Βραχιόλι 40.000 ετών που βρέθηκε στη Σιβηρία αλλάζει ότι ξέραμε για την προϊστορία | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Βραχιόλι 40.000 ετών που βρέθηκε στη Σιβηρία αλλάζει ότι ξέραμε για την προϊστορία

25 Σεπτεμβρίου 2018 20:38:00

Ένα πανάρχαιο βραχιόλι 40.000 ετών που βρέθηκε στη Ρωσία εντυπωσιάζει τους αρχαιολόγους με την τεχνική που κατασκευάστηκε και μας κάνει να υποψιαζόμαστε ότι έχουμε εντελώς λαθεμένη εικόνα για την προϊστορία μας, αφού το συγκεκριμένο εύρημα μαρτυρά τεχνική που σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε δεν θα έπρεπε να υπήρχε εκείνη την εποχή.
«Ο αρχαίος τεχνίτης ήταν κάτοχος τεχνικών που δεν θεωρούσαμε χαρακτηριστικές της παλαιολιθικής εποχής» λέει ο δρ. Ανατόλι Ντερεβιάνκο, διευθυντής του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας και Εθνογραφίας μιλώντας στους Siberian Times.

Το βραχιόλι βρέθηκε μεταξύ άλλων αντικειμένων και ανθρώπινων οστών στη σπηλιά Ντενίσοβα της Σιβηρίας, μια περιοχή κοντά στα σύνορα της Ρωσίας με την Κίνα και τη Μογγολία.
Στη σπηλιά αυτή ζούσαν οι άνθρωποι του είδους Ντενίσοβα, για τους οποίους θεωρούσαμε ότι ήταν περισσότερο νομαδικοί και λιγότερο αναπτυγμένοι σε σχέση με τους σύγχρονούς τους Νεάντερταλ.
Το νέο εύρημα ωστόσο υποδηλώνει ότι αυτοί οι προϊστορικοί άνθρωποι ίσως να ήταν ευφυείς τεχνίτες.
Οι αρχαιολόγοι αρχικά θεώρησαν ότι το βραχιόλι δεν ήταν εκείνης της εποχής αλλά νεώτερο που είχε με κάποιο τρόπο βρεθεί στο ίδιο σημείο με τα υπόλοιπα ευρήματα, εξαιτίας ακριβώς της εξελιγμένης τεχνοτροπίας του.
Αν και βρέθηκε το 2008, το βραχιόλι πέρασε 7 χρόνια ερευνών για να επιβεβαιωθεί τελικά ότι είναι παλαιότερο των 30.000 ετών, δηλαδή πριν ξεκινήσει η λίθινη εποχή σύμφωνα με τα όσα μέχρι σήμερα γνωρίζαμε.
Ως έργο τέχνης είναι εκπληκτικό. Στον ήλιο αντανακλά τις ακτίνες του και στη νύχτα «φέγγει» ένα ελαφρύ πράσινο.
Εκτίθεται στο Μουσείο Ιστορίας και Πολιτισμού των Λαών της Σιβηρίας και της Άπω Ανατολής στο Νοβοσιμπίρσκ του Σιβηρικού Διαμερίσματος της Ρωσίας.
vraxioli_siviria1


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: