Ο τιτανόσαυρος της ερήμου που δεν ήταν… έρημος

Ο τιτανόσαυρος της ερήμου που δεν ήταν… έρημος  Εντοπίστηκε στην πιο άνυδρη περιοχή του πλανήτη ένα άγνωστο είδος γιγάντιου δεινόσαυρου. Η έρημος Ατακάμα βρίσκεται στη βόρεια Χιλή. Αποτελεί ουσιαστικά μια άνυδρη πεδιάδα αποτελούμενη από λεκάνες αλάτων, άμμου και ξερής λάβας, εκτεινόμενη από τις Άνδεις ως τον Ειρηνικό Ωκεανό. Είναι 100 φορές πιο ξηρή από την δεύτερη ξηρότερη περιοχή της Γης και κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ της πλέον μακροχρόνιας ξηρασίας, καθώς έχει καταγραφεί περίοδος 400 ετών χωρίς βροχή, από τα τέλη του 16ου αιώνα ως την δεκαετία του 1970.

Πριν από 25 χρόνια εντοπίστηκαν στην Ατακάμα τα απολιθώματα ενός δεινοσαύρου που ζούσε εκεί πριν από 66-80 εκατ. έτη αλλά δεν κατέστη εφικτό να αποκαλυφθεί η ταυτότητα του. Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον γεωλόγο Κάρλος Αρεβάλο μελέτησε τα απολιθώματα και με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Cretaceous Research» υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ένα άγνωστο μέχρι σήμερα είδος τιτανόσαυρου. Οι τιτανόσαυροι ήταν από τα μεγαλύτερα όντα που έχουν πατήσει ποτέ το πόδι τους στον πλανήτη. Κατά μέσο όρο έφταναν σε μήκος τα 9-12 μέτρα και σε βάρος τους 13 τόνους αν και έχουν εντοπιστεί τιτανόσαυροι με μήκος 15 μέτρων και βάρος περίπου 70 τόνων.

Το νέο είδος ονομάστηκε «Arackar licanantay» που σημαίνει «οστά της Ατακάμα» στην διάλεκτο της τοπικής φυλής που ανακαλύφθηκαν τα απολιθώματα. Είχε μικρό κεφάλι, μεγάλο λαιμό και μεγάλη ουρά αλλά η πλάτη του ήταν ασυνήθιστα για τιτανόσαυρους επίπεδη. Αν κάποιος αναρωτιέται πώς βρέθηκε στην έρημο ο τιτανόσαυρος και πώς επιβίωνε η απάντηση είναι απλή, εκείνη την εποχή η Ατακάμα ήταν μια περιοχή με πυκνή βλάστηση που κυριαρχούσαν ανθοφόρα φυτά, φτέρες και φοίνικες. Δεν είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται η παρουσία τιτανόσαυρων σε περιοχές που στο αρχικό τους άκουσμα προκαλείται εντύπωση. Πριν από δέκα χρόνια εντοπίστηκαν απολιθώματα τιτανόσαυρων στην Ανταρκτική η οποία έχει διαπιστωθεί ότι την εποχή των δεινοσαύρων δεν ήταν η παγωμένη ήπειρος που γνωρίζουμε σήμερα αλλά ήταν και αυτή μια περιοχή που είχε τροπικά χαρακτηριστικά.

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: