Ερντογάν: Η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης – Μίλησε και για «τουρκική μειονότητα»

Ερντογάν: Η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης – Μίλησε και για «τουρκική μειονότητα»  Ύστερα από ένα διάστημα… σιγής, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξαπέλυσε σήμερα (24.07.2022) νέα επίθεση κατά της Ελλάδας, την οποία κατηγόρησε ότι υποβαθμίζει τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας (την οποία αποκάλεσε τουρκική), ενώ δεν… ξέχασε και το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών μας. Αφορμή η επέτειος από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης.

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 99 ετών από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε στο μήνυμα του προς τον τουρκικό λαό: «Πρόσφατα, οι όροι που καταγράφονται στη Συνθήκη, ιδιαίτερα τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας, αγνοήθηκαν ή σκόπιμα υποβαθμίστηκαν από την Ελλάδα. Δεν είναι δυνατόν η χώρα μας να αποδεχθεί αυτήν την κατάσταση, η οποία δεν συμβαδίζει με τις σχέσεις καλής γειτονίας και την τήρηση της Συνθήκης».

Για άλλη μια φορά, ο Τούρκος πρόεδρος κατηγορεί την Ελλάδα για παραβίαση της Συνθήκης, μια ρητορική που χρησιμοποιεί τις τελευταίες εβδομάδες με αφορμή και την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών. Η αναφορά του δε στην “τουρκική μειονότητα” έρχεται μια μέρα αφού η Τουρκία κατηγόρησε την Ελλάδα πως κλείνει μειονοτικά σχολεία και την Αθήνα να απαντά με στοιχεία πως είναι η Άγκυρα που ξεριζώνει το ελληνικό στοιχείο!

Αναλυτικά το μήνυμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

«Σήμερα γιορτάζουμε την 99η επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης, ενός από τα ιδρυτικά έγγραφα της Δημοκρατίας της Τουρκίας.

Με τη Συνθήκη της Λωζάννης χαράχτηκαν τα χερσαία μας σύνορα, καταργήθηκαν οι συνθηκολογήσεις, κατοχυρώθηκαν τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας που παρέμενε στην Ελλάδα και επιβεβαιώθηκε το μη στρατιωτικό καθεστώς των ελληνικών νησιών κοντά στις ακτές μας. Η Τουρκία παρακολουθεί σχολαστικά την τήρηση της Συνθήκης της Λωζάννης στα 99 χρόνια από την υπογραφή της.

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα, οι όροι που καταγράφονται στη Συνθήκη, ιδιαίτερα τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας, αγνοήθηκαν ή σκόπιμα υποβαθμίστηκαν από την Ελλάδα.

Δεν είναι δυνατόν η χώρα μας να αποδεχθεί αυτή την κατάσταση, η οποία δεν συμβαδίζει με τις σχέσεις καλής γειτονίας και την τήρηση της Συνθήκης.

Η χώρα μας είναι αποφασισμένη να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εγκαθίδρυση διαρκούς ειρήνης και ηρεμίας στην περιοχή της και για την προστασία των δικαιωμάτων του αγαπημένου μας έθνους.

Ενώ η Τουρκία κάνει σταθερά βήματα προς το 2023, την 100ή επέτειο της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης και τη Δημοκρατία μας, ενισχύει επίσης την ενεργό της θέση σε περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα.

Στην 99η επέτειο της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης, τιμώ τη μνήμη του ιδρυτή της Δημοκρατίας μας, Γκαζί Μουσταφά Κεμάλ, των συμπολεμιστών του και των μαρτύρων μας και μνημονεύω τους βετεράνους μας με σεβασμό και ευγνωμοσύνη».

 

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: