ΗΠΑ: Βρήκαν την πρώτη φωλιά με σφήκες-δολοφόνους δένοντας “GPS” στα έντομα με οδοντικό νήμα | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

ΗΠΑ: Βρήκαν την πρώτη φωλιά με σφήκες-δολοφόνους δένοντας “GPS” στα έντομα με οδοντικό νήμα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ:ΦΥΣΗ
27 Οκτωβρίου 2020 08:06:03

Η πρώτη φωλιά γιγαντιαίων ασιατικών σφηκών που βρέθηκε στις ΗΠΑ καταστράφηκε επιτυχώς από επιστήμονες.

Η φωλιά εντοπίστηκε στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, με την βοήθεια συστημάτων εντοπισμού που είχαν δεθεί πάνω σε «σφήκες – δολοφόνους». Με μία ειδική «σκούπα κενού», οι ειδικοί ρούφηξαν την φωλιά από το δέντρο που την είχαν στήσει τα επικίνδυνα έντομα.

Το είδος των συγκεκριμένων σφηκών διαθέτει πολύ ισχυρό κεντρί και δηλητήριο. Επιτίθενται σε μέλισσες που επικονιάζουν καλλιέργειες και μπορούν να καταστρέψουν μία αποικία μελισσών μέσα σε ελάχιστες ώρες. Όταν μία γιγάντια ασιατική σφήκα μπει σε ένα μελίσσι, περνά στην «φάση της σφαγής» όπου σκοτώνει την μία μέλισσα μετά την άλλη.Υπολογίζεται πως έχουν ήδη καταστραφεί 6 με 7 αποικίες μελισσών στην πολιτεία της Ουάσινγκτον. Τον Ιούλιο οι επιστήμονες κατάφεραν να πιάσουν την πρώτη ζωντανή σφήκα- δολοφόνο.

Η φωλιά στην Ουάσιγκτον βρέθηκε από εντομολόγους που χρησιμοποίησαν οδοντικό νήμα για να δέσουν συσκευές εντοπισμού πάνω σε ζωντανές σφήκες δολοφόνους. Η φωλιά είχε περίπου 200 έντομα και ανακαλύφθηκε στην πόλη του Μπλέιν, κοντά στα καναδικά σύνορα. Το δέντρο θα κοπεί τώρα ώστε να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος και για άλλες φωλιές.

Οι ασιατικές σφήκες-δολοφόνοι είναι από τις μεγαλύτερες στον κόσμο και οι βασίλισσές τους αγγίζουν μέχρι και τα πέντε εκατοστά σε μήκος. Το κεντρί τους μπορεί να διαπεράσει ακόμα και τα ρούχα και κάθε χρόνο, το δηλητήριό τους σκοτώνει περίπου 40 ανθρώπους μόνο στην Ασία, σύμφωνα με τα στοιχεία του μουσείου Smithsonian στην Ουάσιγκτον.

Στο μεταξύ, σφήκες και μέλισσες που συνήθως βρίσκονται στις ΗΠΑ σκοτώνουν κατά μέσο όρο 62 ανθρώπους τον χρόνο, σύμφωνα με τα κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών.Το φυσικό τους περιβάλλον είναι σε οικοσυστήματα της Ασίας, από την Κίνα έως την Ιαπωνία, αλλλα το 2019 παρατηρήθηκαν πολλές «μοναχικές» σφήκες δολοφόνοι στη βόρεια Αμερική. Μια φωλιά είχε καταστραφεί πέρυσι στη νήσο Βανκούβερ στον Καναδά.

Σε όλο τον κόσμο, περιβαλλοντολόγοι ανησυχούν από την διαρκή απομείωση των πληθυσμών των εντόμων αλλά επιτρέπεται η θανάτωσή τους στην περίπτωση επιθετικής εξάπλωσης κάποιου είδους σε ξένο περιβάλλον, σε βάρος ντόπιων ειδών.

Οι μέλισσες, των οποίων ο ρόλος είναι από τους κρισιμότερους στην τροφική αλυσίδα, απειλούνται ήδη από την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, τα εντομοκτόνα και τις ασθένειες.Άνθρωποι του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ εδώ και εβδομάδες έκαναν έρευνες και έστηναν «παγίδες», προκειμένου να εντοπίσουν φωλιά της γιγάντιας ασιατικής σφήκας, της μεγαλύτερης στον κόσμο. Η φωλιά έχει μέγεθος μπάλας του μπάσκετ.

Οι επιστήμονες ακόμη δεν γνωρίζουν πως το έντομο έφτασε στη Βόρεια Αμερική. Έχει εντοπιστεί μόνο στην πολιτεία της Ουάσινγκτον και στη Βρετανική Κολούμπια του Καναδά.


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" ,"ΣΚ ΣΤΟ HIGHTV" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: