Με το άνοιγμα των αγορών, στα “τάρταρα” η τουρκική λίρα – Σε ισχύ περιοριστικά μέτρα στην τουρκική οικονομία, μπήκαν όρια σε swap συναλλαγές
Με το άνοιγμα των αγορών, στα “τάρταρα” η τουρκική λίρα – Σε ισχύ περιοριστικά μέτρα στην τουρκική οικονομία, μπήκαν όρια σε swap συναλλαγές

Σε μαζικές απειλές προχώρησε ο Ρ.Τ.Ερντογάν προς βιομηχάνους, επιχειρηματίες που δεν πουλούν προιόντα και αποθεματικό υπό το φως αβεβαιότητας. Ο Ερντογάν τους είπε κατάμουτρα πως θα πληρώσουν βαρύ τίμημα με το αιτιολογικό της …προδοσίας!
«Απευθύνομαι ιδιαιτέρως στους βιομηχάνους μας. Μην κατακλύζετε τις τράπεζες για να αγοράσετε ξένο νόμισμα. Σας παρακαλώ μη σπεύδετε να εξασφαλίσετε την θέση σας με το σκεπτόμενοι ότι καταστραφήκατε οικονομικά. Σε περίπτωση που επιλέξετε αυτή την οδό, τότε θα κάνετε λάθος. Εμείς ως κυβέρνηση δεν είμαστε οι μοναδικοί που έχουμε το καθήκον να κρατήσουμε στο πόδι, ζωντανό αυτό το έθνος. Και ο βιομήχανος και ο έμπορος έχει το ίδιο καθήκον. Διαφορετικά, πρώτα εγώ προσωπικά θα υποχρεωθώ να εφαρμόσω Σχέδιο Β’ και Γ’. Αυτό να γίνει κατανοητό».

Η παραπάνω τοποθέτηση του Προέδρου της Τουρκίας το βράδυ της Κυριακής από τα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, υπήρξε αρκετή για να κορυφωθεί τόσο στο εσωτερικό της Τουρκίας, όσο και στο εξωτερικό η αγωνία για το μέλλον της τουρκικής οικονομίας.
Η υπόνοια του Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν σχετικά με την πιθανή δρομολόγηση έκτακτων, περιοριστικού τύπου μέτρων για την τουρκική οικονομία έρχεται να δώσει νέες διαστάσεις στην κατρακύλα της τουρκικής λίρας.
Πάντως από το βράδυ της Κυριακής βρίσκονται σε ισχύ περιοριστικά μέτρα στην τουρκική οικονομία και μπήκαν όρια σε Swap συναλλαγές.
Με το άνοιγμα των αγορών στην Άπω Ανατολή, η λίρα χάνει εκ νέου αξία και το δολάριο ξεπερνά τον φράχτη-ρεκόρ των 7 μονάδων. Οι οικονομολόγοι ανησυχούν, καθώς θεωρούν ως γεγονός ότι η εν λόγω η πτώση της τουρκικής οικονομίας θα λάβει διαστάσεις τη Δευτέρα.
Πιο συγκεκριμένα, οι Τούρκοι αναλυτές να τονίζουν χαρακτηριστικά ότι «τη Μαύρη Παρασκευή ενδέχεται να ακολουθήσει η Μαύρη Δεύτερα».
Κατά την διάρκεια του σ/κ, ο Πρόεδρος της Τουρκίας εξαπέλυσε μετωπική επίθεση κατά των ΗΠΑ. Απευθύνθηκε επίσης με απειλητικό τόνο και στο εγχώριο κεφάλαιο τονίζοντας τα εξής:
«Υπάρχουν πληροφορίες ότι κάποια προϊόντα δεν πωλούνται. Τι θα πει δεν πωλώ το προϊόν; Θα το πωλήσεις φίλε. Τι θα πει συσσωρεύω προϊόντα στις αποθήκες. Δεν τα πωλείς, τότε θα πληρώσεις το αντίτιμο αυτής της πράξης. Διότι εγώ χαρακτηρίζω αυτή τη στάση ως εθνική προδοσία. Γιατί παρήγαγες αυτά τα προϊόντα; Για να τα πωλήσεις! Τι κάνεις τώρα; Μήπως επιθυμείς να εξυπηρετήσεις κάποιους; Εφόσον δεν τάσσεσαι υπέρ του έθνους θα πληρώσεις το αντίτιμο».
Στη συνέχεια, οι απειλές του Ερντογάν είχαν ως αποδέκτη τους ξένους οίκους αξιολόγησης:
«Πιστεύουν ότι μπορούν να πλήξουν την οικονομία μας με το όπλο του ξένου νομίσματος. Λένε ότι θα υποβαθμίσουν την τουρκική οικονομία. Υποβάθμισε την, τι με νοιάζει; Κανένας οίκος αξιολόγησης δεν μπορεί να απειλήσει την Τουρκία».

Εκτακτη σύσκεψη στα κατεχόμενα

Εξαιτίας των τρεχουσών εξελίξεων στην τουρκική οικονομία, σύμφωνα με πληροφορίες από τον τουρκικό τύπο, το πρωί της Δευτέρας, στις 10.00, η «κυβέρνηση» του Τουφάν Έρχιουρμαν θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση. Σε αυτήν την συνεδρίαση θα μελετηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στην τουρκική οικονομική κρίση και τα πιθανά μέτρα αντιμετώπισης της.

«Βουτιά” για την τουρκική λίρα στις αγορές της περιοχής Ασίας Ειρηνικού

Νέο ιστορικό χαμηλό σημείωσε η τουρκική λίρα στην ισοτιμία της έναντι του δολαρίου. Ένα δολάριο ανταλλασσόταν με 7,24 τουρκικές λίρες κατά την έναρξη των συναλλαγών στην περιοχή της Ασίας Ειρηνικού, με τους επενδυτές να ανησυχούν για την κατάσταση της οικονομίας και τις επιδεινούμενες σχέσεις με τις ΗΠΑ που έχουν συνέπειες στην πτώση του τουρκικού νομίσματος.
Μέχρι τις 22.03 ώρα Ελλάδας σήμερα –νωρίς το πρωί της Δευτέρας στην περιοχή της Ασίας Ειρηνικού, ένα δολάριο ανταλλασσόταν με 7,06 τουρκικές λίρες, αφού άγγιξε τις 7,24 τουρκικές λίρες νωρίτερα.
Η τουρκική λίρα έχει χάσει περίπου το 40% της αξίας της φέτος, κυρίως λόγω της ανησυχίας για την επιρροή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην οικονομία, τις επανειλημμένες εκκλήσεις του για μείωση των επιτοκίων απέναντι σε έναν υψηλό πληθωρισμό και μια αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ.
Έκτακτα μέτρα για να ανακόψει την πτώση της λίρας είναι έτοιμη να λάβει η Τουρκία
Tη λήψη έκτακτων δημοσιονομικών μέτρων προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, προκειμένου να ανακοπεί η αστάθεια και η κάθετη πτώση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας με το δολάριο, μετά και το ιστορικό χαμηλό που καταγράφηκε με το άνοιγμα των αγορών στην Ασία.
Ο Τούρκος υπουργός οικονομικών Μπεράτ Αλμπαιράκ δήλωσε ότι η τουρκική λίρα στοχοποιήθηκε προσωπικά από τον Ντόναλντ Τραμπ και πρόσθεσε πως “έχουμε προετοιμάσει ένα πλάνο δράσης για να αμβλύνουμε την μεταβλητότητα απέναντι στο δολάριο”. “Θα εισάγουμε το αναγκαίο δημοσιονομικό μέτρο, αν οι περιστάσεις το απαιτήσουν. Είναι ξεκάθαρο πως πρόκειται για επίθεση στην τουρκική οικονομία”.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά και το νέο ιστορικό χαμηλό που κατέγραψε η τουρκική λίρα με το άνοιγμα των αγορών στην Ασία και ενώ είχε προηγηθεί σύσκεψη υπό τον Ταγίπ Ερντογάν, με θέμα την Οικονομία.
Με το άνοιγμα των αγορών, στα “τάρταρα” η τουρκική λίρα – Σε ισχύ περιοριστικά μέτρα στην τουρκική οικονομία, μπήκαν όρια σε swap συναλλαγές

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: