Μυρίζει μπαρούτι στη Λιβύη: Κήρυξη πολέμου η προειδοποίηση της Αιγύπτου για επέμβαση, λέει ο Σάρατζ

Μυρίζει μπαρούτι στη Λιβύη: Κήρυξη πολέμου η προειδοποίηση της Αιγύπτου για επέμβαση, λέει ο Σάρατζ

Η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) με έδρα την Τρίπολη απέκρουσε την δήλωση του Προέδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι στην οποία έκανε λόγο για την πιθανότητα στρατιωτικής επέμβασης της Αιγύπτου στη Λιβύη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τρίπολης, η Κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας θεωρεί τη δήλωση του Αλ-Σίσι ως «κήρυξη πολέμου».

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε την Κυριακή, το Προεδρικό Συμβούλιο του GNA δήλωσε: «Το κράτος της Λιβύης επιβεβαιώνει ότι παρέμβαση στις εσωτερικές του υποθέσεις και παραβίαση της κρατικής κυριαρχίας, είτε μέσω δηλώσεων ΜΜΕ ορισμένων χωρών όπως συνέβησαν από τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, είτε μέσω υποστήριξης πραξικοπημάτων, ανταρτών και μισθοφόρων, είναι απαράδεκτες. Είναι κατακριτέες και θεωρούνται εχθρική πράξη, κατάφωρη παρέμβαση και κήρυξη πολέμου».

Το Προεδρικό Συμβούλιο συνέχισε: «Υπενθυμίζουμε σε όλους ότι η Κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας είναι ο μόνος νόμιμος εκπρόσωπος του κράτους της Λιβύης και μόνη της έχει το δικαίωμα να καθορίσει τη μορφή και το είδος των συμφωνιών και συμμαχιών του».

Το Προεδρικό Συμβούλιο επισήμανε ότι το GNA ζητά «εδώ και χρόνια μια ειρηνική πολιτική λύση στην κρίση στη χώρα, την ώρα που ορισμένες χώρες απειλούν με στρατιωτική επέμβαση».

Αναφέρει ακόμη: «Θα αντιμετωπίσουμε έντονα κάθε απειλή για τη χώρα μας και αυτές οι χώρες (που τις εκτοξεύουν) πρέπει να δώσουν προσοχή στα προβλήματά τους και στις απειλές ασφαλείας εντός της επικράτειάς τους».

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλ-Σίσι είχε αναφέρει το Σάββατο ότι οποιαδήποτε άμεση παρέμβαση της Αιγύπτου στη Λιβύη έχει διεθνή νομιμότητα. Κάλεσε δε τον αιγυπτιακό στρατό να προετοιμαστεί για στρατιωτικές επιχειρήσεις ακόμη και εκτός της χώρας.

Αυτές οι εξελίξεις έρχονται σε μια στιγμή που οι υποστηριζόμενες από την Τουρκία δυνάμεις του GNA ετοιμάζονται να ξεκινήσουν μια επίθεση εναντίον του στρατηγικού λιμανιού της Σύρτης, το οποίο ελέγχεται από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA), του οποίου ηγείται ο Στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, που υποστηρίζεται -μεταξύ άλλων- και από την Αίγυπτο.

Πηγή: Al-Masdar News

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: