Ζουν με την αγωνία οι Έλληνες της Ουκρανίας – «Δεν έχουν που να πάνε»

Ζουν με την αγωνία οι Έλληνες της Ουκρανίας – «Δεν έχουν που να πάνε»  Οι Έλληνες που ζουν στην Ουκρανία παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις με τους περισσότερους να παραμένουν  στις περιοχές που κατοικούν, ακόμα κι αν αυτές κρίνονται επικίνδυνες και προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα.

Ο αδερφός της προέδρου του ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου «Ζορμπάς», μένει στο νομό Ντονέτσα, ακριβώς δίπλα στα ανατολικά σύνορα με τη Ρωσία. Στη περίπτωση που ξεκινήσει ο πόλεμος, θα κρυφτεί στο υπόγειο του σπιτιού, όπως είχε κάνει και το 2014.

«Το πιο πιθανό να κάθεται κάτω να πάρει μπουφάν και κάτι για τουαλέτα και να κάθεται εκεί όπως καθόταν με την αδερφή μου για ώρες, γιατί δεν βλέπουμε άλλη λύση», δήλωσε η Αλεξάνδρα Σαητάν, προέδρος του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου «Ζορμπάς».

«Ποιος θέλει να παρατήσει τον τόπο του»

Την ίδια ώρα αρκετοί Έλληνες είτε αρνούνται να φύγουν, είτε δεν έχουν που να πάνε. «Ποιος άνθρωπος θέλει να παρατήσει τη ζωή του, τον τόπο του, τον τόπο που μεγάλωσε, ποιος θέλει να παρατήσει τον τόπο του άρον άρον;», είπε ο Μητροπολίτης Μαριουπόλεως – Θεοδοσίας Χρυσόστομος.

«Δεν έχουν που να φύγουν. Δεν τους περιμένει κανένας για αυτό κάθονται στα σπίτια τους», πρόσθεσε η κ. Σαητάν.

«Ζούμε σε συνεχή πόλεμο από το 2014», αναφέρουν χαρακτηριστικά μιλώντας στο Mega.

«Δε φοβόμαστε τόσο τα τανκς, φοβόμαστε τους πυραύλους, γιατί έχουμε πόλεμο τα τελευταία 8 χρόνια. Δεν θα αρχίσει ο πόλεμος, ο πόλεμος διαρκεί», είπε η καθηγήτρια Μαριάνα Μοκρίβσκα μιλώντας ελληνικά.

Μέσα από το MEGA ο Μητροπολίτης Μαριουπόλεως – Θεοδοσίας Χρυσόστομος κάνει έκκληση για ειρήνη και διάλογο, έστω και την τελευταία στιγμή.

«Η αγωνία μου μεγάλη, θερμή έκκληση, πέφτω στα πόδια, πέφτω στα πόδια, όλων των υπεύθυνων και παρακαλώ θερμά, να μη γίνει πόλεμος, ο πόλεμος μόνο πίσω θα μας πάει», δήλωσε.

Οι ομογενείς παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις και εύχονται έστω και την ύστατη στιγμή να πρυτανεύσει η λογική.

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: