Εκλογές ΗΠΑ: «Δαγκωτό» Μπάιντεν ψήφισαν οι Μεγάλοι Εκλέκτορες σε πέντε Πολιτείες

Εκλογές ΗΠΑ: «Δαγκωτό» Μπάιντεν ψήφισαν οι Μεγάλοι Εκλέκτορες σε πέντε Πολιτείες  Την εμπιστοσύνη τους στον Τζο Μπάιντεν για τις εκλογές στις ΗΠΑ έδειξαν οι Μεγάλοι Εκλέκτορες σε Νεβάδα, Τζόρτζια, Αριζόνα, Πενσιλβάνια και Ουισκόνσιν.

Συγκεκριμένα τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν ως πρόεδρο των ΗΠΑ, ψήφισαν σήμερα οι έξι Μεγάλοι Εκλέκτορες της Νεβάδας , επικυρώνοντας την νίκη του εκλεγμένου προέδρου στην Πολιτεία αυτή στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2020.

Η νίκη του Μπαίντεν στην κρίσιμη Πολιτεία είχε αμφισβητηθεί από μια από τις πολυάριθμες ανεπιτυχείς προσφυγές του στρατοπέδου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην απεγνωσμένη προσπάθεια του τελευταίου να ανατρέψει την εκλογική του ήττα.  Ένας δικαστής στην Πολιτεία απέρριψε την αγωγή του επιτελείου για την επανεκλογή Τραμπ εκεί, αποφαίνοντας ότι η νομική του του ομάδα δεν στήριξε με αποδείξεις τους ισχυρισμούς της για νοθεία και για επιλήψιμες ενέργειες.

Η συνεδρίαση των Μεγάλων Εκλεκτόρων στις Πολιτείες των ΗΠΑ που γίνεται σήμερα για να ψηφίσουν και να ανακοινώσουν την νίκη του υποψηφίου των προεδρικών εκλογών που εξασφάλισε τους περισσότερους ψήφους ανά Πολιτεία είναι παραδοσιακά μια τυπική διαδικασία, αλλά φέτος αποκτά μια ιδιαίτερη σημασία λόγω της επιμονής του Τραμπ να μην αναγνωρίζει την ήττα του και να αμφισβητεί, χωρίς καμία απόδειξη, την νομιμότητα των εκλογών.

Όλες οι Πολιτείες έχουν επικυρώσει τα αποτελέσματά τους και η συντριπτική πλειοψηφία των δικαστηρίων και αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου έχουν απορρίψει τις κατηγορίες του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα.

Ο Μπάιντεν κέρδισε στις εκλογές 306 εκλέκτορες έναντι 232 για τον Τραμπ, συγκεντρώνοντας αριθμό ρεκόρ ψήφων 81,28 εκατομμύρια, δηλαδή το 51,3%, έναντι 74,22 εκατομμυρίων ψήφων για τον απερχόμενο Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο.

Ναι και από την Αριζόνα

Οι 11 Μεγάλοι Εκλέκτορες της Αριζόνας ψήφισαν τον Τζο Μπάιντεν ως πρόεδρο των ΗΠΑ, επιβεβαιώντας την νίκη του εκλεγμένου προέδρου στην Νοτιοδυτική Πολιτεία αυτή στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2020., ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Πολιτείας.

Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα της Αριζόνας είχε κινηθεί νομικά κατά της καταμέτρησης των ψήφων στην κρίσιμη αυτή την Πολιτεία, αλλά ένας δικαστής πολιτειακού δικαστηρίου απέρριψε την αγωγή.

Στήριξε Μπάιντεν και η Τζόρτζια

Μια από τα ίδια και στην Τζόρτζια όπου οι 16 Μεγάλοι Εκλέκτορες της Πολιτείας ψήφισαν τον Τζο Μπάιντεν, επικυρώνοντας την νίκη του εκλεγμένου προέδρου στην νότια Πολιτεία αυτή στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2020.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και οι σύμμαχοί του επιδίωξαν νομικά να μπλοκάρουν τη σημερινή ψηφοφορία των Μεγάλων Εκλεκτόρων για την επιβεβαίωση των εκλογικών αποτελεσμάτων στην Τζόρτζια και σε άλλες τρεις κρίσιμες Πολιτείες που ο Ρεπουμπλικάνος έχασε τις εκλογές, αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε αυτή την προσφυγή του Τέξας την Παρασκευή.

Θετική εισήγηση από Πενσιλβάνια και Ουισκόνσιν

Και στην Πενσιλβάνια και οι 20 Μεγάλοι Εκλέκτορες ψήφισαν τον Μπάιντεν ως πρόεδρο των ΗΠΑ.

Πριν την έναρξη της ψηφοφορίας η επικεφαλής του Δημοκρατικού κόμματος στην Πολιτεία, η Νάνσι Πάτον Μιλς, δήλωσε αυτή είναι “μια σπουδαία μέρα για τη δημοκρατία”.

Ο Μπάιντεν κέρδισε τις εκλογές στην Πενσιλβάνια με διαφορά περίπου 81.000 ψήφων με τον Τραμπ να αμφισβητεί το αποτέλεσμα, αλλά πολιτειακά και ομοσπονδιακά δικαστήρια απέρριψαν αυτές τις προσφυγές.

Παράλληλα και οι 10 Μεγάλοι Εκλέκτορες του Ουισκόνσιν ψήφισαν τον Τζο Μπάιντεν για πρόεδρο των ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας την νίκη του εκλεγμένου προέδρου σε αυτή τη νότια Πολιτεία.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

 

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: