Δραματική προειδοποίηση από τη NASA: Δεν θα μπορούσαμε να αποτρέψουμε τη σύγκρουση τεράστιου αστεροειδούς με τη Γη

Δραματική προειδοποίηση από τη NASA: Δεν θα μπορούσαμε να αποτρέψουμε τη σύγκρουση τεράστιου αστεροειδούς με τη Γη  Σύμφωνα με άσκηση προσομοίωσης της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας, σε διάστημα έξι μηνών από τον εντοπισμό του αστεροειδούς είναι σχεδόν βέβαιο, με τις υφιστάμενες τεχνολογίες, να μην μπορεί να αποτραπεί η πρόσκρουση

Τον κώδωνα κρούουν οι επιστήμονες της NASA καθώς διατείνονται ότι  τεράστιος αστεροειδής, κινούμενος  με τη δύναμη πυρηνικής βόμβας, θα μπορούσε να καταστρέψει  κομμάτι της Ευρώπης.

Την περασμένη εβδομάδα, η NASA πραγματοποίησε άσκηση προσομοίωσης για να γίνει καλύτερα αντιληπτό πώς αστεροειδής που βρίσκεται 35 εκατομμύρια μίλια μακριά από τη Γη θα μπορούσε να «χτυπήσει» σε έξι μήνες.

Δραματική προειδοποίηση από τη NASA: Δεν θα μπορούσαμε να αποτρέψουμε τη σύγκρουση τεράστιου αστεροειδούς με τη Γη

Ο υποθετικός αστεροειδής, που ονομάζεται 2021PDC, «εντοπίστηκε» για πρώτη φορά στις 19 Απριλίου και καθ ‘όλη τη διάρκεια της άσκησης, οι επιστήμονες σχεδίαζαν πώς να αποτρέψουν το χτύπημα στον πλανήτη μας, μέχρι τις 20 Οκτωβρίου.

Δραματική προειδοποίηση από τη NASA: Δεν θα μπορούσαμε να αποτρέψουμε τη σύγκρουση τεράστιου αστεροειδούς με τη Γη

Ύστερα από σειρά μελετών πάνω στο θέμα της πρόσκρουσης, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι επιστήμονες αποφάσισαν ότι καμία από τις υφιστάμενες τεχνολογίες δεν μπορεί να εμποδίσει τον αστεροειδή να συγκρουστεί με τη Γη.

Η ομάδα επιστημόνων χρειάστηκε περίπου 184 ημέρες για να προσδιορίσει την περιοχή της σύγκρουσης.

«Αν βρεθούμε αντιμέτωποι με το υποθετικό σενάριο του 2021PDC, στην πραγματική ζωή, δεν θα είμαστε σε θέση να ενεργοποιήσουμε κανένα διαστημικό σκάφος σε τόσο σύντομο  χρονικό διάστημα με τις δυνατότητες που υπάρχουν», δήλωσαν οι συμμετέχοντες στην άσκηση.

Η άσκηση διήρκεσε τέσσερις ημέρες, ενώ διεξήχθη σαν να επρόκειτο για πραγματική παγκόσμια απειλή.

Η 26η Απριλίου, ήταν η πρώτη ημέρα, κατα την οποία αναπτύχθηκαν δύο σενάρια, ως μερος σχεδίου σύμφωνα με το οποίο είτε θα καταστρεφόταν ο  διαστημικός βράχος  είτε θα δεχόταν χτύπημα στη διαδρομή του προς τη Γη.
Η δεύτερη ημέρα της άσκησης εκτυλίχθηκε στις 2 Μαΐου. Σε αυτήν οι αστρονόμοι εστίασαν στην τροχιά του αστεροειδούς και στις συνέπειες της σύγκρουσης, συλλέγοντας δείγματα από τα δεδομένα του 2014, τότε που ο αστεροειδής είχε βρεθεί σε πολύ κοντινή απόσταση από τη Γη.

Την τρίτη ημέρα, στις 30 Ιουνίου, οι επιστήμονες προετοιμάζονται για τις επιπτώσεις.

Η τελευταία ημέρα, στις 14 Οκτωβρίου, εκτυλίχθηκε μόλις έξι ημέρες πριν από την υποθετική πρόσκρουση.

 

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: