Ο πλανήτης Άρης πλησιάζει τη Γη – Η πιο φωτεινή φάση του στον ουρανό εδώ και 20 χρόνια

Ο πλανήτης Άρης πλησιάζει τη Γη - Η πιο φωτεινή φάση του στον ουρανό εδώ και 20 χρόνια  Η “Ερυθραία”, όπως αποκαλούσαν τον πλανήτη Άρη οι Αρχαίοι Έλληνες, θα έρθει στο πλησιέστερο σημείο του από τη Γη. Από σήμερα και για μερικές μέρες ακόμη ο πλανήτης Άρης θα φαίνεται πιο φωτεινός στον νυχτερινό ουρανό.

Η Nasa περιέγραψε την εμφάνιση του κόκκινου πλανήτη ως έναν «πλήρη Άρη» και έκανε λόγο για την καλύτερη ευκαιρία παρατήρησης εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια. 

Στις 6 Οκτωβρίου ο Άρης ήταν ο κοντινότερος πλανήτης στη τροχιά της Γης, ενώ την Τρίτη, 13 Οκτωβρίου, θα σημειωθεί η περίφημη «αντίθεση του Άρη», όπου ο Άρης και ο Ήλιος βρίσκονται σε αντίθετες πλευρές στον ουρανό για τους γήινους παρατηρητές.  

Τότε ο Άρης θα είναι πιο φωτεινός από το αντίστοιχο πέρασμα του 2003 και δεν θα εμφανιστεί ξανά έτσι έως το 2035. Η «αντίθεση του Άρη» σημειώνεται κάθε 26 μήνες, με τη Γη να «περνά ανάμεσα» στον Ήλιο και τον Άρη. Σύμφωνα με τους αστρονόμους, η αντίθεση του Οκτωβρίου θα είναι ιδιαίτερα ξεχωριστή καθώς Γη και Άρης θα είναι πιο κοντά από ποτέ.

Σε συνδυασμό με μία νέα υπερπανσέληνο στα μέσα του μήνα, τόσο οι παρατηρητές των ουράνιων σωμάτων όσο και οι αστρονόμοι θα έχουν τη σπάνια ευκαιρία να θαυμάσουν τον Άρη.

Με γυμνό μάτι, ο Άρης θα εμφανίζεται πιο φωτεινός και με μεγαλύτερη ευκρίνεια στο νυχτερινό ουρανό, ενώ με ένα τηλεσκόπιο θα διακρίνονται ευκολότερα χαρακτηριστικά όπως πάγος και ηφαίστεια.  

Το ενδιαφέρον για τον Άρη κορυφώθηκε πρόσφατα, όταν οι επιστήμονες ανακάλυψαν πολλά «υδάτινα αποθέματα» κάτω από το νότιο πόλο του πλανήτη. Η ανακάλυψη θα μπορούσε να αποτελέσει το κλειδί για την αναζήτηση εξωγήινης ζωής, καθώς οι ζωντανοί οργανισμοί χρειάζονται νερό σε υγρή μορφή για να επιβιώσουν.

Την πανσέληνο στις αρχές του μήνα διαδέχθηκε ένα σπάνιο μπλε φεγγάρι. Παράλληλα μία «βροχή» από πεφταστέρια είναι ορατή από τις 02 Οκτωβρίου έως τις 7 Νοεμβρίου. Το φαινόμενο αναμένεται να κορυφωθεί στις 21 Οκτωβρίου.  

Η NASA επισημαίνει ότι το 2020 παρατηρείται μια ασυνήθιστα μεγάλη πτώση μετεωριτών, καθώς καταγράφονται έως και είκοσι ανά ώρα.   Πολλές εφαρμογές και σελίδες προσφέρονται για να παρακολουθήσει κάποιος τα φαινόμενα, όπως τα Sky View και Star Chart.

ΠΗΓΗ https://www.pronews.gr

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: