Συνταρακτική ανακάλυψη για τη Σελήνη | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Συνταρακτική ανακάλυψη για τη Σελήνη

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ:ΔΙΑΣΤΗΜΑ, ΕΠΙΣΤΗΜΗ
24 Οκτωβρίου 2020 09:25:02

Mια συνταρακτική ανακάλυψη που αφορά τη Σελήνη θα ανακοινώσει τη Δευτέρα η Αμερικανική Υπηρεσία Διαστήματος (NASA), προκαλώντας ανυπομονησία σε όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις στο «τελευταίο σύνορο». Η NASA δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες, αλλά υπέδειξε ότι η πληροφορία που θα ανακοινωθεί «συμβάλλει στις προσπάθειες εμπλουτισμού των γνώσεών μας σχετικά με τη Σελήνη, σε συνδυασμό με την εξερεύνηση του βαθέος Διαστήματος». Η ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε με το «Sofia», ένα αεροσκάφος Βοeing747 που έχει μεταβληθεί σε ιπτάμενο τηλεσκόπιο.

Στη λακωνική και αινιγματική ανακοίνωση της υπηρεσίας μπορεί κανείς να διακρίνει στοιχεία για τη φύση της νέας ανακάλυψης, καθώς  αναφέρονται τέσσερα ονόματα επιστημόνων από ολόκληρο το φάσμα της διαστημικής υπηρεσίας, που θα συμμετάσχουν στη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας. Τρεις από αυτούς δραστηριοποιούνται σε διαφορετικά προγράμματα της NASA που, όπως φαίνεται, συνεργάστηκαν για την ανακάλυψη. Εκπροσωπούν τα τμήματα Αστροφυσικής, Επανδρωμένων Αποστολών και Εξερεύνησης, καθώς και το πρόγραμμα «Sofia».

Αποκαλυπτικότερη όλων είναι η ύπαρξη του τέταρτου προσώπου. Πρόκειται για τη δρα Κέισι Χόνιμπολ, του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Γκόνταρντ. Σύμφωνα με το μπλογκ της NASA, η δρ Χόνιμπολ πραγματοποίησε εκτενείς έρευνες σχετικά με τους τρόπους αναζήτησης νερού στη Σελήνη. Η διδακτορική διατριβή της, η οποία έχει αναρτηθεί στο Διαδίκτυο, περιλαμβάνει έκθεση σύμφωνα με την οποία η ίδια και η ομάδα της «ανέπτυξαν μια προσέγγιση για τον εντοπισμό μορίων ύδατος στη Σελήνη». Η τεχνική που χρησιμοποιήθηκε βασίζεται στην αστρονομία και στο υπέρυθρο φάσμα.

Στη συνέχεια, η ερευνήτρια επισημαίνει  ότι η τεχνική τέθηκε σε εφαρμογή από τη «Sofia» (Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy – Στρατοσφαιρικό Παρατηρητήριο για την Αστρονομία στο Υπέρυθρο Φάσμα). Η δρ Χόνιμπολ καταλήγει: «Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη “Sofia”, αναγγέλλουμε την πρώτη ανίχνευση μορίου ύδατος στη φωτεινή πλευρά του φεγγαριού».

Ολα, λοιπόν, δείχνουν ότι η «συγκλονιστική ανακάλυψη» που θα ανακοινώσει τη Δευτέρα η NASA σχετίζεται με την ανίχνευση ύδατος στην επιφάνεια της Σελήνης. Αν και παλαιότερα ορισμένα στοιχεία υποδείκνυαν ενδεχόμενη ύπαρξη νερού στον φυσικό δορυφόρο της Γης, οι επιστήμονες δεν είχαν καταλήξει σε οριστικό συμπέρασμα ούτε γνώριζαν πού ακριβώς βρίσκεται και με ποιον τρόπο συμπεριφέρεται. Είναι βέβαιο ότι η ανακάλυψη νερού στη Σελήνη παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον για την αμερικανική διαστημική υπηρεσία, ιδίως σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία ετοιμάζεται να αποστείλει εκεί εκ νέου επανδρωμένες αποστολές και να τη χρησιμοποιήσει ως εφαλτήριο για αποστολές βαθύτερα στο ηλιακό σύστημα, όπως στον Αρη. Η ύπαρξη νερού έχει κομβική σημασία για αυτές, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ενυδάτωση των αστροναυτών, αλλά και ως καύσιμο για το ταξίδι της επιστροφής στη Γη.


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" ,"ΣΚ ΣΤΟ HIGHTV" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


One thought on “Συνταρακτική ανακάλυψη για τη Σελήνη”

  1. Ο/Η ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ λέει:

    Με το σταγονόμετρο οι αποκαλύψεις από την ΝΑSA. Και μόρια νερού να βρήκαν στην επιφάνειά της, το ζήτημα είναι τι περιέχουν το εσωτερικό της και τι η σκοτεινή της πλευρά! Καλή συνέχεια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: