Το πρόγραμμα Venera, ήταν μια αποστολή των Ρώσων στην Αφροδίτη την δεκαετία του 1980 με δυο πανομοιότυπα διαστημόπλοια, τα Venera (στα ρώσικα, Венера) 13 και 14, τα οποία εκτοξεύθηκαν με 5 μέρες διαφορά. Το Venera 13 στις 30 Οκτωβρίου 1981 και το Venera 14 στις 04 Νοεμβρίου 1981.
Μετά από ταξίδι τεσσάρων μηνών το όχημα καθόδου διαχωρίστηκε από το υπόλοιπο διαστημόπλοιο και μπήκε στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης, την 1η Μαρτίου 1982. Το Venera 13 προσγειώθηκε περίπου 950 χλμ βορειοανατολικά του Venera 14, ανατολικά μιας περιοχής που είναι γνωστή ως Phoebe Regio. Η συσκευή επέζησε για 127 λεπτά -οι σχεδιαστές του πίστευαν πως θα άντεχε μόλις 32 λεπτά- σε ένα περιβάλλον με θερμοκρασία 457οC και πίεση 89 ατμοσφαιρών της Γης (9,0 MPa).
Η συσκευή είχε φωτογραφικές μηχανές για να τραβήξει φωτογραφίες του εδάφους. Οι φακοί ήταν καλυμμένοι με ειδικά καλύμματα που εκτοξεύθηκαν μετά την κάθοδο.
Οι φωτογραφίες έχουν αποδεικτικά στοιχεία πως υπάρχει ζωή στην Αφροδίτη;
Η αριστερή λήψη από την κάμερα του Venera 13. Φαίνεται καθαρά ο “δίσκος” που υποστηρίζει ο Ksanfomaliti πως είναι απόδειξη ζωής στον πλανήτη.
Ο Leonid Ksanfomaliti του Διαστημικού Ερευνητικού Ιδρύματος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Solar System Research”, αναφέρει πως στις φωτογραφίες του Venera υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν πως στην Αφροδίτη υπάρχει ζωή. Σύμφωνα με τον Ksanfomaliti, ορισμένα αντικείμενα που έμοιαζαν με ένα «δίσκο», ένα «μαύρο καπάκι» και έναν «σκορπιό» που «αναδύονται, κουνιούνται και εξαφανίζονται», αναφερόμενος στην αλλαγή της θέσης τους σε διαφορετικές φωτογραφίες και ίχνη στο έδαφος.
Η υπόθεση του έχει επικριθεί ευρέως από διάφορες πηγές, δεδομένης της θερμοκρασίας της επιφάνειας της Αφροδίτης είναι υψηλότερη από τη θερμοκρασία βρασμού του νερού.
Ο αντικείμενο “δίσκος” καταρρίφθηκε οριστικά σαν κομμάτι του διαστημόπλοιο Venera 13. Ήταν το κάλυμμα του φακού που εκτοξεύθηκε κατά την προσγείωση. Τα υπόλοιπα σχήματα είναι θολώματα του φακού.
πηγή: en.wikipedia.org