Τι ενέπνευσε τον Lewis Carroll για να γράψει την «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων»
Τι ενέπνευσε τον Lewis Carroll για να γράψει την «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων»

«Οι Περιπέτειες της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων» είναι ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας παιδικής λογοτεχνίας…
Πρόκειται για κλασικό έργο παιδικής και φανταστικής λογοτεχνίας του Βρετανού συγγραφέα και μαθηματικού Charles Lutwidge Dodgson, περισσότερο γνωστού με το ψευδώνυμο Lewis Carroll. Κυκλοφόρησε σε πρώτη έκδοση το 1865.

Λογοτεχνική μούσα του ήταν η Alice Liddell, κόρη ενός οικογενειακού του φίλου.

Στις 4 Ιουλίου του 1862, ο Carroll πήγε εκδρομή μαζί με τον αιδεσιμώτατο Robinson Duckworth και τις τρεις κόρες του πρύτανη του κολεγίου Christ Church, την 13χρονη Lorina Charlotte Liddell, την 10χρονη Alice Pleasance Liddell και την 8χρονη Edith Mary Liddell.


Κατά τη διάρκεια της εκδρομής προκειμένου να διασκεδάσει τις τρεις αδερφές, ο Carroll επινόησε και διηγήθηκε μία ιστορία, η οποία θα αποτελούσε τη βάση για το διάσημο βιβλίο του.

Μετά από παρότρυνση της Alice, ο Carroll ξεκίνησε να καταγράφει τη διήγησή του, γεγονός που οδήγησε στη συγγραφή της πρώτης μορφής του έργου, υπό τον τίτλο Alice’s Adventures under Ground (Οι Περιπέτειες της Αλίκης κάτω από τη Γη).

Τι ενέπνευσε τον Lewis Carroll για να γράψει την «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων»

Η Alice Liddell πρωταγωνίστησε και σ΄ ένα άλλο πάθος του συγγραφέα, τη φωτογραφία. Χρησιμοποιούσε μια μέθοδο γνωστή ως διαδικασία υγρού κολλόδιου, η οποία ήταν αρκετά δύσκολη.
Το κορίτσι πόζαρε σε μια σειρά συναρπαστικών φωτογραφιών, βοηθώντας τον Carroll να εξελίξει και να τελειοποιήσει την τεχνική του.

Την εποχή του θανάτου του Carroll, ήταν το πιο δημοφιλές βιβλίο παιδικής λογοτεχνίας στην Αγγλία, ενώ μέχρι το πρώτο μισό του 20ού αιώνα αποτελούσε ίσως το διασημότερο βιβλίο του είδους του στον κόσμο.

ΠΗΓΗ CNN.GR
Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: