύρια δολάρια από 60 το προηγούμενο έτος) αναπτύσσοντας την ιδέα του “HIMARS Rapid Infiltration” (ΗΙ.RA.IN.) αποδίδοντάς του ικανότητα “shoot-and-scout” βάλλοντας και μετακινώντας τον εκτοξευτή, με την χρήση μάλιστα και αεροσκαφών στρατηγικών μεταφορών C-17 Globemaster III, μια τακτική που ως τότε εφάρμοζε μόνο ο Στρατός.

Όπως σημειώνει κι ο ίδιος ο αρχηγός των Πεζοναυτών, στρατηγός Robert Neller, το 2016: “τα λιμάνια και αεροδρόμια στα οποία κάποτε βασιζόμασταν έχουν καταστεί ευάλωτα σε πυρά μεγάλων αποστάσεων” και “οι προκλήσεις αυτές θα επιμείνουν όσο αφήνουμε στον εχθρό την ικανότητα να κρατά μακρυά τις δυνάμεις μας αδυνατώντας να ελιχθούν σε παράκτια ύδατα και χερσαίες ζώνες”.

Πηγή: The National Interest

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: