“Με τους πυραύλους μας βυθίζουμε τον τουρκικό στόλο δύο φορές”, λέει ο ναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης…

“Με τους πυραύλους μας βυθίζουμε τον τουρκικό στόλο δύο φορές”, λέει ο ναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης…  Η κίνηση της Τουρκίας για έκδοση παράτυπης Navtex έφερε το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό σε πλήρη ετοιμότητα μέσα σε 48 ώρες, αναφέρει ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, ναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης.

Ο κ. Χρηστίδης μίλησε για την έκβαση της ελληνο-τουρκικής έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι θυμίζει λίγο την αντίδραση του 1987.

«Να θυμίσω πως τότε ο τούρκος πρόεδρος Οζάλ είχε βγει ο ίδιος στα ΜΜΕ λέγοντας ‘’Ιf it’s gonna be a war, is gonna be his fault (αν γίνει πόλεμος, θα είναι δική του ευθύνη). H κίνηση που έκανε το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, ο Ελληνισμός, δηλαδή ήταν μια πολύ δυναμική αντίδραση με αποτέλεσμα ο Καλίν να αιφνιδιαστεί και να πει ότι ‘’ήταν υπερβολική αντίδραση΄΄. Η αντίδραση ήταν φυσιολογική», τόνισε ο κ. Χρηστίδης, μιλώντας στο Ράδιο Πρώτο της Κύπρου.

Η τακτική που θα πρέπει να ακολουθηθεί, συνέχισε ο Ναύαρχος, είναι η τακτική της αποτροπής. «Δεν είναι θέμα να βυθιστεί το Hora ή το Oruc Reis, αλλά να καταλάβει η Τουρκία ότι αυτό δεν είναι αποδεκτό. Μέσα σε αυτήν τη λογική υπάρχουν πολλές αντιδράσεις», επισήμανε.

«Τουλάχιστον 20 ενδιάμεσα στάδια»

«Ενδιάμεσα, από τα μηνύματα ότι κίνηση εντός υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ δεν γίνεται αποδεκτή μέχρι το βυθίσατε το Hora, υπάρχουν τουλάχιστον 20 στάδια καταγεγραμμένα για το Πολεμικό Ναυτικό» πρόσθεσε.

«Αν οι Τούρκοι επιμένουν και εμείς θα πρέπει να επιμένουμε ότι αυτό δεν είναι αποδεκτό. Κατά την άποψή μου οι Τούρκοι θα επιμένουν, αλλά το θέμα είναι εμείς να τους δώσουμε την αίσθηση ότι σαν Ελληνισμός έχουμε ισχυρή αποτροπή» τόνισε.

Ο ναύαρχος Χριστίδης μίλησε για στρατιωτικές συνεργασίες στην περιοχή και τόνισε την ανάγκη να προχωρήσουμε από το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα στο Ενιαίο Δόγμα της Ανατολικής Μεσογείου με εμπλοκή και άλλων δυνάμεων όπως τη Γαλλία, το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Πρέπει να σφυρηλατηθεί στην ψυχή μας ότι, ναι, είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε».

Κληθείς να σχολιάσει αν υπάρχει κίνδυνος τα επόμενα χρόνια να ανατραπεί η ισορροπία ισχύος στο Αιγαίο, και η υφιστάμενη υπεροχή των ελληνικών ναυτικών δυνάμεων, υπέρ της Τουρκίας, ο κ. Χριστίδης είπε:

«Δεν πίστευα ποτέ στους αριθμούς»

«Η Ελλάδα για πολλά χρόνια δεν είχε επενδύσει στις ένοπλες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης και της περιόδου του μνημονίου. Δεν είναι όμως θέμα αλλαγής ισχύος. Δεν πίστευα ποτέ στους αριθμούς.

»Δεν είμαι πολεμοχαρής αλλά θα πω το εξής: Οι πύραυλοι που έχει ο Ελληνισμός (Κύπρος -Ελλάδα) μπορούν να βυθίσουν τον τουρκικό στόλο 2 φορές. Είμαστε πολύ καλά εκπαιδευμένοι.

»Δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία, όμως η απαξίωση των ενόπλων δυνάμεων στο θέμα της αρνήσεως επενδύσεων στην Αμυνα από Ελλάδα -Κύπρο σημαίνει ότι ζητούμε τη διπλωματική λύση. Αλλιώς, μπορεί να έχουνε γίνει συζητήσεις τύπου Ζυρίχης, για να πάμε να τα βρούμε με τον Α ή Β΄τρόπο, πράγμα που στο παρελθόν ήταν καταστροφικό».

Για τη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ

Αναφορικά με τη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ είπε πως αυτό συγκαλείται όταν η κατάσταση είναι κρίσιμη, αλλά αυτό δεν σημαίνει αυτόματα την στρατιωτικοποίηση της κρίσης.

«Σίγουρα, όμως, όταν μαζεύεται το ΚΥΣΕΑ στο ΓΕΕΘΑ σημαίνει ένα μεγάλο προβληματισμό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ανησυχεί. Εκτός και αν η φιλοσοφία της πολιτικής ηγεσίας είναι του τύπου Ιμια», είπ

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: