Αστεροειδής προσέκρουσε στη Γη, δύο μόλις ώρες μετά την ανακάλυψη του από αστρονόμους

Αστεροειδής προσέκρουσε στη Γη, δύο μόλις ώρες μετά την ανακάλυψη του από αστρονόμους  Ένας αστεροειδής φαίνεται ότι προσέκρουσε στη Γη την Παρασκευή, μόλις δύο ώρες μετά την ανακάλυψή του από αστρονόμους.

Το μικρό βραχώδες αντικείμενο με την ονομασία 2022 EB5 προσέκρουσε στον πλανήτη στις 11 Μαρτίου βόρεια της Ισλανδίας, όπως αναφέρουν πολλοί αστρονόμους με δημοσιεύσεις τους στο διαδίκτυο.

Με πλάτος μόλις τρία μέτρα, ο 2022 EB5 είχε περίπου μόλις το μισό μέγεθος μιας μέσης αρσενικής καμηλοπάρδαλης, η οποία αναπτύσσεται σε ύψος περίπου πέντε-έξι μέτρων. Ως εκ τούτου, ήταν απίθανο να προκαλέσει οποιαδήποτε ζημιά στον πλανήτη, όπως αναφέρει η Jerusalem Post.

Ο 2022 EB5 κάηκε αβλαβώς στην ατμόσφαιρα και είναι άγνωστο αν κάποια υπολειμματικά θραύσματα έχουν πράγματι επιβιώσει άθικτα. Κάποιοι στην Ισλανδία ανέφεραν ότι άκουσαν έναν κρότο ή είδαν μια λάμψη φωτός περίπου αυτή την εποχή, και ο Διεθνής Οργανισμός Μετεώρων αναζητά αναφορές μαρτύρων από οποιονδήποτε μπορεί να είδε κάτι.

Ο ίδιος ο αστεροειδής ανακαλύφθηκε μόλις δύο ώρες πριν από τη σύγκρουση από τον Ούγγρο αστρονόμο Krisztian Sarneczky.

Οι κίνδυνοι από τους αστεροειδείς

Οι αστεροειδείς είναι δυνητικά μία από τις πιο επικίνδυνες φυσικές καταστροφές που θα μπορούσε να βιώσει ο πλανήτης. Ειδικά από τη στιγμή που προς το παρόν δεν υπάρχει άμεσος τρόπος να τους σταματήσουμε.

Σύμφωνα με έρευνα του Davidson Institute of Science, του εκπαιδευτικού βραχίονα του ισραηλινού Weizmann Institute of Science. Ένας αστεροειδής με διάμετρο άνω των 140 μέτρων θα απελευθέρωνε ποσότητα ενέργειας τουλάχιστον χίλιες φορές μεγαλύτερη από εκείνη που απελευθέρωσε η πρώτη ατομική βόμβα, αν προσέκρουε στη Γη.

Κάτι ακόμη μεγαλύτερο -με πλάτος πάνω από 300 μέτρα, όπως ο αστεροειδής Απόφις- θα μπορούσε να καταστρέψει μια ολόκληρη ήπειρο. Ένας αστεροειδής πλάτους άνω του ενός χιλιομέτρου -όπως ο 138971 (2001 CB21), που πέρασε από τη Γη στις αρχές Μαρτίου- θα μπορούσε να προκαλέσει έναν παγκόσμιο Αρμαγεδδώνα.

Οι μικροί αστεροειδείς έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν ζημιές

Ωστόσο, ακόμη και οι μικροί αστεροειδείς έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν ζημιές. Η τελευταία πρόσκρουση αστεροειδούς πριν από το 2022 EB5 ήταν το 2013. Όταν ένας μικρός αστεροειδής πλάτους περίπου 17-20 μέτρων συγκρούστηκε και εξερράγη πάνω από το Τσελιάμπινσκ της Ρωσίας. Ενώ η ίδια η σύγκρουση δεν ήταν σοβαρή, το ωστικό κύμα προκάλεσε τη θραύση χιλιάδων παραθύρων.

Για τον λόγο αυτό οι επιστήμονες παγκοσμίως εργάζονται για να μελετήσουν τους πολλούς αστεροειδείς στο διάστημα και να τους καταγράψουν. Υπολογίζοντας τις τροχιές τους και προβλέποντας τυχόν γεγονότα πρόσκρουσης, αναφέρουν τα Dnews.

Και υπάρχουν πολλοί από αυτούς. Οι αστεροειδείς αποτελούν έναν από τους πολυπληθέστερους τύπους αντικειμένων στο ηλιακό σύστημα. Σήμερα, σύμφωνα με τη NASA, πάνω από 1.113.000 αστεροειδείς είναι γνωστό ότι υπάρχουν στο ηλιακό σύστημα, αλλά αυτοί είναι μόνο αυτοί που έχουν εντοπιστεί οριστικά, με τους ειδικούς να βρίσκουν πάντα περισσότερους.

Ευτυχώς, συνήθως μπορούν να εντοπιστούν χάρη στα πολλά ισχυρά τηλεσκόπια που έχουν στη διάθεσή τους οι αστρονόμοι. Ωστόσο, δεν είναι όλοι τους.

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: