Ο αριστουργηματικός Ερμής της Άνδρου | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Ο αριστουργηματικός Ερμής της Άνδρου

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ:ΕΛΛΑΔΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ
15 Οκτωβρίου 2020 18:17:42

Η Πραξιτέλεια σχολή δεν κρύβεται, τα πάντα πάνω του παραπέμπουν στην τελειότητα του Πραξιτελη έστω και αν αυτός ο Ερμής είναι ένα αντίγραφο. Ωστόσο είναι ένα εξαιρετικό αντίγραφο που αποδίδει με κάθε σεβασμό την τελειότητα του αρχικού χάλκινου γλυπτού που έχει αποδοθεί στον Πραξιτελη. Με έναν μοναδικό τρόπο θα το τοποθετούσα αντιθετικά με τον Ερμή του Πραξιτέλη της Ολυμπίας. Τους ενώνει το στήριγμα και η γεμάτη χάρη κούρμπα στο κορμί.

Ενώ όμως ο Ερμής του Πραξιτέλη ξεχειλίζει από μειλίχια διάθεση που ενισχύεται από το μειδίαμα του ο Ερμής της Άνδρου έχει βλέμμα υπερβατικό και μελαγχολικό αλλά με μια δική του επιβλητικότητα, ενώ το φίδι στον κορμό υποδηλώνει την χθόνια φύση του και την ιδιότητα του ψυχοπομπού. Τυχερό έργο πάντως. Βρέθηκε ελάχιστα μετά την ίδρυση του Ελληνικού Βασιλείου στην Παλαιόπολη της Άνδρου γλιτώνοντας την απαγωγή από κάποιον “σωτήρα” αρχαιοδίφη.

Ο ίδιος ο βασιλιάς Όθωνας βρέθηκε στην Άνδρο να το θαυμάσει και αργότερα θα εκτεθεί στο Εθνικό Αρχαιολογικό της Αθήνας του οποίου υπήρξε ένα από τα πιο εμβληματικά εκθέματα μέχρι να επιστρέψει το 1981 στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ανδρου που μόλις είχε χτιστεί με δωρεά του Ιδρύματος Γουλανδρή.

ΠΗΓΗ https://www.facebook.com/athenologio/posts/205764280970219


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: