Νέο σύστημα διαστημικής επικοινωνίας θα τεστάρει τον Ιούνιο η NASA

Νέο σύστημα διαστημικής επικοινωνίας θα τεστάρει τον Ιούνιο η NASA  Καθώς τα όργανα που στέλνουμε στο Διάστημα είναι ολοένα και πιο εξελιγμένα και μπορούν να συλλέγουν μεγάλο όγκο δεδομένων χρειαζόμαστε ολοένα και πιο αποτελεσματικούς τρόπους μετάδοσης τους στην Γη. Τα σημερινά συστήματα επικοινωνίας χρησιμοποιούν ραδιοσήματα αλλά οι διαστημικές υπηρεσίες προσπαθούν να τα αναβαθμίσουν ή να αναπτύξουν νέες τεχνολογίες ώστε κάθε σήμα να περιέχει όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι η λύση σε πρώτη φάση βρίσκεται στην τεχνολογία των λέιζερ. Συστήματα επικοινωνίας με χρήση ακτίνων λέιζερ μπορούν να μεταδώσουν μεγάλα αρχεία όπως βίντεο υψηλής ανάλυσης ή μεγάλο όγκο δεδομένων και γενικότερα να μεταδώσουν 10-100 φορές περισσότερα δεδομένα από τα σημερινά συστήματα επικοινωνίας.

«Με τα σημερινά συστήματα θα χρειάζονταν εννέα μήνες για να σταλεί από τον Άρη στην Γη ένα αρχείο που περιείχε έναν ολοκληρωμένο χάρτη του πλανήτη. Με ένα σύστημα λέιζερ θα χρειαστούν περίπου εννέα ημέρες» αναφέρει σε ανακοίνωση της η NASA η οποία θα ξεκινήσει σύντομα τις δοκιμές ενός νέου συστήματος επικοινωνίας, του Laser Communications Relay Demonstration (LCRD).

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία θα στείλει τον Ιούνιο σε γεωσύγχρονη τροχιά ένα σύστημα LCRD το οποίο για δύο έτη θα λαμβάνει από δύο βάσεις στην Καλιφόρνια και την Χαβάη δεδομένα και θα τα στέλνει πίσω για να δοκιμαστούν οι δυνατότητες του. Το μεγάλο μειονέκτημα των συστημάτων επικοινωνίας λέιζερ είναι ότι η λειτουργία τους παρεμποδίζεται από τα σύννεφα.

Με τις δοκιμές που θα γίνουν οι ειδικοί θα εντοπίσουν τα ατμοσφαιρικά εμπόδια που αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο σύστημα για να βρεθούν τρόποι υπερπήδησης τους. Αν όλα πάνε καλά στις δοκιμές το LCRD θα αρχίσει να λειτουργήσει ως επικοινωνιακός κόμβος που θα στέλνει δεδομένα σε εν εξελίξει διαστημικές αποστολές και θα λαμβάνει τα δικά τους για να τα μεταδώσει στην Γη.

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: