Μυστηριώδες προϊστορικό πλάσμα – Το μεγάλο μυστικό που ανακάλυψαν οι επιστήμονες | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Μυστηριώδες προϊστορικό πλάσμα – Το μεγάλο μυστικό που ανακάλυψαν οι επιστήμονες

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ:ΔΙΑΦΟΡΑ, ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΦΥΣΗ
20 Σεπτεμβρίου 2020 14:00:31

Υπάρχουν ιστορικές στιγμές στη φύση που η εξέλιξη τα έχει κάνει όλα καλά, κι έτσι δεν υπάρχει χώρος για βελτίωση.

Και στην περίπτωση του τριλοβίτη, του ασπόνδυλου που είχε εξαπλωθεί στον βυθό της θάλασσας μεταξύ 520-250 εκατ. χρόνια πριν, είχαν γίνει πράγματι όλα σωστά.

Γιατί όπως μάθαμε προσφάτως, το μυστηριώδες αρθρόποδο όχι μόνο είχε μάτια, αλλά έμοιαζαν με τα μάτια της σημερινής μέλισσας. Υπογράφοντας έναν τεράστιο άθλο προσαρμογής προφανώς!

Όπως μας λένε στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Scientific Reports», οι ερευνητές έμειναν αποσβολωμένοι από το πόσο μοιάζουν τα μάτια του προϊστορικού ζώου με των σημερινών εντόμων και οστρακόδερμων.

Η ανακάλυψη αλλάζει όλα τα δεδομένα της παλαιοντολογίας, τοποθετώντας τα σύνθετα μάτια πολύ πιο πίσω στην εξελικτική ιστορία των ζώων.

Οι τριλοβίτες αποτελούν τα πολυπληθέστερα απολιθώματα που έχουμε βρει και ένα τέτοιο, που ανακαλύφθηκε το 1846 στην Τσεχία, εξέτασαν οι επιστήμονες, καθώς τα μάτια του παρέμεναν άθικτα. Και εντόπισαν εσωτερικές δομές που συναντάμε στα σύνθετα μάτια των σημερινών εντόμων.

Τα σύνθετα μάτια υποδεικνύουν πως οι τριλοβίτες ήταν ενεργοί και τη μέρα και έβλεπαν πολύ καλύτερα απ’ ό,τι υπέθεταν ως σήμερα οι επιστήμονες.

Τα σύνθετα μάτια λοιπόν, ένα από τα πέντε είδη οφθαλμών που συναντάμε στο βασίλειο των ζώων, δεν είναι καινούρια ιστορία των σύγχρονων εντόμων και οστρακοειδών. Αλλά αποτελούν σταθερά ήδη από τον Παλαιοζωικό Αιώνα (542-251 εκατ. χρόνια)!

trilo


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" ,"ΣΚ ΣΤΟ HIGHTV" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: