Κολάρο εντοπισμού ζώων – Για να γνωρίζουν πόσα οικόσιτα έχεις;
Κολάρο εντοπισμού ζώων – Για να γνωρίζουν πόσα οικόσιτα έχεις;

Το άγχος να κλαπεί κάποιο ζώο, οδηγεί σε «λύσεις» Μεγάλου Αδελφού.
Η Digitanimal έχει κατασκευάσει σύστηµα εντοπισµού και καταγραφής των ζωτικών λειτουργιών παραγωγικών ζώων, που χρησιµοποιείται από κτηνοτρόφους σε Ευρώπη, Αµερική και Ωκεανία. Άραγε θα στέλνει πληροφορίες σε κάποιο κεντρικό σύστημα;Η τεχνολογία είναι καλή, αρκεί να μην χρησιμοποιείται για πονηρούς σκοπούς.

Διαβάζουμε στο ypaithros.gr:
Πώς λειτουργεί
Ένα «έξυπνο» ηλεκτρονικό κολάρο, το οποίο τοποθετείται στον λαιµό του ζώου, είναι εφοδιασµένο µε αισθητήρες GPS, θερµοκρασίας και ζωτικών λειτουργιών του ζώου. Κατά τη λειτουργία του, το κολάρο αποθηκεύει τα δεδοµένα σε µια διαδικτυακή βάση δεδοµένων τύπου cloud, όπου αυτά καταγράφονται, αλλά και αναλύονται.
Από εκεί και πέρα, υπάρχει µια εφαρµογή που ο κτηνοτρόφος µπορεί να ανοίξει από το κινητό του τηλέφωνο (αρκεί να είναι smartphone). Με αυτόν τον τρόπο, ο ιδιοκτήτης του ζώου µπορεί να παρακολουθεί ανά πάσα στιγµή την τοποθεσία που βρίσκεται το ζώο και να συγκρίνει τη συµπεριφορά του σε σχέση µε τα υπόλοιπα ζώα του κοπαδιού. Όπως ανέφερε στην «ΥΧ» ο Ignacio Gomez Maqueda, τεχνικός διευθυντής της Digitanimal: «Υπάρχουν πολλοί µε ζώα γαλακτοπαραγωγής, αίγες και πρόβατα εκτατικής και ηµιεκτατικής αιγοπροβατοτροφίας, µεταξύ άνοιξης και καλοκαιριού και εντατικής αιγοπροβατοτροφίας, µεταξύ φθινοπώρου και χειµώνα. Τα πλεονεκτήµατα για τους ανωτέρω είναι δύο: η µείωση του στρες και του κόστους παραγωγής».
Συνεχίζοντας, ο κ. Maqueda µας εξηγεί: «Oι κτηνοτρόφοι νιώθουν πιο ήρεµοι, γνωρίζοντας την τοποθεσία και την κατάσταση του κοπαδιού τους 24 ώρες το 24ωρο. Μέχρι πρότινος, άφηναν τα ζώα τους στο βουνό και στις πεδιάδες και δαπανούσαν πολύ χρόνο για να τα ψάξουν πριν από κάθε άρµεγµα. Με το σύστηµα εντοπισµού πλέον κερδίζουν σε χρόνο και χρήµα και δεν ξοδεύουν καύσιµα άσκοπα, ψάχνοντας τα ζώα τους. Επίσης, είναι σε θέση να γνωρίζουν αν υπήρξε κάποιο έκτακτο συµβάν, όπως ασθένειες, ατυχήµατα, κλοπές, ή επιθέσεις από άλλα ζώα. Αυτό είναι πολύ σηµαντικό, εάν οι περιοχές υψηλής βόσκησης θεωρούνται επικίνδυνες. Πέραν αυτού, οι κτηνοτρόφοι µπορούν να διαθέσουν τον χρόνο που γλυτώνουν για να περάσουν περισσότερο χρόνο µε τις οικογένειές τους, οπότε µιλάµε και για βελτίωση της ποιότητας ζωής τους».
Σε ερώτησή µας αν κάθε ζώο πρέπει να είναι εφοδιασµένο µε ένα τέτοιο κολάρο, ο τεχνικός διευθυντής της Digitanimal ανέφερε ότι «αποτελεί κοινή πρακτική για αρκετούς κτηνοτρόφους να µην εφοδιάζουν όλα τους τα ζώα µε το κολάρο, αλλά να χρησιµοποιούν ορισµένα ζώα του κοπαδιού ως ‘‘σηµατοδότες’’ για να µπορούν να γνωρίζουν τι γίνεται στο κοπάδι τους».
Έξυπνες λειτουργίες για καλύτερη διαχείριση και προγραµµατισµό
Αξίζει να σηµειωθεί ότι µέσω της διαδεδοµένης τεχνολογίας cloud (σύννεφο), oι πληροφορίες που συλλέγει το κολάρο συγκεντρώνονται σε µια αποµακρυσµένη βάση δεδοµένων που λειτουργεί σύµφωνα µε τις προβλεπόµενες διαδικασίες που έχουν νοµοθετηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όταν κάτι εντοπιστεί, έρχεται µια ειδοποίηση στο κινητό τηλέφωνο του κτηνοτρόφου, ώστε να δει το πρόβληµα και να αναλάβει, εάν χρειάζεται, δράση. «Σηµαντικό είναι, εποµένως, το περιβάλλον να είναι απλό και φιλικό για τον χρήστη», εξηγεί ο κ. Maqueda. Όπως σηµειώνει, ο κτηνοτρόφος µπορεί να έχει πρόσβαση στις πληροφορίες της υπηρεσίας είτε από κινητό είτε από υπολογιστή. Μπορεί να δει τη διαδροµή που έχει ακολουθήσει ένα ζώο τις τελευταίες ώρες, για να καταλάβει εάν είναι σωστή ή όχι. Μπορεί, επίσης, να δει τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή και πολλά ακόµα. Επιπλέον, µπορεί να διαχειριστεί και να οργανώσει τις διάφορες δραστηριότητες, όπως την αναπαραγωγή των ζώων.

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: