Επανεμφανίστηκε εξαφανισμένο ζώο – Το είδος του ήταν χαμένο για 50 χρόνια (ΦΩΤΟ)

Επανεμφανίστηκε εξαφανισμένο ζώο – Το είδος του ήταν χαμένο για 50 χρόνια (ΦΩΤΟ)  Ένα σπάνιο είδος θηλαστικού σε μέγεθος ποντικιού που συγγενεύει με ζώα όπως οι ελέφαντες είχε χαθεί σύμφωνα με επιστήμονες για 50 χρόνια και βρέθηκε στο Κέρας της Αφρικής.

Το σπάνιο αυτό είδος μπορεί να κινηθεί με ταχύτητα 30 χιλιομέτρων ανά ώρα και «ρουφά» μυρμήγκια με την τύπου προβοσκίδα του, ωστόσο οι ερευνητές είχαν να δουν αυτό το είδος από το 1968.

Το 2019 οι επιστήμονες ξεκίνησαν να αναζητούν το ζώο, όχι όμως στη Σομαλία, από όπου είχαν προέλθει οι τελευταίες αναφορές για το είδος, αλλά στο γειτονικό Τζιμπουτί. Οι ντόπιοι μπόρεσαν να αναγνωρίσουν το ζώο από παλιές φωτογραφίες.

Η ερευνητική ομάδα αξιοποίησε τις γνώσεις της και το γεγονός ότι το εν λόγω ζώο χρειάζεται καταφύγιο για να προστατευτεί από αρπακτικά πουλιά, και δελεάζοντάς τα με ένα αρωματισμένο φυστικοβούτυρο, πλιγούρι βρώμης και μαγιά, κατάφεραν να το προσεγγίσουν.

Επανεμφανίστηκε εξαφανισμένο ζώο – Το είδος του ήταν χαμένο για 50 χρόνια (ΦΩΤΟ)

«Ήταν καταπληκτικό», είπε ο Steven Heritage, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Duke στις ΗΠΑ. «Όταν ανοίξαμε την πρώτη παγίδα και είδαμε το μικρό ζώο κοιτάξαμε ο ένας τον άλλο και δεν μπορούσαμε να το πιστέψουμε. Άλλες ερευνητικές ομάδας σε θηλαστικά από τη δεκαετία του 1970 δεν βρήκαν το Σομαλικό sengi στο Τζιμπουτί – ήταν τρομερό που συνέβη τόσο γρήγορα για εμάς».

«Συνήθως όταν ανακαλύπτουμε εκ νέου χαμένα είδη, βρίσκουμε μόνο ένα ή δύο ζώα και πρέπει να δράσουμε γρήγορα για να αποτρέψουμε την επικείμενη εξαφάνισή τους», δήλωσε ο Robin Moore, της ομάδας Global Wildlife Conservation (GWC).

Η ομάδα έβαλε περισσότερες από 1.000 παγίδες σε πολλές τοποθεσίες και είδε 12 τέτοια ζώα συνολικά. Η ανάλυση του DNA έδειξε ότι συνδέονται στενότερα με άλλα sengi που ζουν στο Μαρόκο και τη Νότια Αφρική. Αυτό σήμαινε ότι έχουν πλέον εξελιχθεί σε ένα νέο γένος, το Galegeeska, κατέληξαν οι ερευνητές.

Επανεμφανίστηκε εξαφανισμένο ζώο – Το είδος του ήταν χαμένο για 50 χρόνια (ΦΩΤΟ)

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: