Πλούτωνας: Το “υπόγειο” μυστικό που μπορεί να κρύβει ζωή! Τι ανακάλυψαν επιστήμονες

Πλούτωνας: Το “υπόγειο” μυστικό που μπορεί να κρύβει ζωή! Τι ανακάλυψαν επιστήμονες

Όλο και περισσότερα στοιχεία μας “αποκαλύπτει” ο παγωμένος νάνος πλανήτης Πλούτωνας, ο οποίος βρίσκεται στις εσχατιές του ηλιακού συστήματός μας, στη Ζώνη τους Κάιπερ.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, ίσως τελικά ο Πλούτωνας να είναι πιο φιλόξενος για ζωή από ό,τι είχαν υποθέσει οι επιστήμονες έως τώρα.

Όταν δημιουργήθηκε, ήταν πιθανώς ένας πολύ πιο ζεστός κόσμος και εξ αρχής διέθετε έναν υπόγειο ωκεανό νερού που υπάρχει ακόμη, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις Αμερικανών επιστημόνων, οι οποίες μένει να επιβεβαιωθούν.

Είχε ξεκινήσει… στα ζεστά

Η ανάλυση των εικόνων που μας χάρισε ο “Πλούτωνας” και τις οποίες τράβηξε το 2015 το σκάφος New Horizons της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), καθώς και υπολογιστικές προσομοιώσεις του εσωτερικού του μικρού πλανήτη, οδήγησαν τους επιστήμονες στο νέο σενάριο μίας βίαιης και θερμής αρχής πριν περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον πλανητικό επιστήμονα Κάρβερ Μπίρσον του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σάντα Κρουζ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωεπιστημών «Nature Geoscience», εκτιμούν ότι καθώς σχηματιζόταν ο Πλούτωνας σε διάστημα το πολύ 30.000 ετών» συνεχώς από διαστημικούς βράχους και άλλα υλικά, τα οποία εκρήγνυνταν στην επιφάνειά του και ανέβαζαν τη θερμοκρασία της, συσσωρεύοντας θερμότητα στο εσωτερικό του.

Αυτό είχε ως παράπλευρη συνέπεια να λιώνουν οι πάγοι και ο Πλούτωνας να σχηματίσει ένα υπόγειο ωκεανό νερού, ο οποίος πιθανώς διατηρείται μέχρι σήμερα βαθιά κάτω από το επιφανειακό στρώμα πάγου, πάχους ίσως εκατοντάδων χιλιομέτρων. Τ

ο υπόγειο νερό είναι μάλλον ανάμικτο με άλατα και αμμωνία, ενώ ακόμη πιο κάτω, στο κέντρο του πλανήτη, βρίσκεται πιθανώς ένας στέρεος πετρώδης πυρήνας.

Υποψήφιος πλέον για αναζήτηση ζωής ο Πλούτωνας!

Σταδιακά, εκτιμάται ότι ο υπόγειος πλουτώνιος ωκεανός παγώνει, καθώς οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια του πλανήτη φθάνουν τους -228 βαθμούς Κελσίου.

Όμως, προς το παρόν, εφόσον το νερό θεωρείτο βασικό συστατικό της ζωής, η ύπαρξη ενός υπόγειου υδάτινου κόσμου που σημαίνει ότι πλέον ο Πλούτωνας είναι ένα υποψήφιο σώμα για αναζήτηση μορφών ζωής στο ηλιακό σύστημά μας.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, άλλα παγωμένα σώματα στη Ζώνη Κάιπερ (Έρις, Μακεμάκε, Χαουμέα κ.ά.) να έχουν και αυτά υπόγειο ωκεανό από τότε που σχηματίστηκαν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ, nature.com

 

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: