Forbes: Η Ελλάδα παραμένει τεχνολογικά ανώτερη στο Αιγαίο ακόμα και αν η Τουρκία αγοράσει F-16

Forbes: Η Ελλάδα παραμένει τεχνολογικά ανώτερη στο Αιγαίο ακόμα και αν η Τουρκία αγοράσει F-16  Η Ελλάδα θα παραμείνει τεχνολογικά ανώτερη στο Αιγαίο και θα διατηρήσει την αεροπορική υπεροχή της, ακόμα και αν η Τουρκία καταφέρει να αποκτήσει εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη F-16, εκτιμά το Forbes, στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Κάνοντας μια αποτίμηση όσων προέκυψαν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, το Forbes αναλύει το αίτημα της Τουρκίας για απόκτηση F-16 αλλά και αυτό της Ελλάδας για την αγορά των αεροσκαφών F-35.

Εάν εγκριθούν και οι δύο συμφωνίες, τότε η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα εξακολουθεί να έχει τεχνολογικό πλεονέκτημα έναντι της μεγαλύτερης αεροπορίας της Τουρκίας καθώς η χώρα μας θα διαθέτει αεροσκάφη πέμπτης γενιάς.

«Η Ελλάδα έχει ήδη εξασφαλίσει σύμβαση για την αναβάθμιση 84 F-16 σε διαμόρφωση Block 72. Η Lockheed Martin θα ολοκληρώσει αυτό το συμβόλαιο στα μέσα του 2027. Έτσι, ακόμα κι αν η κυβέρνηση Μπάιντεν μπορέσει να κερδίσει σύντομα την έγκριση του Κογκρέσου για την τουρκική συμφωνία για τα F-16, κάτι που δεν είναι εγγυημένο, η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να διαθέτει 84 εκσυγχρονισμένα F-16 πριν το κάνει η Τουρκία», αναφέρει στο άρθρο του Forbes.

Ακόμη, δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι ήδη η Ελλάδα άρχισε να παραλαμβάνει τα 24 Dassault Rafale F3R 4,5 γενιάς τα οποία είναι πιο προηγμένα από οποιοδήποτε αεροσκάφος στο τουρκικό οπλοστάσιο. Για αυτό και η Τουρκία, σημειώνει το άρθρο, κάνει αγωνιώδεις προσπάθειες να αποκτήσει νέας τεχνολογίας αεροσκάφη.

Στο άρθρο του Forbes τονίζεται, επίσης, η ενδεχόμενη αγορά Eurofighter Typhoon της Τουρκίας από το Ηνωμένο Βασίλειο. «Είτε έτσι είτε αλλιώς, η Τουρκία θα εξακολουθεί να έχει δυσκολία να ξεπεράσει το σημαντικό τεχνολογικό πλεονέκτημα που πιθανότατα θα επιτύχει η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία μέχρι το 2030», αναφέρεται στο άρθρο.

«Ακόμα κι αν η Τουρκία πάρει 120 F-16 Block 70/72 (40 ολοκαίνουργια και 80 αναβαθμισμένα), θα αντιμετωπίσουν 84 Block 72 Vipers (όλα σε υπηρεσία το αργότερο το δεύτερο εξάμηνο του 2027), 20-40 F- 35, και, τουλάχιστον, 24 Rafales. Με άλλα λόγια, όχι λιγότερα από 128 μαχητικά της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με ίσες ή ανώτερες δυνατότητες από τα καλύτερα τζετ της Τουρκίας», καταλήγει το ρεπορτάζ.

Πηγή: Forbes

 

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: