Η Ανοπαία ατραπός ήταν δύσβατο μυστικό πέρασμα που κατέληγε σε πολύ μικρή απόσταση από το τρίτο στενό των Θερμοπυλών. Το 480 π.Χ. στην μάχη των Θερμοπυλών ο προδότης Εφιάλτης, έκανε γνωστή την ύπαρξή της στον Πέρση αυτοκράτορα Ξέρξη, με αποτέλεσμα τα περσικά στρατεύματα μέσω αυτού του μονοπατιού να καταλάβουν τα νώτα των Ελληνικών δυνάμεων. Για μένα είναι το μονοπάτι της προδοσίας και σκοπός μου με τις αναρτήσεις μου να ξυπνήσω και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.
Το γιγαντιαίο χέρι του αγάλματος του Διός από την Αιγείρα Αχαΐας
14 Οκτωβρίου 2020
Λιγα κολοσσικά αγάλματα και δη λατρευτικά έχουν επιβιώσει οπότε ό,τι και να απομένει σε συγκινεί τόσο για το μέγεθος όσο και για την αρχική εικόνα και την αναπαράσταση που ζωντανεύουν αυτά τα λίγα. Το ένθρονο και γεμάτο μεγαλοπρέπεια άγαλμα του Διός χάθηκε μεν, επέζησε όμως το κεφάλι και αυτό το τεράστιο αριστερό χέρι που ακόμα και μετά από τόσες χιλιάδες χρόνια σφίγγει τον κεραυνό.
Αριστερός βραχίονας από το λατρευτικό Άγαλμα του Διός από την Αιγείρα. Βρέθηκε το 1916 μαζί με το εκπληκτικό κολοσσικά κεφάλι. 2ος αιώνας π.Χ. Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Αθήνα. Πιθανώς του γλύπτη Ευκλείδη, σύμφωνα με μαρτυρία του Παυσανία. Άλλο παράδειγμα είναι και το μοναδικό λατρευτικό σύμπλεγμα από το ιερό της Δέσποινας στην Λυκόσουρα Αρκαδίας