Με τη βούλα του Σίσι επικυρώθηκε η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για οριοθέτηση ΑΟΖ

Με τη βούλα του Σίσι επικυρώθηκε η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για οριοθέτηση ΑΟΖ  Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ ελ – Σίσι επικύρωσε σήμερα την συμφωνία οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ΜΕΝΑ.

Η διμερής συμφωνία που εξαγρίωσε την Τουρκία, καθώς επί της ουσίας ακυρώνει το παράνομο μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης, δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της αιγυπτιακής κυβέρνησης.

Η επικύρωση της οριοθέτησης ΑΟΖ ήρθε ένα μήνα αφότου οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Αιγύπτου υπέγραψαν την συμφωνία στο Κάιρο.

“Πολύ σημαντική” είχε χαρακτηρίσει τον περασμένο Αύγουστο την συμφωνία ο πρόεδρος της Αιγυπτιακής Βουλής, Αλί Αμπντέλ-Αλ.

Υπενθυμίζεται ότι στις 18 Αυγούστου η Ολομέλεια του Αιγυπτιακού Κοινοβουλίου επικύρωνε με διαδικασίες-εξπρές το σύμφωνο.

Στην έκθεση που συνέταξε η αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, αναφερόταν ότι τα μέλη της – βουλευτές ενέκριναν το σύμφωνο αφού πρώτα βεβαιώθηκαν ότι συμβαδίζει με τις συνταγματικές και νομικές διατάξεις της Αιγύπτου. Επίσης η έκθεση ανέφερε ότι «η συμφωνία μεταξύ των δύο Δημοκρατιών, της Αιγύπτου και της Ελλάδας, συμβαδίζει επίσης με το διεθνές δίκαιο».

Το γεγονός ότι επικυρώθηκε η οριοθέτηση ΑΟΖ είχε γνωστοποιήσει το μέλος του Αιγυπτιακού Κοινοβουλίου Tarek El Khouly, γράφοντας:

«Πριν από λίγο ψηφίσαμε στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου. Οι Αιγύπτιοι εγκρίναμε την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο. Τους χαιρετισμούς μας στην Αιγυπτιακή πολιτική και επί των Εξωτερικών ηγεσία γι αυτή την ιστορική συμφωνία «στα μούτρα» των φιλοδοξιών των πειρατών της Μεσογείου».

Πηγή: Με πληροφορίες από hellasjournal

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: