Σύννεφο σκόνης αστεροειδούς καταπολεμά την κλιματική αλλαγή | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Σύννεφο σκόνης αστεροειδούς καταπολεμά την κλιματική αλλαγή

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ:ΔΙΑΣΤΗΜΑ, ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΦΥΣΗ
3 Οκτωβρίου 2012 08:12:00

Σκωτσέζοι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Strathclyde, θέλουν να καταπολεμήσουν την παγκόσμια υπερθέρμανση με σύννεφα από σκόνη αστεροειδούς.

Αν και η λύση που προκρίνεται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι ο περιορισμός των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, μερίδα επιστημόνων προτείνει τη διαμόρφωση συγκεκριμένων κλιματικών συνθηκών με μεγάλα projects γεωμηχανικής.

Πολλά από τα σχεδιαζόμενα projects προβλέπουν «εξωγήινες» παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα η μείωση της ηλιακής ακτινοβολίας που φτάνει στη Γη με την εγκατάσταση γιγάντιων κατόπτρων στο διάστημα, τα οποία θα λειτουργούν ως σκίαστρα. Το πρόβλημα είναι ότι το κόστος εφαρμογής της συγκεκριμένης τεχνολογίας είναι τεράστιο.

Άλλη μια πιθανή λύση είναι η δημιουργία στρωμάτων σκόνης στο διάστημα, όμως οι επιστήμονες φοβούνται ότι με το πέρασμα του χρόνου η σκόνη θα διαλυθεί λόγω της ηλιακής ακτινοβολίας και της βαρυτικής έλξης.

Τη λύση θα μπορούσε να δώσει, όπως υποστηρίζουν, ένας αστεροειδής, ο οποίος θα έλκει, χάρη στη βαρύτητα, ένα σύννεφο σκόνης στο διάστημα, εμποδίζοντας τις ακτίνες του ήλιου να φτάσουν στη Γη.

Σύμφωνα με το σενάριο που έχουν αναπτύξει οι Σκωτσέζοι επιστήμονες, ο αστεροειδής θα πρέπει να τοποθετηθεί στο σημείο Lagrange L1, όπου η βαρυτική έλξη του ήλιου και της γης ακυρώνεται.

Το σημείο αυτό έχει τετραπλάσια απόσταση από την απόσταση μεταξύ φεγγαριού και Γης. Οι επιστήμονες μάλιστα προτείνουν τον εξοπλισμό ενός αστεροειδούς που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τη Γη με έναν «οδηγό μάζας», δηλαδή μια συσκευή αποτελούμενη από ηλεκτρομαγνήτες οι οποίοι μπορούν να εκσφενδονίσουν ποσότητα σωματιδιακής ύλης του αστεροειδούς μακριά από τον τεράστιο βράχο.

Ο οδηγός μάζας θα επιτελεί διπλή λειτουργία κατευθύνοντας τον αστεροειδή στο σημείο L1 και λειτουργώντας ως μηχανή για τη διάχυση της σκόνης του αστεροειδούς η οποία θα μπλοκάρει την ηλιακή ακτινοβολία.

Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι ο μεγαλύτερος αστεροειδής κοντά στη Γη, εν ονόματι «1036 Ganymed», θα μπορούσε να διατηρήσει ένα σύννεφο σκόνης αρκετά μεγάλο ώστε να μπλοκάρει το 6,58% της ηλιακής ακτινοβολίας που θα έφτανε στον πλανήτη μας σε κανονικές συνθήκες.

Το ποσοστό θεωρείται ότι είναι αρκετό για την αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής με τους ρυθμούς που εξελίσσεται σήμερα.

Πηγή: econews.gr


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: