Το πρόσωπο στον Άρη

Η ιστορία του προσώπου στον Άρη ξεκινά το 1976, όταν το Viking 1 της NASA προχώρησε σε μια σειρά φωτογραφήσεων στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη με στόχο την επιλογή του σημείου προσεδάφισης για το αδερφό του σκάφος, το Viking 2 που επρόκειτο να ακολουθήσει. Μια από τις φωτογραφίες αυτές απεικόνιζε ένα περίεργο σχηματισμό που έμοιαζε πολύ με ανθρώπινο πρόσωπο.

Το πρόσωπο στον Άρη
Το πρόσωπο και τα “ερείπια”, πηγή: NASA

Η φωτογραφία αυτή δόθηκε στη δημοσιότητα από τη NASA με την περιγραφή: «σχηματισμός βράχων ο οποίος μοιάζει με ανθρώπινο πρόσωπο εξαιτίας των φωτοσκιάσεων». Γι αρκετά χρόνια δεν είχε δοθεί ιδιαίτερη σημασία στη φωτογραφία. Οι πρώτες συζητήσεις άρχισαν στα μέσα της δεκαετίας του 80 και εντάθηκαν σε αυτή του 90. Μια θεωρία είχε ήδη σχηματιστεί: το πρόσωπο ήταν το κατασκεύασμα ενός εξωγήινου πολιτισμού που προσπαθούσε να μεταδώσει κάποιο μήνυμα. Επίσης μια σειρά μικρότερα υψώματα που εμφανίζονται επίσης στη φωτογραφία θεωρήθηκαν πυραμιδοειδείς κατασκευές και σύντομα άρχισε να γίνεται συζήτηση για τα ερείπια μιας ολόκληρης πόλης. Σύμφωνα με τις θεωρίες αυτές η NASA είχε γνώση του ότι επρόκειτο για τεχνητές κατασκευές, πιθανώς δε και άλλες αποδείξεις, και προσπαθούσε να συγκαλύψει το γεγονός.

Σύμφωνα με τον Γκάρυ Πόσνερ (Gary Posner), αυτός που ευθύνεται πιο πολύ για την άποψη ότι το πρόσωπο στον Άρη είναι τεχνητή κατασκευή, είναι ο Ρίτσαρντ Σ. Χόγκλαντ (Richard C. Hoagland) συγγραφέας του The Monument of Mars: A City in the Edge of Forever (Τα Μνημεία στον Άρη: ΜΙα Πόλη στην Άκρη του Πάντα)(1987).
Το πρόσωπο στον Άρη  Η NASA ισχυρίζεται ότι αυτό που εμφανίζεται στις φωτογραφίες οφείλεται σε παιχνίδια του φωτός και των σκιών. Μερικοί έλαβαν αυτή την εξήγηση σαν σίγουρο σημάδι προσπάθειας κουκουλώματος του πραγματικού γεγονότος. Κάποιο μηχανικοί και επιστήμονες υπολογιστών επεξεργάστηκαν τις φωτογραφίες ψηφιακά.Αυτό σύντομα γέννησε την ιδέα ότι το πρόσωπο ήταν ενα γλυπτό που απεικόνιζε έναν άνθρωπο, το οποίο ήταν τοποθετημένο δίπλα σε μια πόλη ή οποία μπορούσε και αυτή να ειδωθεί.Κάποιοι άρχισαν να αναρωτούνται: μήπως κατασκευάστηκαν αυτά από τα ίδια όντα που κατασκεύασαν τα αρχαία αεροδρόμια στο Περού και που προσπαθούν τώρα να επικοινωνήσουν μαζί μας φτιάχνοντας πολύπλοκα σχέδια πάνω σε χωράφια;Κάποιοι μετέβαλαν την απορία σε πίστη, δεχόμενοι και τις πλέον ασύλληπτες “αποδείξεις” – αποκυήματα φαντασίας.Η ,πιο προσγειωμένη, εξήγηση του Καρλ Σαγκάν ήταν ότι το πρόσωπο στον Άρη δημιουργήθηκε από την διάβρωση των ανέμων και άλλων φυσικών δυνάμεων (Sagan,52-55).Αυτή η άποψη φαίνεται και η πιο λογική.

Η διαστημική βολίδα της αποστολής Mars Odyssey της NASA, έστειλε τον Ιούλιου 2002 μερικές πιο ακριβείς φωτογραφίες της περιοχής, οι οποίες φαίνεται ότι χτυπούν το παραμύθι του Προσώπου του Άρη στο πρόσωπο, μαζί και με κάποια άλλα πρόσωπα. Προς απογοήτευση των λάτρεων του μυστηρίου, η NASA λέει ότι η περιοχή της Κυδωνίας “είναι μια κανονική γεωλογική περιοχή με πλαγιές και ρήγματα που σχηματίστηκαν απο αιώνες ανέμου και κατηφορική κίνησης μαζών, λόγω βαρύτητας.

Το πρόσωπο στον Άρη
Φωτογραφίες του ίδιου σχηματισμού από το Viking 1 (1976) και τον Mars Global Surveyor (1998, 2001), πηγή: NASA
Αλλά ακόμα και εάν επρόκειτο για σημάδια κάποιου εξωγήινου πολιτισμού ποιος ο λόγος να κρατηθεί κρυφό; Για να αποφευχθεί ο πανικός, απαντούν οι υποστηρικτές της θεωρίας.Όμως και ο ισχυρισμός του ενδεχόμενου πανικού ελάχιστα στέκει. Μήπως δεν είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι στην Ευρώπη, ένα από τους δορυφόρους του Δία, υπάρχει νερό και πολύ πρόσφατα οι επιστήμονες διατύπωσαν για μια ακόμα φορά την άποψη ότι ίσως υπάρχει και ζωή. Δεν υπήρξε κανένας πανικός, αντίθετα, μάλλον μεγαλειώδης αδιαφορία. Ή όταν η New York Sun, το 1835, ανακοίνωνε την ανακάλυψη ζωής στο φεγγάρι ο μόνος πανικός που δημιουργήθηκε ήταν αυτός των αναγνωστών να αγοράσουν φύλλα της εφημερίδας. Ο αντίλογος μπορεί να αναφέρει τον πανικό που προκάλεσε η περίφημη εκπομπή του Orson Wells «Ο πόλεμος των Κόσμων», όμως εκεί οφειλόταν στο στοιχείο του πολέμου και όχι στην εξωγήινη ζωή αυτή καθεαυτή.

ΠΗΓΗ : http://www.skepdic.gr

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: