Η Τουρκία ενεργοποιεί τους S-400: Έτοιμη να τους δοκιμάσει στη Σινώπη – Τι θα γίνει με τις κυρωσεις των ΗΠΑ

Όπως αναφέρουν οι μέχρι στιγμήςς πληροφορίες, ο Ερντογάν έχει πολλές φορές απειλήσει με την ενεργοποίηση των πυραυλικών συστημάτων S-400, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο.Σύμφωνα με επίσημο έγγραφο που έχει ημερομηνία την 24η Σεπτεμβρίου που επικαλείται ειδησεογραφικό πρακτορείο της Τουρκίας, η Άγκυρα θα ενεργοποιήσει το σύστημα πυραυλικής άμυνας S-400 που αγόρασε από τη Ρωσία και μάλιστα αναμένεται να το δοκιμάσει στα μέσα Οκτωβρίου κοντά στη βόρεια πόλη Σινώπη.

Η αγορά ενός συστήματος πυραύλων από την Τουρκία που παρήγαγε η Ρωσία, μια χώρα που θεωρείται εχθρική από τις ΗΠΑ, είχε προκαλέσει την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35 από την Ουάσινγκτον.

Ο Ερντογάν βάζει “φωτιά” και στην Κριμαία – “Σπρώχνει” πιθανή εξέγερση των Τατάρων

Σύμφωνα με μια συμφωνία μεταξύ των τμημάτων αεροπορικών μεταφορών και διοικητικών υποθέσεων της Προεδρίας και του Γραφείου του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, 10 αεροπορικοί στόχοι τύπου BANSHEE θα αποσταλούν στη σειρά πυραύλων Sinop για χρήση στις δοκιμές του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 μεταξύ 5 και 16 Οκτωβρίου.

«Οι δοκιμές πυροβόλων όπλων του συστήματος όπλων S-400 θα πυροδοτηθούν στο Sinop Missile Range μεταξύ 05-16 Οκτωβρίου 2020 για να διασφαλιστεί η ικανότητα εμπλοκής του οπλισμένου συστήματος S-400, η ​​ικανότητα ανίχνευσης και παρακολούθησης των ραντάρ του συστήματος, οι δυνατότητες του συστήματος επικοινωνιών, και τον έλεγχο των δυνατοτήτων πυροδότησης και ελέγχου εντολών », φέρεται να αναφέρει το έγγραφο.

Σύμφωνα με το έγγραφο, η Προεδρία επέτρεψε την προ-ενεργοποίηση του αμυντικού συστήματος πριν από τις δοκιμές στο Sinop για να δοκιμάσει τις δυνατότητες του ραντάρ κοντά στην Άγκυρα, μεταξύ 28 Σεπτεμβρίου και 2 Οκτωβρίου.

Μέτα την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, η Προεδρία διατηρεί αυστηρό έλεγχο σε τέτοιου έιδους δραστηριότητες. Το έγγραφο που επικαλείται  το Turkish Minute ορίζει ότι ένας αξιωματικός του πύργου ενημερώνει τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και εξασφαλίζει την έγκριση άδειας από τον ίδιο,  δύο ώρες πριν από κάθε πυροβολισμό.

Η ενεργοποίηση θα μπορούσε να προκαλέσει κυρώσεις CAATSA

Η Ουάσιγκτον είναι επιφυλακτική για το σύστημα S-400 που συλλέγει δεδομένα σχετικά με τα μυστικά μαχητικά αεροσκάφη F-35 και η Τουρκία, σύμμαχος του ΝΑΤΟ, αγόρασε το σύστημα το 2017 αφού πλησίασε πιο κοντά στη Ρωσία από τον πρώτο ηγέτη που κάλεσε τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για υποστήριξη μετά η απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016 ήταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι εντάσεις ΗΠΑ-Τουρκίας κλιμακώθηκαν μετά την εξαγορά και οι προσπάθειες της Ουάσινγκτον να πείσει την Άγκυρα να διαθέσει το σύστημα ήταν μάταιες.

Αφού η Ρωσία άρχισε να στέλνει το σύστημα S-400 στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2019, οι ΗΠΑ απέσυραν την Τουρκία από τη λίστα των συνεργατών του προγράμματος F-35.

ΠΗΓΗ PENTAPOSTAGMA.GR

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: