Κορονοϊός: Γιατί πάμε ολοταχώς προς 10.000 κρούσματα ημερησίως

Κορονοϊός: Γιατί πάμε ολοταχώς προς 10.000 κρούσματα ημερησίως  Το… κοντέρ του κορονοϊού «έγραψε» την Τρίτη, 30.03.2021, ακόμη ένα θλιβερό ρεκόρ, αφού καταγράφηκαν 4.340 νέα κρούσματα του ιού μέσα σε 24 ώρες, ενώ οι νεκροί έφτασαν τους 72 και οι διασωληνωμένοι παρέμειναν σε υψηλότατα επίπεδα (σ.σ. συγκεκριμένα 741).

Η διασπορά ήταν εκτεταμένη, με την Αττική μόνο να καταγράφει 2.097 νέα κρούσματα και την Θεσσαλονίκη 535 (σ.σ. όσα και το κέντρο της Αθήνας) και κάπως έτσι κυβέρνηση και ειδικοί βρίσκονται μπροστά σε μία δύσκολη εξίσωση και έναν σκληρό συμβιβασμό, καθώς πάνω στην πιο δύσκολη στιγμή της πανδημίας με χιλιάδες νέα κρούσματα και εκατοντάδες διασωληνωμένους ανθρώπους στα νοσοκομεία, υπάρχει επιτακτική ανάγκη να γεμίσουν τα δημόσια ταμεία αλλά και να αποσυμπιεστούν οι πολίτες που μέρα με την ημέρα τηρούν όλο και λιγότερο τις απαγορεύσεις.

Κι αν τα πάνω από 4.000 κρούσματα «πάγωσαν» όλη τη χώρα, όλα δείχνουν πως θα πρέπει να συνηθίσουμε όχι απλά τέτοια νούμερα, αλλά και πολύ μεγαλύτερα. Ίσως και 10.000 την ημέρα κι ο λόγος είναι απλός: Τα self tests.

Κορονοϊός: Γιατί πάμε ολοταχώς προς 10.000 κρούσματα ημερησίως

Το νέο μοντέλο διαχείρισης της πανδημίας

Σύμφωνα με το Mega, η εκτίμηση των επιστημόνων (εκτίμηση που είναι και σε γνώση της κυβέρνησης) είναι ότι από τη στιγμή που θα έχουμε περίπου 150.000 τεστ την ημέρα, με την «είσοδο» των self tests στην καθημερινότητά μας, αυτό σημαίνει πως θα βλέπουμε από 8 έως και 10 χιλιάδες κρούσματα την ημέρα.

Αυτόν τον αριθμό θα βλέπουμε ενδεχομένως από την επόμενη Δευτέρα ή Τρίτη, όταν θα αρχίσουν τα τεστ. Άρα αυτός είναι ένας αριθμός οποίος θα μπαίνει πια στη ζωή μας, θα ξεχάσουμε τα περίπου 2.000 με 4.000 κρούσματα και θα έχουμε άλλα δεδομένα.Αυτό είναι ουσιαστικά το νέο μοντέλο και θα έχουμε μια αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας πια σε αυτό το νέο μοντέλο. Ένα μοντέλο που θα έχει μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας και μέτρα αποσυμπίεσης . Θα ανοίξει η αγορά, θα ανοίξουν και τα σχολεία, ενώ μέχρι το Πάσχα θα ανοίξει και η εστίαση. Έτσι εκτιμάται ότι θα υπάρχει καλύτερη εφαρμογή των μέτρων.

Θα έχουμε τώρα μικρότερη βαρύτητα στον αριθμό των κρουσμάτων. Δεν θα κοιτάμε πια τον αριθμό θα είναι τα ποιοτικά του στοιχεία. Θα έχουμε πολύ μεγάλο αριθμό τεστ, θα έχουμε μικρότερη μετάδοση λόγω έναρξης των δραστηριοτήτων γιατί θα είναι και οι ανοιχτοί χώροι και θα υπάρχει κίνηση έξω. Και βέβαια ο εμβολιασμός των μεγάλων ηλικιών μαζί με τις ευπαθείς ομάδες θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Απριλίου οπότε αυτές οι ομάδες που είναι πιο επικίνδυνες, θα είναι και προστατευμένες από την επόμενη περίοδο.

Έτσι λοιπόν, η συμβολή των self tests αλλάζει το τοπίο και αυτό το νέο μοντέλο θα έχει στο επίκεντρο τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων -που θα είναι πάρα πολύ υψηλός και δεν θα πρέπει να τρομάξει αυτό- αλλά και τον εντοπισμό των ασυμπτωματικών, κάτι που αλλάζει την εξίσωση καθώς θα έχουμε και καλύτερη ιχνηλασιμότητα.

Κορονοϊός: Γιατί πάμε ολοταχώς προς 10.000 κρούσματα ημερησίως

Κρίσιμη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων

Εν τω μεταξύ την Τετάρτη, 31.03.2021, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων αφού εξετάσει τα νέα επιδημιολογικά στοιχεία θα κληθεί να απαντήσει και στο αίτημα της κυβέρνησης για το άνοιγμα νέων δραστηριοτήτων.

Το υπουργείο Παιδείας ζητά να ανοίξουν σε πρώτη φάση μόνο τα λύκεια στις 5 Απριλίου. Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα προσέρχονται στα σχολεία υστέρα από αρνητικό self test το οποίο και θα επαναλαμβάνεται κάθε εβδομάδα.

Εάν οι λοιμωξιολόγοι δώσουν το πράσινο φως, την ίδια ημέρα ανοίγουν και τα εμπορικά καταστήματα με ανοιχτό όμως και το σενάριο της παράτασης κατά μία εβδομάδα και επιστροφή του λιανεμπορίου στις 12 Απριλίου… Η πολιτική του ακορντεόν μπαίνει στο συρτάρι και στόχος είναι ό, τι θα ανοίγει να παραμένει ανοιχτό.Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να επιτραπεί από αυτό το σαββατοκύριακο η μετακίνηση των πολίτων από δήμο σε δήμο και για δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους δηλαδή τον κωδικό 6 που αφορά την άθληση. Το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους αναμένεται να συζητηθεί στα μέσα Απρίλιου.

Η κυβέρνηση προσδοκά ότι η επιτάχυνση των εμβολιασμών σε συνδυασμό με τα self test μέχρι τα μέσα Μαΐου θα αποσυμπιέσουν σημαντικά το σύστημα υγείας που σήμερα βρίσκεται στο κόκκινο. Η διευρυμένη επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα συνεδριάσει εκ νέου την Παρασκευή όπου και θα ανακοινωθούν και οι τελικές αποφάσεις της…

Πηγή: Mega.

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: