Μωρά έπαθαν «σύνδρομο του λυκανθρώπου» από μολυσμένο σιρόπι | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Μωρά έπαθαν «σύνδρομο του λυκανθρώπου» από μολυσμένο σιρόπι

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ:ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΟ
28 Αυγούστου 2019 18:40:15

Δεκαέξι βρέφη στην Ισπανία διαγνώστηκαν με «σύνδρομο του λυκανθρώπου» έπειτα από τη λήψη ενός μολυσμένου φαρμάκου, σύμφωνα με τις υγειονομικές Αρχές της χώρας.

Δεκαέξι βρέφη στην Ισπανία διαγνώστηκαν με «σύνδρομο του λυκανθρώπου» έπειτα από τη λήψη ενός μολυσμένου φαρμάκου, σύμφωνα με τις υγειονομικές Αρχές της χώρας.

Τα μωρά γέμισαν με πυκνές, μακριές τρίχες όταν έλαβαν σιρόπι με ομεπραζόλη, το οποίο χορηγείται σε περιπτώσεις γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Ωστόσο το σιρόπι ήταν μολυσμένο με μινοξιδίλη. Η μινοξιδίλη είναι ένα φάρμακο που χορηγείται για την αντιμετώπιση της φαλάκρας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ισπανικού Υπουργείου Υγείας.

Όπως εξήγησε στην εφημερίδα Granada Hoy ο κ. Manuel Fuentes, από το Κολλέγιο Φαρμακοποιών της Γρανάδα, το σιρόπι που έλαβαν τα παιδιά είναι διαφορετικό από τα δισκία ομεπραζόλης που λαμβάνουν οι ενήλικες.

Το όλο θέμα ανέκυψε στα μέσα Ιουλίου, όταν η ισπανική Αρχή Φαρμάκων & Υγειονομικών Προϊόντων εξέδωσε προειδοποίηση για μία παρτίδα του σιροπιού. Μέχρι τις 6 Αυγούστου, όπως, είχαν ανακληθεί συνολικά 22 παρτίδες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais, πριν από την πρώτη ανάκληση του Ιουλίου είχαν αναφερθεί 13 κρούσματα του συνδρόμου σε μωρά. Αργότερα όμως αναφέρθηκαν ακόμα τρία κρούσματα στην Γρανάδα.

Όπως διαπίστωσαν οι ισπανικές Αρχές, τις παρτίδες είχε διανείμει η φαρμακευτική εταιρεία Farma-Quimica Sur. Η εταιρεία είχε εισαγάγει την δραστική ουσία του σιροπιού από την Ινδία. Η επιμόλυνση με την μινοξιδίλη πιστεύεται ότι έγινε στο εργοστάσιο της ασιατικής χώρας.

Τι είναι το «σύνδρομο του λυκανθρώπου»

Το «σύνδρομο του λυκανθρώπου» (ή υπερτρίχωση, όπως είναι η επιστημονική ονομασία), χαρακτηρίζεται από υπερβολική ανάπτυξη τριχών σε κάποιο σημείο του σώματος. Οι τρίχες αυτές συνήθως έχουν μεγαλύτερο μήκος από το αναμενόμενο.

Σε μερικές  περιπτώσεις το σύνδρομο είναι κληρονομικό και σε άλλες (όπως στην Ισπανία) επίκτητο. Οι κληρονομικές μορφές υπερτρίχωσης είναι σπάνιες. Στην ιατρική βιβλιογραφία υπάρχουν αναφορές για λιγότερα από 100 περιστατικά γενικευμένης κληρονομικής υπερτρίχωσης παγκοσμίως. Μάλιστα πολλά σχετίζονται με μία συγκεκριμένη οικογένεια στο Μεξικό.

Η επίκτητη υπερτρίχωση, όμως, είναι πολύ πιο συνηθισμένη. Παρατηρείται συχνά σε ασθενείς οι οποίοι κάνουν θεραπείες για τον καρκίνο και σε πάσχοντες από ορισμένες μεταβολικές ή ορμονικές παθήσεις. Έχουν αναφερθεί επίσης κρούσματα σε ασθενείς με υποστιτισμό, καθώς και έπειτα από λήψη ορισμένων φαρμάκων. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται ορισμένα αντιεπιληπτικά, ανοσοκατασταλτικά, αγγειοδιασταλτικά, διουρητικά, αντιβιοτικά κ.λπ.

Η υπερτρίχωση δεν πρέπει να συγχέεται με τον δασυτριχισμό που εκδηλώνεται π.χ. σε κορίτσια και γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Τα καλά νέα είναι ότι όλα τα μωρά της Ισπανίας απηλλάγησαν από την έντονη τριχοφυΐα μόλις διεκόπη η χορήγηση του σιροπιού, σύμφωνα με το ισπανικό υπουργείο Υγείας. Όσον αφορά τους γονείς στη χώρα που έχουν σιρόπια ομεπραζόλης στο σπίτι, τους συνιστά να ελέγξουν από ποια παρτίδα είναι. Και αν παρατηρήσουν υπερβολική τριχοφυΐα μετά τη χορήγηση σιροπιού, να συμβουλευθούν τον γιατρό τους.

 


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: