Η ιστορική μάχη στο Ματζικέρτ που σφράγισε την παρακμή του Βυζαντίου | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Η ιστορική μάχη στο Ματζικέρτ που σφράγισε την παρακμή του Βυζαντίου

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ:ΕΛΛΑΔΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ
26 Αυγούστου 2015 22:00:00


Μία από τις πιο σημαντικές μάχες της χιλιόχρονης ιστορίας του Βυζαντίου είναι η περίφημη Μάχη στο Ματζικέρτ που έγινε στις 26 Αυγούστου 1071. Αντίπαλες δυνάμεις σ΄αυτή τη μάχη ήταν η Βυζαντινή Αυτοκρατορία της οποίας ηγείτο ο στρατιωτικός ηγεμόνας Ρωμανός και οι Σελτζούκοι Τούρκοι, με αρχηγό τον Αλπ Αρσλάν.


Την περίοδο που ο Ρωμανός Διογένης αγωνιζόταν να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο των Σελτζούκων, μέσα στο Παλάτι είχε έναν σημαντικό και αδίστακτο εχθρό. Ήταν ένας άνθρωπος που ξεχώριζε πρώτα απ΄ όλα για τον επιστημονικό και πνευματικό του έργο. Πρόκειται για τον λόγιο Μιχαήλ Ψελλό, που μηχανορραφούσε ασταμάτητα σε βάρος του νέου αυτοκράτορα. Για μια ακόμη φορά, οι ίντριγκες έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο, όχι μόνο στην έκβαση της μάχης, αλλά στο μέλλον ολόκληρης της αυτοκρατορίας. Ο Ρωμανός, που δεν είχε σημαντική υποστήριξη από τους κατώτερους αξιωματικούς, ηττήθηκε. Κάποιοι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι η εκστρατεία στο Μαντζικέρτ δεν χρειαζόταν να έχει ως επικεφαλής τον αυτοκράτορα. Ο Ρωμανός όμως ήλπιζε ότι μια στρατιωτική επιτυχία θα τον εδραίωνε στην εξουσία. Η ήττα στο Μαντζικέρτ ήταν σημαντική γιατί άλλαξε το στάτους κβο στη Μικρά Ασία. Οι Σελτζούκοι έπαψαν να είναι ευκαιριακοί επιδρομείς. Απέκτησαν κάποια φρούρια και εγκαταστάθηκαν μόνιμα στην περιοχή….
ΠΗΓΗ: http://www.mixanitouxronou.gr


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: