Ένα υπέροχο χάλκινο έλασμα από την Συρία που βρέθηκε στο Ηραίο της Σάμου
Ένα υπέροχο χάλκινο έλασμα  από την Συρία που βρέθηκε στο Ηραίο της Σάμου  Ένα υπέροχο χάλκινο έλασμα από την Συρία που βρέθηκε στο Ηραίο της Σάμου
Και μια κατάθεση από μένα που θυμίζει γιατί πιστεύω τόσο στο Ηραίο
Ένοιωσα ότι βρέθηκα σε μια αίθουσα του Μουσείου της Βαγδάτης, μετά σε μια αίθουσα του αρχαιολογικού μουσείου της Δαμασκού, μετά στο μουσείο του Καίρου, μετά στο Κυπριακό μουσείο. Τόσο πλούτο έχω δει μόνο στους Δελφούς όχι όμως τόσο πολυπολιτισμικό. Το Ηραίο μετράει 5 χιλιάδες χρόνια ιστορίας και ένωσε τόσους κόσμους. Δεν πίστευα σε αυτά που έβλεπα, δεν πίστευα ότι θα τα έβλεπα και στο τόσο ακατάλληλο μουσείο του Βαθέως, μακριά από το Ηραίο.
Μέσα σε λυπηρές προθήκες με ένα ανεμιστήρα να με υποδέχεται στην είσοδο του μουσείο και με την έκθεση να χωρίζεται σε δύο κτίρια που δεν ενώνονται καν. Αυτόν τον χώρο θα μπορούσα να τον δω ως ένα διαχρονικό μουσείο Σάμου, όχι όμως για να εκπροσωπεί την οικουμενικότητα του Ηραίου. Αυτό δεν το δέχομαι! Ζητάω συγνώμη που σαν ξεναγός δεν είχα καταλάβει πόσο σημαντικό για όλη την ανθρωπότητα ήταν το Ηραίο. Μπορείτε να διανοηθείτε πόσο σημαντικό ήταν το μέρος αυτό; Όχι αν δεν βρεθείτε εκεί. Προσκυνητές από όλο τον γνωστό κόσμο, από κάθε γωνια έρχονταν εκεί και μέσα από μια υγιή συνύπαρξη λάτρευαν την υπέρτατη Ήρα. Καθένας από αυτούς άφησε από κάτι εκεί και έτσι ένα ανεπαρκές μουσείο έφτασε να είναι ένα μουσείο που εκπροσωπεί ολόκληρη την λεκάνη της Μεσογείου.
Αυτό ήταν το Ηραίο, ένα οικουμενικό μνημείο. Μετά από αυτήν την πρόσφατη εμμονή με το Ηραίο παραδοσιακά πήγα να δω τα σχόλια των επισκεπτών στο TripAdvisor που όσο και αν το σνομπάρουμε παίζει τον ρόλο του στην διαμόρφωση της τουριστικής αγοράς. Μόλις 4 αστέρια στα 5 για το Ηραίο! ακούγεται καλό; Στην γλώσσα του TripAdvisor σημαίνει ένα μνημείο που μάλλον δεν αξίζει κάνεις να δει. Φυσικά Τούρκοι tour leader να “απασφαλίζουν” λέγοντας ότι το Ηραίο είναι ουσιαστικά ένα τίποτα και καλύτερα να προτιμήσουν έναν αρχαιολογικό χώρο στην Μικρά Ασία. Δεν θυμώνω με αυτούς, θυμώνω με εκείνους που δεν έχουν δώσει στο Ηραίο την θέση που του αξίζει.
Πόσο μυαλό θέλει για να δεις την θέση που θα μπορούσε να έχει η Σάμος στον τουριστικό χάρτη στο σημείο που είναι με τον κατάλληλο τρόπο; Πόσο μυαλό θελει κάνεις να καταλάβει ότι το Ηραίο πάσει θυσία πρέπει να αποκτήσει ένα μουσείο οργανικά τοποθετημένο για να αναπτύξει αυτήν την συγκλονιστικά. Διανοείσαι τι δώρο θα ήταν αυτό όχι μόνο για τον τουρισμό αλλά για την διάχυση της οικουμενικότητας του. Γιατί το Ηραίο είναι ένα πολιτιστικό αγαθό.
Χάλκινο σφυρήλατο έλασμα
Απεικονίζει άνδρα που κρατάει λουλούδι, κόσμημα σε έπιπλο. Από την Βόρεια Συρία

 

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: