Το μυστηριώδες κυανό φως του Άρη

Το μυστηριώδες κυανό φως του Άρη  Στις 20 Ιουνίου του 1957, αστρονόμοι από δεκατρείς χώρες έκαναν το πρώτο βήμα της κοινής τους προσπάθειας, προκειμένου να λύσουν τα μυστήρια του πλανήτη Άρη και αποφάσισαν να συναντηθούν εκ νέου και την επόμενη χρονιά.

Οι αστρονόμοι αυτοί, οι οποίοι αποτελούσαν τη διεθνή επιτροπή για τον Κόκκινο Πλανήτη, συμφώνησαν να συνεχίσουν τις ενέργειές τους, διευρύνοντας τη διοίκηση της επιτροπής και να καταρτίσουν ένα νέο πρόγραμμα παρατηρήσεων του Άρη κατά το προσεχές έτος, οπότε και ο πλανήτης αυτός θα πλησίαζε και πάλι προς τη Γη.

Κατά τη διάρκεια των τριών ημερών του συνεδρίου, ανακοινώθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα των παρατηρήσεων του Άρη της προηγούμενης χρονιάς, οπότε και ο πλανήτης είχε φτάσει σε απόσταση 40 εκατομμυρίων μιλίων από τη Γη.

Ο Πρόεδρος της επιτροπής, ο Αμερικανός αστρονόμος Earl C. Slipher, ανέφερε πως από τις αρχικές εργασίες προέκυψαν στοιχεία, τα οποία καταδείκνυαν ότι στον Άρη πιθανότατα επικρατούσαν καιρικές συνθήκες παρόμοιες με της Γης, αλλά με μεγαλύτερα ανώτατα και κατώτατα όρια θερμοκρασίας.

Το μυστηριώδες κυανό φως του Άρη
Earl Charles Slipher (25/03/1883 – 07/08/1964)

Το πολικό άκρο του Άρη είχε κατά πάσα πιθανότητα υπόστρωμα, ένα μέσο στρώμα από πάγο και ένα ανώτατο στρώμα λευκού νέφους στην ατμόσφαιρα. Ο Slipher πρόσθεσε ακόμη ότι στον Κόκκινο Πλανήτη συνέβαινε κάτι, ανεξήγητο ακόμη, συνεπεία του οποίου τμήματα της επιφάνειάς του βυθίζονταν στο σκοτάδι αιφνιδίως, αλλά προσωρινώς.

Αυτό ίσως οφειλόταν στην υγρασία του εδάφους. Συνεπώς, στον Άρη υπήρχε νερό και επομένως, δύναται στο μέλλον να τον επισκεφτούν άνθρωποι από τη Γη.

Οι επιστημονικές παρατηρήσεις, που είχαν προηγηθεί το 1951, αποκάλυψαν επίσης πως ο Κόκκινος Πλανήτης είχε σύντομες περιόδους, κατά τη διάρκεια των οποίων μπορούσαν να παρατηρηθούν σε τμήματα της επιφάνειάς του αντικείμενα, μέσω ενός κυανού φωτός!

Το μυστηριώδες κυανό φως του Άρη θεωρήθηκε αρχικά ότι ήταν κάτι το οποίο επικρατούσε σε όλη συγχρόνως την επιφάνειά του, αλλά από τις τελευταίες μελέτες διαπιστώθηκε ότι, από ορισμένα σημεία της Γης, οι επιστήμονες ήταν σε θέση να διακρίνουν, μέσω του παράξενου αυτού κυανού φωτός, λεπτομέρειες του Κόκκινου Πλανήτη, ενώ από άλλα σημεία δεν μπορούσαν να διακρίνουν τίποτε απολύτως.

Επιπλέον, οι έρευνες σχετικά με το είδος της ζωής στον Άρη, έδωσαν νέα στοιχεία για την ύπαρξη οργανικής ύλης, αλλά δημιούργησαν την πεποίθηση μεταξύ μερικών επιστημόνων ότι είναι απίθανη η ύπαρξη ζώντων οργανισμών, όμοιων με εκείνων της Γης.

Οι επιστήμονες που συνεργάζονταν με τη συγκεκριμένη επιτροπή, κατά το έτος 1956, έλαβαν περίπου εκατό χιλιάδες φωτογραφίες του Άρη και κατάρτισαν ογκώδεις εκθέσεις, οι οποίες έπρεπε να αναλυθούν περαιτέρω.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ”, στις 21/06/1957…

Το μυστηριώδες κυανό φως του Άρη
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ”, στις 21/06/1957
ΠΗΓΗ  STRANGEPRESS.GR
Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: