Οι επιστήμονες «τράβηξαν την κουρτίνα» μιας μαύρης τρύπας

Οι επιστήμονες «τράβηξαν την κουρτίνα» μιας μαύρης τρύπας  Κάνουν λόγο για μια «φωτεινή ηχώ» η οποία επιβεβαιώνει την θεωρία της Γενικής Σχετικότητας του Αϊνστάιν.

Ένα σημαντικό επίτευγμα περιγράφουν με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature» ερευνητές του αμερικανικού Πανεπιστημίου Στάνφορντ που κατάφεραν για πρώτη φορά να εντοπίσουν φως πίσω από μια μαύρη τρύπα. Λαμπρές δέσμες ακτίνων Χ εντοπίστηκαν πίσω από μια μαύρη τρύπα που βρίσκεται στο κέντρο ενός γαλαξία σε απόσταση 800 εκατ. ετών φωτός από την Γη.

Οι ερευνητές κάνουν λόγο για μια «φωτεινή ηχώ» η οποία επιβεβαιώνει την θεωρία της Γενικής Σχετικότητας του Αϊνστάιν. Οι τρομερές βαρυτικές δυνάμεις των μαύρων τρυπών κάμπτουν τις ακτίνες φωτός γύρω από αυτές φαινόμενο που επέτρεψε στους επιστήμονες να δουν για πρώτη φορά τι κρύβεται πίσω από μια μαύρη τρύπα.

«Πριν από πενήντα χρόνια όταν οι αστροφυσικοί άρχισαν να κάνουν υποθέσεις για το πώς μπορεί να συμπεριφέρεται το μαγνητικό πεδίο κοντά σε μια μαύρη τρύπα δεν περνούσε από το μυαλό τους ότι κάποια στιγμή θα είχαμε στην διάθεση μας τα τεχνικά μέσα να παρατηρήσουμε αυτά τα μαγνητικά φαινόμενα απευθείας και να βλέπουμε την θεωρία της σχετικότητας να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας» αναφέρει ο Ρότζερ Μπλάνφροντ, εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

«Κάθε φως που εισέρχεται σε μια μαύρη τρύπα χάνεται μέσα σε αυτή και δεν εμφανίζεται ξανά. Έτσι δεν θα έπρεπε κανονικά να μπορούμε να δούμε τι υπάρχει πίσω από μια μαύρη τρύπα. Ο λόγος που το βλέπουμε είναι επειδή η μαύρη τρύπα στρεβλώνει τον χώρο, κάμπτει το φως και περιστρέφει τα μαγνητικά πεδία γύρω της» δηλώνει ο Νταν Γουίλκινς του Ινστιτούτου Σωματιδιακής Αστροφυσικής και Κοσμολογίας Kavli του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, μέλος της ερευνητικής ομάδας. Το επίτευγμα αυτό ανοίγει νέους δρόμους στην παρατήρηση και μελέτη των μαύρων τρυπών και των φαινομένων της.
Πηγή: naftemporiki.gr

 

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: